Marianne Vos vítězkou posledního dílu SP, naše Zemanová mezi elitou na 20. místě

Generálka před světovým šampionátem vyšla excelentně Nizozemce Mariane Vos, velmi slušný výsledek si připsala i osmnáctiletá Kristýna Zemanová, když v celkovém pořadí dojela na 20. místě a v kategorii do 23 let pátá!

Poslední prověrkou elitních cyklokrosařů před blížícím se mistrovstvím světa byl závěrečný díl světového poháru, které hostilo Hoogherheide, tradiční zavírák této nejvyšší světové soutěže. Do závodu se vedle elitních žen a závodnic do 23 let připojily i české juniorky, které dostaly výjimku a mohly tak ideálně finalizovat svou přípravu právě směrem k mistrovství světa.

Skvělé načasování formy předvádí Marianne Vos (Tým Jumbo-Visma),  která před dvěma týdny ovládla domácí šampionát a „vyfoukla“ titul dosavadní suverénce letošní sezóny Lucindě Brand a ve svém vítězném tažení pokračovala i v Hoogherheide. Zasadila tak svým soupeřkám psychologickou ránu, když ovládla i generálku před světovým šampionátem, který se uskuteční už příští víkend v arkansaském Fayetteville.

V úvodním okruhu se vytvořila velká jedenáctičlenná skupina, tempo diktovala Maďarka Blanka Kata Vas (tým SD Worx). Lucinda Brand měla během úvodních stovek metrů opět pomalý začátek, pohybovala se kolem osmého místa.

Velmi aktivně si počínala i závodnice do 23 let Puck Pieterse (Alpecin – Fenix), která nasadila ostré tempo a postupně tak zbyl na čele kvartet jezdkyň: Brand, Vos, Pieterse a Van Empel (Pauwels Sauzen – Bingoal). Lucinda Brand byla velmi silná v travnatých stoupáních, mladá Pieterse měla navrch tím, že skákala překážky. Mariane Vos si počínala velmi zkušeně, hlídala si z druhé pozice každý nástup.

V předposledním kole se úřadující mistryně světa Lucinda Brand, hájící barvy týmu Baloise Trek Lions pokusila ostrým tempem odtrhnout od svých soupeřek, ale Marianne Vos a za ní jedoucí mladičká Puck Pieterse okamžitě reagovaly.

Při vjezdu do posledního kola zaútočila Pieterse, ale ani nedokázala své soupeřky utrhnout z háku. V polovině okruhu tvrdě zabrala Marianne Vos a dokázala si rychle získat asi 50m náskok, který postupně ještě navýšila a dojela si pro jasné vítězství s náskokem 10 vteřin.

“Jsem samozřejmě velmi šťastná z tohoto vítězství, a i z pocitů, které jsem měla závodu. Může to něco naznačit směrem k příštímu týdnu o dobré formě, ale samozřejmě všichni víme, že příští týden je to pro všechny nový závod,” řekla Vos.

O druhé místo se finišovalo v cílové rovině, to nakonec brala Lucinda Brand, která tak zároveň mohla slavit i celkové vítězství v letošní Světovém poháru. Třetí Puck Pieterse byla nejlepší závodnicí do 23 let.

České barvy měly tentokrát početné zastoupení, což bylo dáno tím, že se mezi elitu mohly připojit i nejlepší juniorské cyklokrosařky. Nechyběla samozřejmě ani úřadující mistryně republiky Kristýna Zemanová, která bude na MS ve Fayetteville bojovat v kategorii do 23 let.

Té závod vyšel velmi pěkně a v cíli se radovala z 20. místa.

„Byl to moc hezký závod. Zajímavá trať, pěkné prostředí. Jelo se mi výborně. Tak o tisíc procent lépe než před týdnem ve Francii. Moc jsem si to užila. V nohách jsem měla tah a ta trať mě bavila.

Tempo bylo, jako vždy, šíleně rychlé. Bylo to dalších 50 minut odjetých absolutně na limitu. Se svým výkonem jsem moc spokojená. Ve své věkové kategorii jsem byla pátá, což je, dle mého, před mistrovstvím světa potěšující a motivující zároveň. Teď jen doufám, že se moje tělo statečně popere s náročnou cestou, časovým posunem a dobře zregeneruje a já budu moc podat minimálně stejný výkon jako včera,“ popsala nám své dojmy česká naděje.

Pro juniorky šlo o velmi zajímavou a intenzivní zkušenost. “Vysoký standard si neustále drží Kristýna Zemanová a z juniorek zajela na své poměry velmi dobře Barbora Jeřábková. Nejvýše z nich skončila Eliška Hanáková a tu musím také hodně pochválit. V případě juniorek šlo však hlavně o trénink a také možnost okouknout trať příštího mistrovství světa,” zhodnotil pro cyklokros.cz reprezentační kouč Petr Klouček.

Výsledky ženy Elite

1. Marianne Vos (NED, Jumbo Visma) 52:14

2.Lucinda Brand (NED, Balois Trek) 0:10

3.Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix) 0:11

4.Fem van Empel (NED, Pauwels Sauzen Bingoal) 0:18

5.Kata Blanka Vas (HUN, SD Worx) 0:21.

20.Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team) +4:21

42.Tereza Vaníčková, 44. Eliška Hanáková, 46. Barbora Jeřábková, 48. Kateřina Hladíková, 49. Vanda Dlasková

Kompletní výsledky ZDE

Foto:CyclismeRevue, cyklokros.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková