Když hledáš volnost. Force (nejen) na gravel či bika

Dnešní tipy patří těm, co mají rady volnost pohybu i univerzální využití…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volné dresy a kraťasy nemusí být doménou pouze pro freeride ježdění. Pohodlí, praktičnost i často nemalá míra civilního vzhledu – to jsou atributy, díky kterým si takové komplety získávají pozornost široké skupiny hobby cyklistek a cyklistů. A to bez ohledu na to, kam a na jakém kole se právě pojede. Může to být město, stejně tak dobrodružný výlet na gravel biku a samozřejmě i dovádění na trailech.

Česká značka Force se snaží nabídnout jak kvalitou, tak i designem zajímavé komplety, které zároveň zkompletuje s nezbytnými doplňky, aby bylo vše pěkně sladěné a uživatelka se cítila šik. Že se to zlínským designérům daří, o tom jste se mohli přesvědčit už před časem při představení kolekce, určené primárně pro silniční cyklistiku. Dnes to tu rozjedeme v trochu volnějším stylu…

Dres MTB City

Dres bez zapínání byl navržen pro jezdkyně, které vyhledávají volný, pohodlný střih. Už dávno pryč je doba, kdy i na cestu po městě si cyklistky obléknou volné tričko z bavlny. Funkční materiály dostaly zelenou a kdo poznal jejich výhody, nechtěl dělat kompromisy. Navíc pestrý výběr barev i grafiky těchto střihově jednoduchých triček uspokojí snad každého.

Dres MTB City dostal rychleschnoucí materiál s velkou prodyšností, tudíž se hodí na řadu sportovních aktivit, i těch hodně potivých.

Příjemným bonusem je jeho jedna kapsička na zadním díle, kam lze schovat klíč, bankovku nebo kreditní kartu.

Kraťasy STORM

Do kompletu, nebo k vašemu jinému oblíbenému dresu byly navrženy volné kraťasy Storm. Dostaly poměrně pevný a odolný materiál, který se jen tak neprotrhne. Takže ani výlet v lese a nějaký ten karambol nemusí hned znamenat zničené oblečení.

Kraťasy mají propracovaný dámský střih, který je přívětivý i pro ženy s širšími boky. Nohavice jsou střední délky, v jejich vnitřní části je všitý pruh z elastické tkaniny. To ve výsledku umožní lepší rozsah pohybu při šlapání na kole.

Tento pružný materiál je použitá také na zadním díle, kdy je pod pasový lem vložený trojúhelníkový klín v oblasti beder.

Kraťasy Storm mají dvě boční kapsy, navíc na pravé nohavici je ještě jedna na zip. Tyto tři části, spolu s asymetrickým zakončením druhé nohavice využil výrobce k barevnému oživení jinak černých kalhot.  

K dobrému usazení kalhot je důležité zpracování pasu. Ten je dostatečně široký a díky bočním páskům na suchý zip je tu možnost poměrně výrazně upravit obvod kalhot. Boční pásky jsou spojeny pružnou gumou, která vede vnitřkem a stahuje kalhoty i v zadní části, nejen na bocích.

Kalhoty se zapínají na 10cm zip a dva druky, pevnost zajišťuje navíc čtverec suchého zipu.

Vnitřní kalhoty jsou s příměsí elastanu (20%) a mají kvalitní antibakteriální vložku dámského střihu s anatomickým tvarováním. Vnitřní kraťasy jsou odnímatelné, upevňují se pomocí poutek na drobný druk.

Když jsme zmiňovaly sladěně doplňky, tak nemůžeme přejít například ponožky Force TRACE. Jsou vyšší a jejich konstrukce je udělaná tak, aby dobře seděly na noze, nijak se neshrnovaly. Force má v nabídce dvě velikosti v rozsahu EUR 36–41 a EUR 42–47 a široké barevné spektrum tohoto modelu, stačí jen vybrat.

Batoh  Force ARON ACE

Když se nejede na výlet v dresu s kapsami, hodí se nějaký malý praktický batůžek. Tady Force doporučuje dámský ARON Ace, který je zástupcem lehkých batůžků, přitom s dostatečným prostorem pro uložení oblečení, nebo vodního rezervoáru. Objem batohu je 10 litrů, jeho určení je nejen na cyklistiku, ale třeba také na zimní aktivity, např. běžky.

V centrální kapse je samostatná přihrádka na vodní rezervoár, je zakončena úzkou pružinkou, takže tuto kapsu můžete využít případně i na jiné věci, které je dobré mít uložené samostatně.

Jsou tu i další organizéry, včetně plastové karabinky na připevnění klíče. Už žádné lovení na dně batohu…

Za zmínku stojí další dvě věci: důkladně odvětraná záda, s polstrovanou opěrou i u krku a také spousta reflexních proužků, na ramenních popruzích, na předním díle, včetně ozdobného loga Force na boku.

Batoh také umožní na přední díl připevnit a následně stahovací pružinkou zabezpečit bundu nebo nějakou jinou součást výbavy, kterou nechceme dát do útrob batohu. Stejně tak je možnost připevnit přilbu, kdy se pomocí stahovacích přezek zvětší objem přední části. Nechybí také možnost připevnit blikačku, poutko je na spodní části batohu.

Přilbu vždy a všude. Cenově dostupné a zároveň lehké helmy jsou v nabídce většiny značek, které mají kvalitní a širší sortiment.

Přilba AVES je univerzálka, zvládne od městského pojíždění, přes mtb výlety, její pevnost ale dle výrobce splňuje i požadavky pro jízdu na e-biku. Pro její výrobu byla zvolena in-mould technologie. Má kompaktní design, cirkulaci vzduchu zajišťuje 15 integrovaných větracích kanálů. Obvod hlavy se nastavuje pomocí otočného kolečka. Dodává se ve dvou velikostech, pro obvod hlavy 55–59 cm a 58–61 cm. Váha je víc, než příznivá – menší z uvedených velikostí je 290 g, větší je jen o 10 gramů těžší.

Při focení jsme používaly i mtb tretry Force Warrior, těm se budeme věnovat podrobně v dalším článku…

Informace o dostupnosti a dalších barevných kombinacích najdete na stránkách značky Force

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková