POD POKLIČKOU se Simonou Spěšnou

Dnes jsme se podívaly “do kuchyně” úspěšné mladičké bikerky Simči Spěšné

Náš mini seriál v rámci článků o výživě šlape dál! V dalším díle Pod pokličkou se nám představí mladá a úspěšná cyklistka, která závodí za profesionální tým ve Švýcarsku. Aby ne, když ji koluje v žilách krev slavného tatínka–bikera Milana Spěšného.  Takže- jak zvládá svůj jídelníček i přípravu nějaké té dobroty Simča Spěšná?

 

Nejprve Simčo krátké představení o tobě, cyklistice a tvých zájmech. A jaké jsou tvoje letošní úspěchy a jaké máš cíle na další rok?

Bude mi 18 let a závodím za profesionální UCI Elite MTB Trade team Jb BRUNEX Superior Factory Racing. Moji hlavní disciplínou je MTB XCO, ale ráda si odskočím na silnici a na dráhu. Cyklistice se věnuji od mala, ale vážněji jsem ji začala brát až v mladších žákyních. Mým největším úspěchem je letošní titul Mistryně Evropy v short tracku z portugalské Anadie.

A cíle pro sezónu 2023? Stabilní umístění v elitní 10 světového poháru v kategorii U23. Kolo a školu zvládám dobře díky vstřícnosti učitelů a vedení Sportovní a Podnikatelské střední školy v Plzni. Ráda trávím svůj volný čas s přáteli a také se věnuji dalším sportům.

Přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co ráda jíš a piješ? A čemu se naopak vyhýbáš? Jak to zvládáš v kuchyni?

Žádným striktním jídelníčkem se neřídím. Jím, co mi chutná, snažím se jíst od všeho trochu. Hodně holek z kola, které znám, se v letošním roce potýkalo s problémem s jídlem. Nechci do toho spadnout taky, jídlo je pro mě palivem, a tak by to mělo zůstat. 

Doma vaříme zdravě, snažím se jíst 5x denně, ale nějak extrémně to neprožívám. Trochu bojuji s laktózou, takže před závody se ji snažím vynechat nebo používat bezlaktózové produkty. Mezi mé oblíbené potraviny patří avokádo, takže vymýšlím hodně snídaní s ním. Dám si ale taky ráda sladkou snídani, např. lívance se skořicí. 

Také jsem milovník italské kuchyně, proto mám k obědu většinou těstoviny na různé způsoby, ale nepohrdnu ani dobře připraveným steakem. K večeři si dávám často salát. U moře si ráda dám ryby a mořské plody, takové krevety nebo smažené chobotničky mám ve velké oblibě.

Uvařit umím asi vše kromě nějakých složitých omáček. Často si vařím jídlo sama, ale pokud jsme doma všichni, tak naší největší kuchařkou je moje mamka. Rezervy mám v pitném režimu, moc nepiji, a to je samozřejmě špatně. Přes den si dám pár skleniček vody, na kole používám iontový nápoj od Winforce a po tréninku si dám ráda Fantu nebo Coca-colu.

Popiš nám ve zkratce, jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den? A co většinou jíš v den D, tedy v den závodu?

Jak už jsem zmínila v předchozí otázce, žádným speciálním jídelníčkem se neřídím. Tréninkové dny jím úplně normálně. Máme doma takový předzávodní rituál, že dva dny před závodem mám něco sladkého, většinou jsou to tvarohové ovocné knedlíky nebo rýžový nákyp, den před závodem si dám k večeři buď nějaké těstoviny nebo když jsme v dobré restauraci tak klidně nějaký přírodní steak s bramborem.

V den D si většinou dávám k snídani žitný chléb nebo bezlepkový slunečnicový chléb s avokádem. Pokud závodím hodně brzo dávám si rýži na sladko s banánem a ořechy. K obědu si před závodem (2 h před) dávám těstoviny se sýrem nebo rýži na sladko, kuskus s kuřecím masem apod., prostě něco lehkého. Pár minut před startem si ještě dávám ovocnou kapsičku nebo banán, 15 minut před startem si pak beru gel.

Během závodu mám v kapse ještě jeden gel. V depu mám pak většinou iont a do posledního kola Coca-colu. Po závodě si dám recovery a jdu se vyjet. Nemám po závodě moc hlad a k večeři se mi v poslední době osvědčil vývar.

 

Řeší se v tvém novém týmu strava? Změnily se nějakým způsobem tvoje stravovací návyky s přechodem do Jb Brunexu?

Když jsem s týmem, žádný speciální jídelníček nemáme. Jíme hodně vařenou zeleninu, někteří členové týmu jsou vegetariáni. Naše manažerka Lisa je výborná kuchařka a stará se o nás na závodech a soustředěních, abychom byli kvalitně najedeni. Důsledně dbá na to, abychom měli dostatečný přísun jídla, protože jídlo je palivo😊.  Žádné diety předepsané nemáme.

Simči oblíbený recept: Americké cookies s čokoládou 

Suroviny:

  • 1 hrnek (200 g) čokolády (mléčná nebo hořká)
  • 1 hrnek (200 g) polohrubé mouky
  • 1 hrnek (200 g) špaldové hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • ½ hrnku (100 g) másla (pokojové teploty)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 1 ks vejce

Postup:

Čokoládu si nakrájím na menší kousky. Ve velké míse si smíchám mouku s práškem do pečiva a přidám sůl. Máslo si v menší míse utřu s cukrem a nakonec tam přidám mléko a vejce.

Přidám to k suché směsi a propracuju vše rukou. Troubu si předehřeju na 180 °C. Na plech si dám pečící papír. Pomocí lžičky nebo naběračky na zmrzlinu si udělám kuličky které pak lehce rozmáčknu na plechu a rozmístím je vedle sebe.

Cookies pak peču dozlatova cca 10–15 minut. Nechávám je na plechu, než vychladnou. Jsou hodně křehké. Vevnitř by měli být vláčné.

 

Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději…
sushi nebo jarní závitky.
Když peču, tak nejraději… americké cookies nebo citrónové makronky.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… těstoviny.
V pekárně si nejčastěji kupuji… ořechový koláček.
V kavárně nejčastěji piju… bezlaktózové vanilkové kafe.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou… toastík se šunkou a sýrem.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou… Hamánka.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… Fantu a tvarohový závin .
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… Winforce gel.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… Winforce recovery.

Bára Bubílková