L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023: Tři trasy, hvězdný Bradley Wiggins a podpora ženské komunity. Takže jdeme do toho!

V příjemném prostředí kina Přítomnost byly přesně 200 dní před startem odhaleny nové trasy i další zajímavosti k akci L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023

Třetí ročník cyklistického svátku L’Etape Czech Republic by Tour de France se uskuteční 10. června 2023. Silniční závod pro amatérské cyklisty a cyklistky se pojede opět na kompletně uzavřených silnicích v Praze a Středočeském kraji. Nově přibyla třetí trasa dlouhá 65 kilometrů. Letošním ambasadorem a především hvězdným hostem je britský cyklista Bradley Wiggins, vítěz Tour de France 2012.

Tím ale zajímavosti nekončí. Organizační tým v čele s šéfem projektu Přemkem Novákem si dal ještě jeden nelehký úkol: přivést na start této sportovně-společenské akce více žen.

„Přidali jsme krátkou trasu, abychom přivedli k závodu začátečníky a také ženy. Byla spousta cyklistů, kteří se ostýchali přihlásit se premiérově do závodu měřícího přes devadesát kilometrů, což byla porce loňské krátké trasy. Chceme všem nováčkům dopřát příležitost zažít jedinečnou atmosféru podniku spojeného s Tour de France a upevnit jejich vztah k tak krásnému sportu, jakým cyklistika je,“ vysvětluje Přemysl Novák, šéf projektu L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023.

Co je L’Etape by Tour de France?

Seriál závodů pro hobby cyklisty, při němž účastníci zažijí atmosféru podobnou Tour de France. Akce je organizována pod hlavičkou slavného závodu ve vybraných zemích napříč kontinenty.

 

Jak daleko a jak rychle? Představení tras

Cyklisté a cyklistky poměří síly na dlouhé trase, která nově měří 142 kilometrů a převýšení čítá 1900 metrů. Zde pořadatelé stanovily limit na průměrnou rychlost 28 km/hod. Střední trasa, která se rekrutuje z loňské „krátké“ má 102 kilometrů a převýšení 1300 metrů. Novinkou je krátká trasa, která by měla na start přilákat nováčky, zážitkové jezdce a ženy, které si na delší závod netroufnou. Její délka je 65 kilometrů s převýšením 700 metrů, časový limit od pořadatelů je víc, než komfortní – 18 km/h.

„V ženské cyklistice je velký potenciál. Letos se závodu zúčastnilo jen zhruba 7 procent žen z celkového počtu účastníků, věříme že v příštím roce se číslo znásobí. Už teď na krátkou trasu tvoří ženy přes 20 %,“ vyzdvihl Přemek Novák.  

Rytíř Bradley Wiggins ambasador české L’Etape

Z olympijských her má pět zlatých medailí, jednu stříbrnou a dvě bronzové. Osmkrát slavil zisk duhového trikotu pro mistra světa. Během kariéry absolvoval třináct Grand Tour. Vyhrál etapy na Tour de France či Giro di Italia a roce 2015 vytvořil světový rekord v hodinovce. Kombinoval silnici a dráhu. Tohle je krátký výčet největších úspěchů britského cyklisty, který ozdobí 3. ročník české L’Etape. Mimochodem legendárního Bradleyho v prosinci 2013 královna Alžběta II. pasovala na rytíře!

„Stejně jako se snažíme posunout kvalitu a úroveň závodu, hledali jsme způsob, jak se posunout i v otázce ambasadora. Andy Schleck byl super, byli jsme nadšení z jeho přístupu, ale chtěli jsme přivézt českým fanouškům zase novou tvář,“ vysvětlil šéf projektu Přemysl Novák spojení s britským cyklistou Bradley Wigginsem.

Slevový kód do konce listopadu!

Láká vás účast na tomto svátku cyklistiky? Máme pro vás dobrou zprávu, do konce listopadu můžete využít 20% slevy na startovné se zadáním kódu „chcibytvbaliku“. Čekat na nějaký last minute nemá smysl. V tuto chvíli pořadatel prozradil dosavadní počet přihlášených. Na střední trase, která má limit 1500 účastníků zbývá tři sta volným míst. Trochu lepší je kapacita na krátké trase, kde je limit 1000 závodníků, zhruba 150 míst je k dispozici na dlouhou trasu.

 

A co Dámy? No, jdeme do toho!

Ojedinělá možnost zažít švih na zcela uzavřené silnici je velkým lákadlem. Po letošní zkušenosti (tady zážitkový report “Příběh o netradičním dárku, splněném předsevzetí i zbořených předsudcích”  ) už tvoříme tým a jdeme do toho! Ve hře je střední a krátká trasa. Přidejte se k nám! Dobrý důvod a motivace začít pravidelně sportovat, třeba už teď v zimě. Na našich stránkách i sociálních sítích budeme postupně dávat odkazy na společné akce, které chystáme.

Zůstaň tu s námi, piš, těš se!

Foto: Michal Červený (cover), Markéta Navrátilová, G.Watson, L ´Etape,  archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková