Cuketa, co je vlastně zač?
Cuketa se stala v posledních letech oblíbenou surovinou k přípravě nejrůznějších pokrmů. Obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E, další stopové prvky a minimum kalorií. Jak nám tedy pomáhá? Účinkuje detoxikačně, má silný zásaditý charakter a mírní otoky. Pomáhá při redukci váhy, střevním onemocnění, ale i stresovém vypětí. Dále se hodí do jídelníčku při kardiovaskulárním onemocnění, dně, ledvinovém onemocnění či cukrovce.
Cuketa v kuchyni
Plody cukety kupujeme nebo sbíráme od července do září. Máme-li cuketu ze zahrádky, konzumujeme ji i se slupkou, která obsahuje zajímavé množství vlákniny a vitaminů. I když cukety nepatří na seznam zeleniny s výraznější chutí, o to více si s nimi můžeme vyhrát v receptech. Nejčastěji používáme cuketu k přípravě polévek, k masu či ke grilování. Můžeme ji i zapékat do zeleninových směsí, přidávat do pomazánek, dipů i placek. Také se hodí na přípravu cuketových špaget či sladkých dezertů, jako je bábovka či buchta.
Jak si připravit bramboráky lépe
Lehkou verzi bramboráků připravíme tak, že brambory nahradíme z velké části cuketou. Přidáme další kořenovou zeleninu. Na spojení směsi zachováme vejce, ale odlehčíme ji bezlepkovou moukou a pečením nasucho. Bílkoviny lze navýšit přidáním mozzarely light. Dochucení necháme stejné, tedy česnek, cibule, sůl a majoránka, ale pečeme v troubě jako koláč, abychom se vyhnuli smažení.