Začíná Světový pohár v cross country 2021, úvodní díl hostí Albstadt

Tak a je to tu! Dvaatřicátý ročník SP právě začíná… Trénink na blátě dala jen Karla Śtěpánová, Tereza Tvarůžková formu musela vyležet….

Je to tady! Dnes v podvečer se v německém Albstadtu spustí 32. ročník Světového poháru horských kol v olympijské disciplíně cross country. V tradiční destinaci (závod se zde koná již po sedmé) se zahajuje už čtvrtým rokem v páteční podvečer atraktivní disciplínou Short Track. Víkendový program pak vyplní závody cross country pro elitu, kategorii do 23 let a pojede se i juniorská světová série.

V Albstadtu, jenž měl vloni hostit mistrovství světa (kvůli koronavirové pandemii se ale němečtí organizátoři vzdaly pořadatelství), čeká na závodníky trať, která si prošla změnami, ale přesto se přílišné oblibě mezi závodníky netěší. Okruh v délce 4,2 km a převýšením 190m je hodně na výkonnost, s prudkými stoupáními, ty přírodní technické úseky, které při mokru hodně klouzaly pořadatelé předloni nahradili dřevěnými lávkami. Jenže paradoxně ty se při dešti staly ještě víc zrádnými.

Bláto, navezené ve vzorku pláště klouzalo extrémně a spousta závodníků (bez ohledu na kategorii) na to tvrdě doplatila. Jak to bude letos se teprve uvidí. „Ve středu tu půl dne pršelo, ale na víkend se má počasí umoudřit“, vzkazoval Ondra Cink, který už se v Albstadtu připravuje.

Závod v Albstadtu bude bez diváků, navíc jsou pro všechny účastníky nastavena extrémně přísná pravidla. V důsledku zpřísněných opatření byli organizátoři dotlačeni k nutnosti testování každý den. Pokud se tedy někdo chce dostat do areálu, musí být online zaregistrován a před samotným vstupem se nechat otestovat v laboratoři u závodiště. Výsledek testu platí pouze na jeden den!

Na startu budeme mít ve všech kategoriích početné zastoupení, po loňském mini seriálu, který doslova zachránilo Nové Město na Moravě a jeho dvojzávod, se všichni na letošní šestidílný SP těší. V Elitě žen nastoupí kvartet: Čábelická, Štěpánová, Czeczinkarová a Tvarůžková, stejný počet žen bude i v kategorii do 23 let, česká výprava čítá celkem 20 závodníků.

Kája Štěpánová testuje svého nového hardtaila jihokorejské značky Wiawis

Včera, za jemného, ale vytrvalého deště a teplotě kolem 3 stupňů byl oficiální trénink, na který se vydala z českých žen pouze Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers). Po rozehřátí a následné masáži nám napsala:

„Albstadt nás opět přivítal nevlídným počasí a, z mého pohledu, i nudnou tratí. Alespoň že to bahno to trochu okořenilo! I když myslím, že do neděle to zas vyschne… Technické sjezdy bych tu, až na pár super krátkých výjimek, hledala jen stěží! Nahoru prudký, dolů po lávkách a takhle pořád dokola!

Od minulých závodů jsem si dost odpočinula a nabrala i nějaké intenzitky. Teď se cítím docela dobře, vše jsme ale s trenérem směřovali hlavně k Novému Městu, kde to mám nejraději a ráda tam závodím.

Tady v Albstadtu pro mě bude asi nejdůležitější v klidu přežít zaváděčku a pak do toho šlápnout! Uvidíme… pocity jsou dobré, ale závod je závod! Nový bike mi zatím sedí dobře. Dneska jsem objela trénink na HT a také to nebylo úplně špatné. Jen ty moje ramena to drncání úplně neba! Přeci jen jsem na HTčku neseděla nějaký ten pátek (dva roky) tak test tohoto kola asi nechám na jindy a do závodu v neděli nastoupím na svém fullu Wiawis Alpeca,“ popsala svou přípravu na letošní první světák, v kterém osedlá nový týmový bike jihokorejské značky.

Jitka Čábelická (GAPP Systém-Kolofix), úřadující mistryně republiky by ráda navázala na úspěšné výsledky v loňském roce a třeba i vylepšila 19. místo z Albstadtu, z r. 2019.

“Myslím, že napředchozích závodech se ukázalo, že vše jde dobrým směrem, pár drobností tam chybělo ale já věřím že jsem na 100% připravená. Ale je to svěťák, takže úplně jiný závod než byly doteď. Na trati jsem byla až dnes, včera a přes noc hodně pršelo, ráno dokonce sníh, takže hodně bahna, ale vše bylo sjízdný.
Teď už se počasí obrátilo k lepšímu, takže na nedělní závod to bude úplně jiný.

A Short track? To bude asi zábava, louka je hodně podmáčená a jestli začne vysychat tak to bude hodně náročný,” popsala Jitka přípravu na dnešní první závod, který ji jako jedinou českou ženu čeká už dnes podvečer.

Úsměv a sluníčko? Přes týden stará fotka, z tréninku na trati v Novém Městě na Moravě. V Albstadtu je to zatím spíš na péřovku

Svou premiéru ve SP a v kategorii Elite si odbude neustále se lepšící Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín).

„Formu jsem spíš vyležela, než vyladila, ale nic vážnýho. Minulý týden jsem měla týmové soustředění v Novém Městě na Moravě, které bylo krátké, ale intenzivní. Menší potíže mi v posledních dnech zařídily volnější režim, takže uvidíme, co to se mnou udělá,“ nastiňuje Tereza.  „Každopádně bych se ráda dobře ukázala na obou závodech. Moje očekávání nejsou nijak velká, ale jako vždy, dám do toho maximum, tak by to mohlo dobře dopadnout!“

V Albstadtu se na start řadí podle loňského roku a to je pro Terezu, která vloni byla v kategorii U23, tudíž nemá v Elitě body nevýhodná pozice.

„Je fakt, že zrovna při krátké zavádečce v Albstadtu to je nevýhoda, ale mě se tak nějak ulevilo, že nepojedu zepředu, jak jsem to měla na minulých závodech. Každý, kdo mě zná ví, že moje “starťáky” jsou někdy šílené. Zkusím udělat všechno proto, abych se probojovala i ze zadních pozic dopředu. Už teď mi cukají nožky, moc se na závod těším,“ zhodnotila své pozitivní pocity Tereza.


 Program Světový pohár XCO  #1 – Albstadt 2021

pátek 7.5. 

17:30 – Short Track ženy – živě Red Bull TV
18:15 – Short Track muži – živě Red Bull TV
sobota 8.5.
9:30 – XCO junioři
11:15 – XCO juniorky
15:00 – XCO muži U23
16:30 – XCO ženy U23
neděle 9.5.
11:20 – XCO ženy Elite – živě Red Bull TV
14:35 – XCO muži Elite – živě Red Bull TV
www.bikezone-albstadt.de

Foto: Jan Němec, Michal Červený, archiv T. Tvarůžkové

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková