HEZKY ČESKY, ale zdravě! Dnes vaříme: knedlo, vepře, zelo

S radostí, chutí a trochou kreace vaříme české klasiky

V našem novém seriálu chceme vyvrátit pravidlo, že česká kuchyně je synonymem pro nezdravou stravu. V dobré víře se mnoho sportovců vyhýbá české kuchyni obloukem a nahrazují ji na střídačku těstovinami či rýží, ale nevědomě se tak připravují o velkou pestrost, kterou česká kuchyně může nabídnout. Právě v zimě klasická česká kuchyně vhodná. A pokud se zaměříme na kvalitu či jinou úpravu jednotlivých surovin, pak si zajistíme velmi dobrou výživu pro tělo a ještě si pochutnáme!

b

Zpátky do minulosti

Naši předkové vařili zdravá jídla, když střídali obilniny, luštěniny, zeleninu, brambory a maso bylo jen ve svátek. Až v 19. století se česká kuchyně začala prolínat se středoevropskou, kdy patrné jsou vlivy gastronomie rakousko-uherské monarchie. Česká kuchyně si některá jídla převzala jako palačinky, knedlíky, štrúdly a další.

Typická česká kuchyně

Netřeba dlouze připomínat, čím se pyšní česká gastronomie. České menu se obvykle skládá ze dvou i více chodů, jako je polévka, hlavní jídlo a pak dezert, kompot nebo salát. Typické polévky jsou hustší, hlavní jídla jsou často omáčková a dezerty v podobě koláčů. Nesmíme zapomenout, že u nás je také rozšířen sběr hub tvořící častou přísadu jídel.

Zaměřeno na hlavní jídla

U hlavních jídel dominuje často jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež, ale oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, králík, zvěřina a sladkovodní ryby. Tradiční pokrmy z vepřového jsou řízek, pečené maso, různé guláše, pečená sekaná či vepřo knedlo zelo. Mezi běžné přílohy patří brambory, rýže, těstoviny a českou specialitou jsou houskové nebo bramborové knedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky. Jako příloha k masu se často používá různě tepelně upravené zelí, špenát či kapusta.

Knedlo, vepřo, zelo

Jak je na tom klasika z pohledu živin?

Vepřová krkovice je samo o sobě tučné maso. Klasické vepřo knedlo zelo je poměrně tučný pokrm, protože se připravuje navíc se sádlem, na kterém se vaří také zelí a polévají se jím i knedlíky. Bramborové knedlíky v kombinaci s bílou moukou a krupicí jsou zbaveny všech prospěšných látek a vlákniny, které nabízejí celozrnné obiloviny. Vařené zelí zase přichází o většinu vitamínů a minerálních látek.

Jak si tento pokrm připravit lépe?

Vepřová krkovice v bio kvalitě bývá má výraznější chuť a zároveň obsahuje méně zbytkových pesticidů a antibiotik. Podlité maso nealko pivem vytvoří dohromady báječnou šťávu bez potřeby použití dalšího tuku. Bramborové knedlíky se špaldovou moukou a krupicí nabízejí lépe stravitelnou variantu a navíc nám špalda díky vitamínům skupiny B posiluje imunitní systém. Kvašené zelí bez tepelné úpravy dodá tělu spoustu minerálních látek, vitamínů a přátelských probiotik, které zlepšují střevní mikroflóru, tedy opět obranyschopnost organismu.

Suroviny:

vepřo

  • 1 kg bio vepřové krkovice bez kosti
  • 1 ks nealko piva
  • mořská sůl

knedlo

  • 600 g uvařených brambor
  • 180 g špaldové krupice
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky mořské soli

zelo

  • sklenice kysaného červeného zelí
  • šalotka
  • pár kapek olivového oleje

Příprava:

Trhané vepřové maso připravíme bez přidání tuku tak, že krkovice nasolíme, vložíme do pekáčku, zalijeme nealko pivem, zakryjeme poklicí a pomalu pečeme v troubě na 150° C po dobu 4 hodin. Poté sundáme poklici, natrháme maso vidličkou a odkryté pečeme na 170° C zhruba další hodinu.

Uvařené brambory nastrouháme, osolíme a smícháme se špaldovou krupicí a moukou. Vytvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě. Když knedlíky vyplavou, jsou hotové. Pro kontrolu lze jeden vytáhnout a v půlce rozkrojit.

Zelí nevaříme, ale servírujeme čerstvé. Pro lepší dochucení nakrájíme šalotku nadrobno a zakapeme olivovým olejem.

 

Bára Bubílková