Bez slz a zklamání aneb 4 super tipy, jak naučit své dítě jezdit na kole

Bez zklamání, slziček a trápení, bez odřených kolen – vyzkoušejte prověřené tipy, jak naučit jezdit dítě na kole od maminky, ale také velmi úspěšné české triatlonistky Radky Kahledeldt

Radka Kahledeldt, rozená Vodičková je úspěšná triatlonistka, která se dokázala prosadit v drsném světě Ironmanů a také je už sedmým rokem ambasadorkou světového týmu LIV.

Tato sedmatřicetiletá nyní už dvojnásobná maminka se usadila v zemi triatlonu zaslíbené – v Austrálii. S manželem Bradem, který Radku trénuje jsou úspěšní, provozují plaveckou školu Wagga Swim Hub, takže je nad slunce jasné, že ke sportu povedou i své ratolesti. Jako první přichází na řadu kolo a Radka své zkušenosti i praktické tipy shrnula do čtyř zásadních kroků.

Radka s manželem Bradem a svými dcerkami Ruby a Indianou

Poté, co naše dcera Ruby zvládla jízdu na svém balančním kole, jsme jí pořídili šlapací kolo. Dávali jsme si pozor, abychom příliš nenaléhali na to, aby začala jezdit. Místo toho jsme ho dali do garáže, kde si ho mohla prohlédnout a s novým kolem se „spřátelit“. Bylo jí asi dva a půl roku, když skutečně projevila zájem si šlapání vyzkoušet.

Ruby jsou nyní čtyři, jízdu na kole si užívá, ale my stále pracujeme na věcech, které jsou z našeho pohledu důležité i pro budoucnost, až povyroste a dostane kolo větší.

Pro rodiče, kteří se svými malými ratolestmi teprve na šlapací kolo přechází jsem vybrala některé z tipů, které mi pomohly při učení naší malé Ruby.

Jak naučit dítě jezdit na kole aneb 4 KROKY, BEZ KTERÝCH TO NEJDE

1.Ukažte svému dítěti, jak funguje kolo

Aby dítě pochopilo, jak celé „kouzlo šlapání“ funguje, bude potřebovat svalovou koordinaci.  A také pochopení toho, jak kolo funguje. Je dobré popsat celé kolo, ukázat mu každou část kola a vysvětlit, jak to funguje. Postupně, několikrát, když bude mít zájem.  Lépe tak pochopí, jak na kole jezdit.

Kola: Otočte kolo vzhůru nohama a nechte je roztočit kola rukama.

Pedály: S kolem vzhůru nohama je nechte šlapat rukama a sledujte, jak se kola točí. Je to skvělý způsob, jak jim ukázat, jak to všechno dohromady funguje.

Řetěz na kolo: Ukažte jim, že když se řetěz pohybuje, kola se pohybují, a když se kola točí, pak se pohybuje celé kolo.

Brzdy: Když je kolo vzhůru nohama a kola se otáčejí, sešlápněte brzdy (ruční brzdu nebo brzdu zadního pedálu, podle toho, jaký typ brzd má vaše dětské kolo). Ukažte jim, jak brzdy zabraňují protáčení kol a jak vás to zpomalí a pomůže vám při jízdě zastavit. I když máte pocit, že je to pro dítě příliš technická záležitost, nepodceňujte jejich vnímání, forma hry je pro ně zábavná.

2.Postup od balančního kola ke šlapacímu kolu malými krůčky

Když Ruby poprvé začala prosit, že chce vyjet na svém novém „šlapacím“ kole, chtěla, abychom ji tlačili s nasazenými postranními kolečky. Sledovala a cítila, co kolo dělá. Vysvětlili jsme jí, jak funguje šlapání, ale dokázala se soustředit jen krátkou dobu, takže jsme se vrátili zpátky k jejímu balančnímu kolu, abychom se kolem zase bavila a udržovala si schopnost držet rovnováhu při jízdě na odrážedle. Takto to pokračovalo několik týdnů, než přišla na to, jak šlapat.

Otázka použití tréninkových koleček se u některých rodičů těší oblibě, někteří je používat nechtějí. My zvolili první přístup.

V garáži máme vlastně pořád její balanční kolo a malé kolo s tréninkovými kolečky. Pořád po něm někdy sáhne a vezme na projížďku pro zábavu.

Jakmile Ruby získala určitou koordinaci, asi po měsíci popojíždění s tréninkovými kolečky jsme je ohnuli nahoru tak, aby ale v případě potřeby poskytly záchranu před pádem. Rychle ale přišel okamžik, kdy jsme viděli, že jede, aniž by se cvičná kolečka dotýkala země, takže jsme je z kola sundali.

Pro její jistotu jsme ale připevnili speciální tyč, díky které jsme ji mohli pomáhat balancovat a tlačit ji. Tyč se připevňuje na sedlovku nebo na osu zadního kola. Pomocí tyče jsme mohli chodit nebo běhat vedle ní.  Když jsme viděli, jak získala stabilitu a sebevědomí, pustili jsme laťku, ale stále jsme měli situaci pod kontrolou. Pak jsme jen sundali tyč a ona odjela!

3.Zaměřte se na brzdění

Zjistila jsem, že brzdění bylo nejobtížnější částí celého procesu jízdy na kole. Poté, co jsem Ruby ukázala, jak fungují brzdy a ona věděla, že pokud potřebuje zpomalit nebo zastavit, musí šlápnout dozadu. Ale někdy je pro malý mozek těžké pospojovat tečky, když je ve stresu a najednou jede rychleji z kopce! Jednou spadla při sjezdu z kopce a řekla mi, že si prostě nemůže vzpomenout, jak „brzdit“.

Abychom jí pomohli zapamatovat si, děláme malou lekci brzdění téměř pokaždé, když jedeme. Nechám ji, aby mi ukázala, jak zpomalit, zastavit a položit nohy na zem. Čím více budete cvičit, tím více se to stane druhou přirozeností.

b

4.Poslední krok k samostatné jízdě – přestat dítě tlačit

Jakmile se vaše dítě naučí balancovat, šlapat, řídit a zastavovat s tím, že je trochu popostrčíte, aby mohlo začít, posledním krokem je naučit je rozjet kolo, aniž by mu někdo pomáhal. Nechte je sedět na sedle s jednou nohou na zemi a jednou na pedálu. Chodidlo, které je na pedálu, by mělo být vysoko, v úhlu 45 stupňů k zemi. 

Nechte své dítě silně zatlačit na pedál, aby získalo určitou rychlost, pomozte mu najít druhý pedál, ať může začít šlapat. Stále jsme v procesu učení, někdy to půjde, někdy ne. Snazší nácvik je v mírném sjezdu, protože první sešlápnutí pedálu nemusí být tak silné.

Foto: archiv Radky Kahlefeldt, LIV, Koruptvision

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková