Zadov hostil úvodní podnik ČP XCO, z vítězství se radovala Kata Blanka Vas, nejlepší Češkou byla třetí Jitka Čábelická

V omezené podobě odstartoval šestidílný domácí pohár, na nejvyšší stupně dosáhly opět zahraniční závodnice, české barvy uhájila třetím místem Jitka Čábelická

Tradiční zastávka, netradiční formát s omezenými kategoriemi, stále bez diváků, ale opět s nabitou zahraniční konkurencí – takový byl úvodí díl ČP, který se jel na šumavském Zadově.

Termín i vysoké renomé českých závodů přilákaly na start řady hvězdných jmen v obou elitních kategoriích. Týden po Světovém poháru v Novém Městě na Moravě se rozhodla strávit v Čechách Emily Batty (Canyon) i se svou mladší týmovou kolegyní. Tato drobná pohledná Kanaďanka byla asi největším magnetem pro ty, co měli oficiální přístup do churáňovského areálu a k trati.

Závody byly vinou stále trvajících restrikcí bez žákovských kategorií a tak se program vešel pouze do jednoho dne. Jako první se už v 9 hodin ráno vydaly do boje kadeti a kadetky. Počasí opět ukazovalo tu horší tvář, 3,5 C a jemný déšť, doprovázený studeným větrem na venkovní radovánky opravdu nelákaly.

Naštěstí se s blížícím se polednem mraky rozfoukaly a tu a tam vysvitlo sluníčko. Trat doznala změn, ztížila se horní část okruhu, ale nechyběly atraktivní a prověřené sekce, jako rockgarden na louce u chaty Churáňov, výjezd sjezdovky i lesní kamenitá pasáž, kde při sebemenším zaváhání šel jezdec z kola.

Elitní ženy

Emily Batty, vždy s úsměvem

Závod elitních žen čítal 30 bikerek a startovní listinu zdobilo několik zajímavých zahraničních jmen. Vedle již zmiňované Emilly Batty (Canyon) to byla Mexičanka Daniela Campuzano, které patří v UCI rankingu skvělé 15. místo, vicemistryně světa Kata Blanka Vas, zkušená matadorka Barbara Benko (Maloja Pushbikers). Ta ale v závodě setrvala jen několik desítek vteřin. Když ji po pádu krátce po startu  ještě zradilo kolo, rozhodla se nepokračovat.

Nejprve se na čele usadila Mexičanka, následovaná českou jedničkou Jitkou Čábelická, za nimi pak s minimálními rozestupy další závodnice. Na čele nastala přetahovaná, na konci prvního kola šla na první pozici Jitka Čábelická, ale na záda jí dýchala Mexičanka a také výborně jedoucí Maďarka Vas. Ve třetím z šesti předepsaných už bylo vše jinak, česká šampionka se propadla na třetí místo a na čele si to rozdávaly obě cizinky. Zdálo se, že navrch má starší z nich, Mexičanka Campuzano, která do závěrečného kola přijížděla s 30vteřinovým náskokem. Jenže mladá puška z Maďarska dala neuvěřitelnou stíhací jízdu a svou soupeřku udolala a do cíle přijela s náskokem 26 vteřin!

Maďarský multitalent Kata Blanka Vas umí horská kola, cyklokros i silnici

“Měla jsem špatný start do závodu, ale rychle jsem se z toho oklepala a ke konci se mi jelo výborně. Za vítězství tady na Zadově jsem velice ráda. Závod jsem rozhodla v posledním kole ve výjezdu, kde jsem nastoupila a těsný náskok jsem dovezla až do cíle. Hodně se mi tu líbí trať, byla jsem tady i v loňském roce, to jsem ale skončila na rozdíl od dneška špatně,“ uvedla talentovaná Kata Blanka, která sbírá úspěchy nejen na horských kolech, ale i v cyklokrosu.

Třetí příčku si udržela Jitka Čábelická, ale její ztráta během posledních dvou kol narostla a v cíli tak na nejlepší ztratila téměř 3 minuty. Jako čtvrtá přijela Emily Batty, dle výrazu spokojená, páté místo si připsala Jana Czeczinkarová (LIV Mistral).

„Neměla jsem úplně dobrej start, ale zaváděčka je tady široká, tak jsem se tolik nepropadla. První kolo se mi jelo moc hezky, pěkne to odsejpalo, tak jsem si řekla, že pojedu. Ale asi to byla velká euforie, asi jsem to přepálila, takže jsem musela procouvat. Trochu jsem se tu prala s těma kamenitejma pasážema ve vrchní části trati, který mi nešly a několikrát jsem se tam zasekla, jinak jsem ale spokojená. Byl to poctivej závod, i když trochu delší, než jsem čekala. S Blankou i s Danielou se dá závodit, ale jak jsem to po startu přehnala, tak jsem pak nebyla schopna reagovat,“ vypověděla Jíťa.

Jana Czeczinkarová dojela jako druhá Češka
Tereza Tvarůžková, 29. žena SP v NMNM se tentokrát na trati trochu trápila

Kategorie U23

Společně s elitou jely i ženy do 23 let, kde se svým výkonem blýskla Adéla Holubová (kola-bbm.cz), která dojela ve své kategorii na druhém místě za absolutní vítězkou Katou Blankou Vas a dokázala držet krok s mnohem zkušenějšími závodnicemi, do cíle nakonec přijela v absolutním pořadí na 6.místě.
„Vůbec jsem nečekala takový výsledek. Na startu se to přede mnou smotalo, tak jsem si to musela dojíždět. Trochu jsem se bála, jak to namoklo, úplně nemusím mokrý kořeny, ale vše bylo v pohodě. Já se na závod moc těšila kvůli porovnání s našima nejlepšíma eliťačkama a jsem úplně nadšená,“ zářila v cíli Adélka.

Spokojená byla i Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized), která se oproti novoměstskému svěťáku musela sklonit opřed výkonem Adély, ale v celkovém pořadí ji patřilo 8. místo.
„Za mě maximální spokojenost, měla jsem po Novém městě zdravotní problémy, takže jsme vůbec nečekala, že bych mohla takhle holkám stačit. Jen to mohlo být o kolo kratší, jeli jsme závod hodinu čtyřicet pět, to je docela marast za mě.“

Juniorky

Dvě minuty po kategorii ženy Elite odstartovaly juniorky, kde se proti sobě postavila silná trojice Novotná (Adastra), Bedrníková (Expres CZ a prvoročařka Spěšná (MS Bike Academy). Konkurenci posílily opět zahraniční závodnice.

V úvodu čtyřokruhového závodu se lehce odpoutala Němka Finjuo Lipp s Anetou Novotnou, ale na dohled jela Simona Spěšná, naopak lehce ztrácela Karolina Bedrníková. A byla to nejmladší z našich nadějných juniorek, kdo si podmanil zadovský okruh. Ve druhém okruhu se dostala na čelo závodu, postupně navyšovala náskok a v cíli se radovala ze svého prvního velkého vítězství v této kategorii. Zvítězila s náskokem necelé minutky před německou reprezentantkou Finjuo Lipp, úřadující mistryně Adéla Novotná přijela na třetím místě o dalších 30 vteřin zpět.  

“Je to pro mě velký překvapení, moc nechápu, kde jsem se tam vzala. Dneska se mi jelo skvěle, přes tejden to teda tak nevypadalo. Ve středu jsme tady byli na obhlídce a moje nohy byly tak nepoužitelný, že jsem ten kopec šla pěšky, takže netuším, co se dneska stalo. Měla jsem v plánu jet za Anetkou, ale jak mi to dneska šlo, tak jsem si řekla proč to nezkusit? Docela jsem se bála, že mi ke konci sekne, tak jsem se snažila udělat si co největší náskok, kdyby mi fakt došlo, ale i v posledním kole se mi jelo výborně,“ radovala se v cíli Simona.

Aneta Novotná, jejíž kolena „zdobily“ tejpy zklamaná nebyla. „Vlastně jsem spokojená, protože kvůli těm bolavým kolenům nemůžu jít úplně do tréninku. Povedl se mi start, za co jsem ráda, protože mi začátky závodu nikdy moc nešly. Menší krizi jsme měla ve třetím kole, ale pak se to zas rozjelo, takže jsem s výsledkem spokojená,“ zhodnotila bronzová medailistka z loňského světového šampionátu.

Kadetky

Mezi kadetkami byla zcela suverénní Eliška Hanáková z CP teamu. Na čelo jedenatřicetihlavého pelotonu se dostala hned v úvodu a i když ji vytrestala  náročná rockgarden, nepustila nikoho před sebe po celý závod. Do cíle přijela s náskokem 45 vteřin před německou bikerkou Carlou Hahn a na třetím místě spurtující Polkou Natalii Grzegorzewskou.

„První kolo bylo takové rozjížděcí, navíc jsem spadla, v tom druhém už to bylo dobrý, to jsme chytla tempo. Jediné, co mi vadilo, že jsme docela brzo dojeli kluky, no…nechtěli moc pouštět a špatně se předjížděli,“ popsala suverénka závodu jediné trable, které způsobil brzký start za velmi početnou kategorii kadetů.

 

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková