Tradiční české pokrmy jsou sice chutné, ale těžké na trávení, a proto jsou často nevhodné pro sportovce, kteří mají po takovém jídle podat sportovní výkon. Českou kuchyni však lze připravit zdravěji, ale stále chutně!
Česká klasika, to je řízek!U hlavních jídel dominuje často jídlo z masa, hlavně vepřové, a oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa. Klasika z vepřového je řízek. Recept na český vepřový řízek původně vznikl za dob Rakouska-Uherska z rakouského receptu na vídeňský řízek.b
Holaňdák, patří do naší kuchyně?
Neméně oblíbený je pak klasický holandský řízek, který se připravuje z mletého vepřového masa, ideálně bůčku a tvrdšího sýra. Tato směs masa a sýra se poté obaluje v trojobale a smaží. Navzdory svému názvu nepochází z Nizozemska, ale je to ryze český pokrm. Svůj název získal kvůli sýru, který se do něj přidává. S Holandskem tento pokrm spojuje leda město Edam a Gouda, odkud pocházejí sýry, které se nejčastěji k masu přidávají.
b
Jak je na tom klasika z pohledu živin?
Holandský řízek není žádná dietka. A nikdy nebude. On teda žádný řízek není dietní, ovšem zde se jedná ještě o vyšší úroveň nedietního požitku. Klasická verze holandského řízku je doslova bomba. Kombinace tučného masa, sýru a smažení zaměstná naše trávení na několik hodin. Při klasickém servírování často také chybí jakákoli zelenina či salát, a tedy vitamíny a minerály potřebné pro tělo v každém soustu.