HEZKY ČESKY, ale zdravě! Dnes vaříme: Holandský řízek

Další z chutných receptů, které potěší i mlsouny!

Tradiční české pokrmy jsou sice chutné, ale těžké na trávení, a proto jsou často nevhodné pro sportovce, kteří mají po takovém jídle podat sportovní výkon. Českou kuchyni však lze připravit zdravěji, ale stále chutně!

Česká klasika, to je řízek!U hlavních jídel dominuje často jídlo z masa, hlavně vepřové, a oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa. Klasika z vepřového je řízek. Recept na český vepřový řízek původně vznikl za dob Rakouska-Uherska z rakouského receptu na vídeňský řízek.b

Holaňdák, patří do naší kuchyně?

Neméně oblíbený je pak klasický holandský řízek, který se připravuje z mletého vepřového masa, ideálně bůčku a tvrdšího sýra. Tato směs masa a sýra se poté obaluje v trojobale a smaží. Navzdory svému názvu nepochází z Nizozemska, ale je to ryze český pokrm. Svůj název získal kvůli sýru, který se do něj přidává. S Holandskem tento pokrm spojuje leda město Edam a Gouda, odkud pocházejí sýry, které se nejčastěji k masu přidávají.
b

Jak je na tom klasika z pohledu živin?

Holandský řízek není žádná dietka. A nikdy nebude. On teda žádný řízek není dietní, ovšem zde se jedná ještě o vyšší úroveň nedietního požitku. Klasická verze holandského řízku je doslova bomba. Kombinace tučného masa, sýru a smažení zaměstná naše trávení na několik hodin. Při klasickém servírování často také chybí jakákoli zelenina či salát, a tedy vitamíny a minerály potřebné pro tělo v každém soustu.

Jak si tento pokrm připravit lépe?

Libovou verzi holandského řízku připravíme z mletého krůtího prsa, kam přidáme sýr Cheddar. Celkově ho bude méně oproti klasické verzi, protože se jedná o aromatický sýr. Trávení odlehčíme bezlepkovým trojobalem z kukuřičné strouhanky a pečením v troubě na sucho. K libovému řízku si můžeme dovolit klasickou bramborovou kaši a nezapomene na salát.

Libový holandský řízek

Suroviny na řízek (6ks):

  • 500 g bio krůtích prsou
  • 150 g sýru Cheddar
  • cca 0,5 čajové lžičky soli
  • na obal: kukuřičná strouhanka, rýžová mouk, tučné mléko, sůl

Suroviny na kaši (3 porce):

  • 16 ks menších brambor (varný typ C)
  • 300 ml tučného mléka
  • oříšek másla
  • mořská sůl

Suroviny na salát:

  • listy salátu
  • plátky mrkve
  • na zálivku: olivový olej, citronová šťáva a sůl
    b

Postup:

  1. Nejprve připravíme krůtí maso, které nakrájíme, nameleme, lehce osolíme a necháme odpočnout v lednici.
  2. Pak si připravíme brambory na kaši: oloupeme a nakrájíme na kostky, které vložíme do osolené vody.
  3. Potom pokračujeme s přípravou řízků. Do mletého masa přidáme nahrubo strouhaný Cheddar, hrstku kukuřičné strouhanky a trochu soli. Dobře promícháme.
  4. Nyní si připravíme 2 části obalu. Do mělké misky nasypeme kukuřičnou strouhanku. V druhé misce smícháme trochu mléka s rýžovou moukou a solí, tak aby vznikla kašička.
  5. Řízek ve velikosti dlaně obalíme nejprve v „rýžovo-mléčné“ kašičce a pak ve strouhance. Takto obalíme i ostatní řízky.
  6. Vložíme na plech s pečícím papírem či na teflonový pekáč a pečeme na sucho cca 30 minut na 200° C. V závěru lze přidat gril pro získání zlaté krusty.
  7. Na závěr si připravíme kaši. Uvaříme brambory do změknutí a rozšťoucháme s vlažným mlékem, máslem a solí.
  8. Kaši podáváme s holandským řízkem a jednoduchým salátem, kdy natrháme kousky listů, přidáme plátky mrkve a dochutíme pár kapkami olivového oleje, citronové šťávy a špetkou soli.
Bára Bubílková