Kata Blanka Vas – technický génius i paličák. Trenér v ní vidí nástupkyni Prevót

Její dvacet let, a přesto už posbírala spoustu cenných úspěchů v horských kolech, cyklokrosu i na silnici

Maďarská šampionka Kata Blanka Vas oslavila teprve dvacáté narozeniny, a přesto v posledních dvou letech vzbuzuje v cyklistickém světě spoustu vzrušení díky svým skvělým výkonům v silničních závodech, horských kolech a cyklokrosu. Poslední senzací bylo vítězství ve SP v cyklokrosu v Overijse, kdy po dlouhých 24 měsících vystoupila na stupeň nejvyšší jiná závodnice než některá z Nizozemek. 

Když k tomu přidáme 4. na MS na silnici v Lovani, 4. místo na OH v Tokiu v cross-country a titul vicemistryně světa v cyklokrosu do 23 let v roce 2020, je jasné, že tato mladá slečna patří mezi obrovský multitalent současné generace.

Není divu, že jsou pro ni vzorem dvě velká jména, ikony ženské cyklistiky: Marianne Vos a Pauline Ferrand-Prévot. Jejím snem je zažít podobnou kariéru. A má k tomu výrazně nakročeno, pro silniční cyklistiku získala angažmá v nejúspěšnějším ženském profesionálním týmu SD Works, cyklokrosovému umění se už několik let učí v Belgii. Tady se jí ujal v jejích 16 letech bývalý profesionální cyklista Franky Van Haesebroucke.

Technický génius

„Kata Blanka Vas? Je technicky génius, jako byla Sanne Cant, říká Van Haesebroucke. “Když směla jet poprvé na soustředění se svým týmem Doltcini-Van Eyck, bylo to v Turecku, vyjela první kopec na zadním kole. Po zadním v klidu balancovala i na úzkém obrubníku. Viděl jsem v tom Sanne Cant, která byla v mladém věku také technickým géniem,” popisuje obrovské předpoklady talentované Vas.

Maďarská cyklistka závodí ve třech disciplínách téměř pět let. Do centra pozornosti se vyhoupla čtvrtým místem na olympijských hrách v Tokiu v cross-country na horských kolech, kdy dojela za silným švýcarským trojblokem: zlatou Jolandou Neff, druhou Sinou Frei a bronzovou Lindou Indergand.  Zaválela i na silničním světovém šampionátu ve Flandrech, kde skončila čtvrtá za novou mistryní světa Italkou Elisou Balsamo, Marianne Vos (Nizozemsko) a Kasiou Niewiadomou z Polska.

Manažer týmu SD Works Lars Boom se s Vas setkal na Světovém poháru horských kol v Les Gets a letos na podzim s ní začal spolupracovat jako trenér. Všiml si jejích technických dovedností v závodech v terénu jako její výjimečné síly. Říká, že takový multitalent se v jedné závodnické generaci objeví jeden, maximálně dva. Stejně, jako to byla Vos a Ferrand-Prévot. “Je hezké ji vidět a každý den mě znovu překvapují její přednosti, hlavně jak je na tom technicky dobře,“ pochvaluje si Lars, jenž má na starost její cyklokrosovou přípravu.  

Tvrdohlavá Kata Blanka

Kromě vynikající techniky má sympatická mladá závodnice i další předpoklady. „Ví, přesně co chce. A vše, co dělá, ji strašně baví. Všechny tři disciplíny. Ví, že možná přijde čas, kdy se bude muset rozhodnout, čemu dát přednost. Ale myslím, že v budoucnu od ní můžeme vidět velké věci. “,“ doplňuje Boom.  

Podle Van Haesebrouckeho je ale i tvrdohlavá. Když jsme minulou sezónu pracovali ne zlepšení běhu, kvůli trati na mistrovství světa v Ostende, poslala nám Kata Blanka videa, jak běh trénuje. No, ve skutečnosti na své běžecké kondici vlastně skoro nepracovala. Na výtku reagovala slovy, že je přeci horská cyklistka, ne cyklokrosařka,”. Běhání nemá ráda, ale s Larsem Boomem už na něm pracují.

 

Rodina v Maďarsku, přítel na Slovensku

Kata Blanka Vas pochází z velmi sportovní rodiny. Její otec jezdil maratony na horských kolech. Když bylo Kata Blance 6 nebo 7 let, jela s rodiči na dovolenou na kole. Ujeli za pár dní něco kolem 400 kilometrů, „na těžko“, s všemi věcmi. Závodí i její mladší bratr, který letos také získal smlouvu v Belgii.

Dvacetiletá cyklistka Vas má se svou rodinou velmi intenzivní vztah a proto často cestuje mezi Belgií, Maďarskem a Slovenskem. Do Maďarska jezdí za svou rodinou, na Slovensko jezdí Kata Blanka za svým přítelem. Její partner Miki Szaboo je bývalý cyklista a nyní je jejím mechanikem. Doprovázel ji i na její první olympijské hry v Tokiu.

Program v sezóně 2022? MS v cyklokrosu a pak už na silnici

Sezónu silničních závodů začne v únoru, měla by se účastnit i jarních jednorázových závodů. Její trenér Lars Boom se nechal slyšet, že by mohla uspět na dlážděných jednodenních klasikách.

„V týmu SD Works jsem dostala možnost závodit na silnici, na horském kole a v cyklokrosu. Bylo to pro mě důležité, potřebuji volnost, svobodu a tu tady mám. Tohle byla pro mě ta nejdůležitější věc, co jsem hledala,“ uvedla v rozhovoru Vas, která smlouvu s týmem podepsala letos v létě. „Taky se ale těším na víc silničních závodů a víc času, který strávím s týmem,“ zmínila k svým plánům.

Přesto se ještě bude plně soustředit na cyklokrosový vrchol, kterým je mistrovství světa v americkém Fayetteville a proběhne od 28. do 30. ledna 2022.

„Hlavním cílem je, aby jezdci podávali dobré výkony a podávali výkony po dlouhou dobu v kariéře a aby po pár letech nepřestali kvůli syndromu vyhoření nebo tak něco. Proto je důležité, aby si dala nějaký čas na odpočinek. Ráda občas trénuje bez závodů, a to je dobře, rozdělit si sezónu na více částí, místo na jednu nebo dvě, a soustředit se na různá období v roce a nezapomínat na odpočinek,“ zmiňuje Lars Boom.

Proto dostala Kata Blanka Vas po SP v Táboře až do poloviny prosince volno, vynechává veškeré závodění, pak začne s cílenou přípravou směrem k světovému šampionátu, kde je jejím velkým cílem vybojovat medaili.

Zdroj,foto: Sporza.be

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková