HEZKY ČESKY, ale zdravě! Dnes vaříme: Cukeťák

Další z chutných receptů, který potěší vaši každou chuťovou buňku!

Česká klasika, to je bramborák nebo také cmunda či sejkora! Zvlášť rozšířený pokrm většiny slovanských a germánských národů. U nás se tradičně připravuje z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli, majoránky a smaží se na tuku, zpravidla na vepřovém sádle. 

Dnes si představíme cuketu, která védodí létu. Lze upravit na desítky způsobů, a proto si z těžkých bramboráků upečeme lehký cukeťák hodící se do letního jídelníčku.

Cuketa, co je vlastně zač?

Cuketa se stala v posledních letech oblíbenou surovinou k přípravě nejrůznějších pokrmů. Obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E, další stopové prvky a minimum kalorií. Jak nám tedy pomáhá? Účinkuje detoxikačně, má silný zásaditý charakter a mírní otoky. Pomáhá při redukci váhy, střevním onemocnění, ale i stresovém vypětí. Dále se hodí do jídelníčku při kardiovaskulárním onemocnění, dně, ledvinovém onemocnění či cukrovce.  


Cuketa v kuchyni

Plody cukety kupujeme nebo sbíráme od července do září. Máme-li cuketu ze zahrádky, konzumujeme ji i se slupkou, která obsahuje zajímavé množství vlákniny a vitaminů. I když cukety nepatří na seznam zeleniny s výraznější chutí, o to více si s nimi můžeme vyhrát v receptech. Nejčastěji používáme cuketu k přípravě polévek, k masu či ke grilování. Můžeme ji i zapékat do zeleninových směsí, přidávat do pomazánek, dipů i placek. Také se hodí na přípravu cuketových špaget či sladkých dezertů, jako je bábovka či buchta.


Jak si připravit bramboráky lépe

Lehkou verzi bramboráků připravíme tak, že brambory nahradíme z velké části cuketou.  Přidáme další kořenovou zeleninu. Na spojení směsi zachováme vejce, ale odlehčíme ji bezlepkovou moukou a pečením nasucho. Bílkoviny lze navýšit přidáním mozzarely light. Dochucení necháme stejné, tedy česnek, cibule, sůl a majoránka, ale pečeme v troubě jako koláč, abychom se vyhnuli smažení.

Recept: Cukeťák


Suroviny:

  • 2 střední cukety
  • 2 střední brambory
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • 130 g rýžové mouky
  • na dochucení: malá cibule, stroužek česneku, majoránka, sůl
    a pepř
  • bonus: mozzarella light

Postup:

Cuketu, syrové brambory a mrkev nastrouháme nahrubo. Lehce osolíme a celou směs po chvíli zbavíme přebytečné vody. Přidáme cibuli, lisovaný česnek, pepř a případně dosolíme. Do směsi přidáme vejce, zahustíme moukou a důkladně promícháme. Hotové těsto vlijeme do silikonové formy a pečeme až 40 minut na 180° C, dokud není koláč propečený a lehce zlatý. Na závěr pečení můžeme přidat strouhanou mozzarellu. Podáváme teplé či studené. Můžeme doplnit čerstvými bylinkami či salátem.

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková