Val di Sole vidělo Grand finále, double slaví Prevot a Keller, Jitka Čábelická si dojela pro nejlepší výsledek sezóny

Finálový závod letošního ročníku SP horských kol se vepíše do historie. Čerstvá světová šampionka Paulin Ferrand Prevot si dojela pro vítězný double, když vyhrála short track i cross country, totéž, ale v celkovém hodnocení se podařilo Švýcarce Alessandře Keller

Mistryně světa Pauline Ferrand Prevot ukázala, že její forma na konci sezóny je famózní a konkurence nemá šanci. Francouzka dominovala v pátečním short tracku (reportáž zde), výraznou převahu nad ostatními ukázala i ve finálovém závodě letošního seriálu v olympijském cross country.  

Po rychlém startu Američanek Gwendalyn Gibson a Savilii Blunk to byla ale její krajanka, Francouzka Loana Lecomte, kdo provedl první větší změnu tempa v úvodním okruhu sice suché, ale technicky velmi náročné trati.  Jak se v posledních závodech stalo pravidlem, byla to Loana a právě Pauline, které roztrhaly celý peloton a ostatním se začaly vzdalovat.

Už ve druhém kole bylo pole rozděleno a rozehrál se boj o jednotlivé i celkové vítězství. O to první usilovala Prevot, která toužila napodobit týden starý úspěch, kdy získala titul mistryně světa v Short tracku i cross country. Výhra v celkové klasifikaci byla hnacím motorem pro osmadvacetiletou Alessandru Keller, která byl ve virtuálním souboji s Rebbeccou McConnelll a Anne Terpstrou. Ani jedna z nich se ale v tomto důležitém dni nepotkala s formou a usnadnily tak švýcarské bikerce cestu k životnímu úspěchu.

Premiéra v duhovém dresu vyšla na jedničku!
Životní úspěch siv cíli užívala i Alessandra Keller

Souboj dvojice Lecomte – Prevot skončil ve třetím kole, kdy žena v duhovém dresu nastoupila a jednoduše své krajance odjela. Během půl kola měla náskok 40 vteřin, ten postupně navyšovala a znovu si mohla užívat vítězný průjezd cílovou rovinou.

Loana Lecomte byla druhá, Jolanda Neff třetí, Haley Batten čtvrtá a rozšířené stupně vítězů doplnila na páté příčce finišující Švýcarka Sina Frei.

Šesté místo stačilo Alessandře Keller k ovládnutí celkového hodnocení SP horských kol a to jak v Short tracku, tak i kombinaci, kdy se sčítají body s cross country.

Jitka Čábelická v jedné z mnoha technických pasáží, které okruh ve Val di Sole nabízel

Na start finálového závodu se postavily dvě české bikerky. Jitka Čábelická si přivezla velmi slušnou formu, kterou měla minulý týden na světovém šampionátu, kde skončila na 20.místě.

Na prašné trati se po celý závod se pohybovala kolem 26.-27. místa, v závěru se sice o lehce propadla, ale i tak je 29. příčka nejlepším výsledkem v letošním Světovém poháru XC.

“Dnešek vcelku dobrý. Možná jsem si trošku práskla start, abych se dostala dopředu, první dvě kola dobrý, pak trochu krize, zase se to rozjelo a závěr horší. Moc mi nešla první část okruhu. 29. místo není nějakou dírou do světa, ale za mě pro letošek vcelku důstojný rozloučení se svěťákem. Jinak teda ten předek je fakt ustřelenej když 5. v cíli Sina Frei chytla 5 min,” zhodnotila skvělý výkon Pauline Férand Prévot Jitka Čábelická.

Druhá z českých zástupkyň, Tereza Tvarůžková dojela na 69.místě se ztrátou tří okruhů.

Výsledky Ženy Elite

  1. Pauline Férand Prévot (FRA, BMC) 1:20:23
  2. Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV) +1:27
  3. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +2:29
  4. Haley Batten (USA, Specialized Factory) +3:18
  5. Sina Frei (SUI, Specialized Factory) +5:11

  1. Jitka Čábelická (Gapp System Kolofix) +11:12
  2. Tereza Tvarůžková – 3 kola

Kompletní výsledky ZDE

 

Celkové pořadí SP

  1. Alessandra Keller (SUI, Thoemus Maxon) 1682 bodů
  2. Rebecca McConnel (AUS, Primaflor Mondraker) 1626 b.
  3. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) 1618 b.

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková