Královna Města Touškov. Anne Terpstra opět vítězí v Českém poháru

Spanilou jízdu předvedla v rámci druhého dílu ČP MTB Nizozemka Anne Terpstra a navázala na svá předchozí vítězství na této trati. Nejlepší českou bikerkou byla Jitka Čábelická, které dojela druhá

Už popáté hostilo Město Touškov závod naší nejvyšší domácí soutěže, Českého poháru horských kol v olympijském cross country. A stejně, jako v loňském roce se na startu objevila řada zahraničních bikerek. Vedle těch tradičních jmen, jakými jsou Polka Aleksandra Podgorska (KTM SGR MTB TEAM) nebo Němka Lia Schrievers (Team 1VISION), přijely i trochu překvapivě dvě bikerky z čínské reprezentace Hongfeng Li a Caixia Ma či mladičká Australanka Zoe Cuthbert, závodící v kategorii do 23 let.

Největší pozornost byla ale upřena na pátou ženu UCI rankingu, Nizozemku Anne Terpstru z týmu Ghost Factory. Tu vídáme na startu v Touškově v posledních letech pravidelně, žije ve Waldsassenu a jak se svěřila, jezdí na tenhle závod hodně ráda.  

Nesmíme zapomenout ani na domácí bikerky, sešla se ti téměř kompletní česká špička, v čele s domácí jedničkou Jitkou Čábelickou (GAPP System – Kolofix). Oslabené byly žluto-černé barvy týmu Expres.cz -Tufo Team Kolín, Tereza Tvarůžková je po pádu ze závodu v německém Heubachu zraněná, Karolína Bedrníková se stále trápí s bolestmi zad.

Na závodníky všech dospělých kategorií čekal známý okruh vyšperkovaný atraktivními technickými pasážemi. Teplota byla příjemně jarní, trať místy sice nesla stopy deště z předešlých dní, ale z větší části pro odpolední závod rychle vysychala.

Tradičně o půl druhé se na trať vydaly ženy a závodnice do 23 let, kterých bylo na startu třicet dva, o dvě minuty později pak také kvalitní balík juniorek, posílený také o zahraniční závodnice, s dalším dvouminutovým odstupem se pustilo do boje nejpočetnější devětatřicetihlavé pole kadetek. Technický okruh v délce 4 100 metrů musela zdolat elita 6x, juniorky dostaly příděl čtyř kol, kadetky o jedno méně.

Kdo čekal kontaktní závod, měl smůlu. Hned v úvodním okruhu lehce odskočila Anne Terpstra, s odstupem zhruba 10 vteřin při průjezdu do druhého kola ji pronásledovala Jitka Čábelická, za své se v táhlém startovním kopci v protivětru rvala se zhruba stejným odstupem Adéla Holubová (Rouvy Specialized). Tenhle obrázek, jen se zvyšujícími se odstupy byl v případě elity po celých šest kol. 

Žádné mimořádné překvapení se nekonalo. I když pochvalu si zaslouží pěkně jedoucí Patricie Srnská (Dukla Praha), která skončila jako druhá třiadvacítkářka za Adélou Holbubovou a z českých závodnic dojela jako třetí nejlepší. Pochvalu od trenéra asi dostane i na sedmém místě klasifikovaná čínská bikerka Hongfeng Li,ten hlasitě (a přísně) povzbuzoval své svěřenkyně po celý závod. Osmadvacetiletá Li ve svém výsledkovém profilu příliš záznamů nemá a v UCI rankingu je až na 148 místě.

Suverénní Anne Tersptra

Po 1 hodině a 26  minutách přivítali fanoušci velkým potleskem suverénku elitního závodu Anne Terpstru. Ta dlouho čekala na své soupeřky, gratulace s druhou v pořadí Jitkou Čábelickou se odehrála po víc jak 4 minutách. O další minutu později pak přijela závodnice v dresu Rouvy Specialized, Adéla Holubová, která byla zároveň suverénní vítězkou kategorie do 23 let.

„Možná to vítězství vypadalo lehce, ale zas tak snadné to nebylo. Za dva týdny máme Světový pohár v Novém Městě a chtěla jsem si otestovat, jak na tom jsem. S formou jsem spokojena, do Nového Města se moc těším, ale je jasné, že tam bude daleko větší konkurence,“ uvedla nizozemská vítězka.

Druhé místo obsadila domácí jednička Jitka Čábelická. „S výkonem můžu být spokojena. Trošku mě mrzí, že jsem s Anne nevydržela déle. Plán byl s ní jet, co to půjde, jenže hned na prvním kopci to vzalo za své… Ale pořád tam je směrem k Novému Městu prostor trošku potrénovat a něco s tím udělat. V kopcích by to mohlo být svižnější a ve sjezdech o něco jistější. Ale po třech závodech, které jsem teď měla v řadě za sebou, můžu být spokojena,“ přiznala bikerka stáje GAPP System – Kolofix.

Směrem k domácímu Světovému poháru je optimistkou. „Dobrá zpráva je, že bych se měla dostat i do shorttracku. Je to první svěťák sezony. Úplně nevím, co přesně můžu čekat, ale půjdu do toho na plný plyn,“ dodala Čábelická.

Adéla Holubová se před domácími fanoušky blýskla a konečně ji nezbrzdil ani žádný defekt či pád, jak tomu bylo v úvodu letošní sezóny.

„Jsem moc spokojená, byla tady hodně slušná konkurence. Před startem jsem si říkala, že když by to klaplo do první pětka, tak budu úplně nejvíc šťastná. Dopadlo to ještě líp, takže za mě úplně super. Navíc, letos mě na začátku sezóny nepřálo moc štěstí, ale tady na domácí trati se to sešlo všechno jak mělo, přišla mě sem povzbudit rodina, spousta kamarádů, tak jsem si to pořádně užila,“ těšila se z výkonu i atmosféry Adéla. I ona se za dva týdny postaví na start světového poháru v Novém Městě. „Příští týden budu na trati s českou reprezentací, tak doufám, že si to tam dobře najedu a výkon vyjde, jako dneska tady,“ přidává své přání naše naděje z kategorie U23.

Nadějné mládí

Kategorii juniorek dominovala Eliška Hanáková (Hanak Sisters Cycling Team). Jen první stovky metrů po startu jela na druhé pozici za zády Katky Beyerové z týmu Rouvy Specialized, ale pak převzala vedení a jela si svůj závod.

„Možná to napohled vypadalo, že jedu na pohodu, ale nejelo se mi dobře. Trochu mě bolí v krku, nejsem 100% na tom zdravotně dobře. Jelikož se blíží Nové Město, tak tréninkově to míříme až tam a tak to dnes nebylo úplně ono,“ popsala své pocity ze závodu Eliška, která se minulý týden blýskla 4. místem v juniorské světové sérii a ráda by podobný výsledek předvedla i za dva týdny před domácím publikem.

Na druhém místě, s odstupem necelé minuty dojela Kateřina Beyerová, bronz putuje do Maďarska zásluhou Reginy Bruchner.

Kadetkám vévodila Lucie Grohová, která tentokrát své soupeřky nechala daleko za svými zády, do cíle přijela s téměř tříminutovým náskokem.

Výsledky:

Ženy Elite

  1. Anne Terpstra (Ghost Factory) 1:26:33
  2. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +4:39
  3. Adéla Holubová (Rouvy Specialized) +5:38
  4. Lia Schrievers (Team 1VISION) +6:17
  5. Aleksandra Podgorska (KTM SGR) +6:33

Kompletní výsledky ZDE

Juniorky

  1. Eliška Hanáková (Hanak Sisters Cycling Team) 1:05:39
  2. Kateřina Beyerová (Rouvy Specialized) +0:54
  3. Regina Bruchner (Green-Zone ZKSE) +1:27
  4. Kateřina Dušková (Czech Multisport Coaching) +1:45
  5. Zuzana Kroupová (Akademie cyklistických sportů) +3:20

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková