V našem novém seriálu chceme vyvrátit pravidlo, že česká kuchyně je synonymem pro nezdravou stravu. V dobré víře se mnoho sportovců vyhýbá české kuchyni obloukem a nahrazují ji na střídačku těstovinami či rýží, ale nevědomě se tak připravují o velkou pestrost, kterou česká kuchyně může nabídnout. Právě v zimě klasická česká kuchyně vhodná. A pokud se zaměříme na kvalitu či jinou úpravu jednotlivých surovin, pak si zajistíme velmi dobrou výživu pro tělo a ještě si pochutnáme!
b
Zpátky do minulosti
Naši předkové vařili zdravá jídla, když střídali obilniny, luštěniny, zeleninu, brambory a maso bylo jen ve svátek. Až v 19. století se česká kuchyně začala prolínat se středoevropskou, kdy patrné jsou vlivy gastronomie rakousko-uherské monarchie. Česká kuchyně si některá jídla převzala jako palačinky, knedlíky, štrúdly a další.
Typická česká kuchyně
Netřeba dlouze připomínat, čím se pyšní česká gastronomie. České menu se obvykle skládá ze dvou i více chodů, jako je polévka, hlavní jídlo a pak dezert, kompot nebo salát. Typické polévky jsou hustší, hlavní jídla jsou často omáčková a dezerty v podobě koláčů. Nesmíme zapomenout, že u nás je také rozšířen sběr hub tvořící častou přísadu jídel.
Zaměřeno na hlavní jídla
U hlavních jídel dominuje často jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež, ale oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, králík, zvěřina a sladkovodní ryby. Tradiční pokrmy z vepřového jsou řízek, pečené maso, různé guláše, pečená sekaná či vepřo knedlo zelo. Mezi běžné přílohy patří brambory, rýže, těstoviny a českou specialitou jsou houskové nebo bramborové knedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky. Jako příloha k masu se často používá různě tepelně upravené zelí, špenát či kapusta.