Jak správně vybrat a nastavit helmu, aby nám seděla?

Design, cena, váha-to vše nás ovlivňuje při výběru cyklistické helmy. Jak je to ale s velikostí? Jak vybrat a také nastavit, aby nám opravdu dobře sedla?

Když nám helma sluší, ale dobře nesedí, je to bohužel ta horší varianta. Špatně padnoucí helma nemusí během nehody zůstat na svém místě, což zvyšuje riziko poranění hlavy. Na druhou stranu příliš těsná nebo příliš malá helma bude nepohodlná a možná ve výsledku i nebezpečná.

V tomto návodu vás provedeme tím, jak správně vybrat a nastavit velikost přilby na silniční nebo horské kolo.

Jak je to s velikostmi?

Všechny helmy budou mít svou velikost označenou samolepkou, ale i zde platí, stejně jako v oblečení, že není M jako M. Označení velikosti na přilbách se u různých výrobců liší.

Zatímco cenově dostupnější cyklistické helmy někdy nabízejí univerzální design/velikost pro všechny, mnoho cyklistických značek dodává helmy v různých velikostech, což pomáhá zajistit bezpečné a pohodlné nošení, kdy si nastavení upravíte opravdu na milimetry podle svých potřeb.

Někteří výrobci volí označení podle obvodu hlavy (například velikost 52 až 56 cm), jiní volí označení S, M a L, nebo to kombinují.

U některých značek najdete tabulku, ve které najdete rozsah/přesah každé velikosti. Ale ani to není zárukou, že při nákupu přes internet helma zaručeně padne.  Nejen, že jsou tabulky specifické pro danou značku, ale také záleží na zvoleném modelu.

 

Je také potřeba myslet na to, že ne všechny skořepiny mají stejný tvar. V podobném duchu jako je odlišně tvarovaná cyklistická obuv, se také mohou helmy lišit a to jak značka od značky, tak opět i model od modelu. Proto je nutné, abyste si pro svůj tvar hlavy našly perfektní fit právě podle tvaru skořepiny. A abychom vám pěkně zamotaly hlavu, tak jinak může sedět stejná helma stejné velikosti určená pro americký nebo asijský trh, takže opatrně na výhodné koupě dovozových helem přes internet.

 

Jak změřit hlavu pro výběr helmy

 

Pro změření obvodu hlavy je nejlepší klasický krejčovský metr. Určitě ho máte ve své šicí soupravě. Pokud nemáte, tak změřte provázkem nebo nějakým tkalounem a pak pečlivě přeměřte s využitím pravítka nebo kovového metru.  Helmy jsou navrženy tak, aby seděly těsně nad obočím a ušima, a proto si i podle toho měříme obvod.

Helma by měla přiléhat, ale neměla by škrtit, takže s tím při měření berte ohled.

Jak upravit padnutí helmy

S výjimkou integrálních přileb, které obvykle používají vyměnitelné pěnové vložky, budou mít všechny přilby nějakou variantu nastavovacího kolečka.

Pokud jste si hlavu změřili správně na základě toho vybrali velikost, mělo by být nutné jen minimální nastavení, aby helma seděla. Určitě se nesnažte stažením „smazat“ rozdíl celé velikosti. V případě pádu musí helma zůstat na svém místě.  

 

Helmu si nasaďte na hlavu tak, aby seděla nad obočím a ušima a pomocí otočného kolečka vzadu seřizujte do potřebného obvodu.  Některé helmy mají možnost i nastavení nejen obvodu, ale i výšky stahovacího systému, víc nahoru nebo dolů. To ocení zejména ženy s hustými a delšími vlasy, které svazují do culíku.

Některé helmy jsou navrženy tak, aby vyhovovaly tomuto účesu a mají upravený port vzadu, některé nikoli. Pak budete muset buď upravit vlasy tak, aby vyhovovaly helmě, nebo si vybrat helmu, která je navržená tak, aby vyhovovala účesu a přitom splňovala bezpečnostní parametry.

Není to neobvyklý obrázek. Helma nasazená příliš vzadu. Tohle je nejen nepohodlné, ani to příliš nesluší, ale tahle pozice by mohla vážně ohrozit i funkci helmy, když to budete nejvíc potřebovat.  

Pásky, vycpávky

Pokud má helma vyměnitelné vycpávky pro přizpůsobení, čeká vás možná několik testů a zkoušení, abyste si vše příjemně vyladili. To stejné platí u pásků kolem uší, pod bradou. Pásek pod bradou by měl přiléhat, ale neměl by svírat, škrtit při pohybu hlavy.

 

 

Ovlivňuje MIPS velikost přilby?

Vložky MIPS dříve trochu ovlivňovaly velikost přilby, ale to je v dnešní době už spíš výjimkou. Když byl MIPS představen poprvé, byly touto technologií dodatečně vybaveny helmy, které již byly na trhu dostupné. To mělo dopad na velikost helmy, protože MIPS přidával 0,5 až 0,8 mm vrstvu, která zmenšila dostupný prostor pro hlavu.

To ale již neplatí, protože MIPS nyní spolupracuje se značkami již od vývojové fáze výroby přilby, takže technologie je integrována do celkového designu.

Přejeme šťastnou ruku při výběru té správné helmy a bezpečné kilometry, pokud možno bez živého testu MIPS i odolnosti skořepiny. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková