Krásná (nejen) do plavek #6. Letní osvěžení-studená polévka, jak ji neznáte!
Kdo by neznal Gazpacho! Najděte u nás inspiraci na přípravu i servírování….
Reklama
Lepší letní recept snad už nemůžeme pro vás mít. Je snadný, osvěžující a plný vyzrálý letních chutí. Mluvíme o Gazpachu, španělské studené polévce pro osvěžení zejména v teplých oblastech a během léta. Obsahuje spoustu zeleniny a bylinek. Stačí hodit do mixéru a za pár minut máte hotovo.
Je velmi lahodná i vhodná k udržení formy do plavek, a proto si během našeho krátkého českého léta vzpomeňte a alespoň jednou ji vyzkoušejte. Pokud nenajdete žádnou větší misku, nevadí. Můžete servírovat rovnou v melounové slupce. Eko obaly jsou stejně teď „in“, nic se nemusí omývat a slupka pak rovnou letí na kompost!
Původ polévky Gazpacho
Tento španělský tekutý salát z čerstvé zeleniny je původem z Andalusie. Podává se jako studená polévka, nejlépe hodně vychlazená. Pochází už z období krátce po objevení Ameriky v roce 1492, kdy se základní suroviny jako rajčata a papriky dostaly do Evropy.
Originální složení polévky Gazpacho
Tato studená polévka z rajčat, paprikových lusků a česneku patří mezi stálice španělské kuchyně. I když se Gazpacho připravuje v podstatě domácnost od domácnosti trochu jinak, základní ingredience zůstávají: dokonale vyzrálá rajčata, papriky, okurek, česnek, cibule, bylinky, vinný ocet a olivový olej.
Gazpacho s žlutým melounem
Kromě vyzrálé a voňavé zeleniny nabízí léto i skvělé ovoce, a proto si dnes připravíme nasládlou variantu studené polévky Gazpacho se žlutým melounem. I když se žlutý meloun řadí do čeledi tykvovitých, tedy do zeleniny, jeho žlutá dužina je plná sladké šťávy a příjemně voní, takže jej srdcem asi všichni vnímáme jako ovoce. Tento plod je bohatý na vitamíny A, B a C, vápník a draslík.
Kombinace těchto minerálů a vitamínů posiluje rovnováhu metabolismu a díky nízkému obsahu cukru se hodí i do redukční diety. Žlutý meloun dokáže dokonce pomoci při spálení od slunce, protože plátky jeho dužiny chladí a vyživují poškozenou pokožku.
b Postup: rajčata na vrchu lehce nařízneme do kříže a vložíme na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjmeme, slupku oloupeme a pokrájíme na drobno.
Žlutý meloun pak zbavíme slupky a pecek. Do mixéru vložíme rajčata společně s melounovou dužinou, oloupanou okurkou, česnekem a olejem.
Rozmixujeme dohladka, osolíme a opepříme dle chuti. Takto připravenou polévku přelijeme do skleněné mísy či džbánu, zakryjeme a dáme do ledničky pořádně vychladit.
Lze servírovat s ledem, čerstvými bylinkami a drobně pokrájenou zeleninou přímo v melounové slupce. Pro vyšší sytivost si můžete přidat třešničky mozzarely a kompletní pokrm je na stole!