Karla Štěpánová maratonskou mistryní ČR

Pouhých 37 vteřin dělilo první a druhu ženu v cíli maratonského MČR….

O mistrovské tituly v disciplíně XCM se bojovalo tuto neděli v Machově, ležícím u česko-polských hranic v okrese Náchod. Závod Škoda Auto Mistrovství České republiky v maratonu, pod patronací Českého svazu cyklistiky a nesoucí název ČEZ Stolové Hory, prověřil formu českých jezdců dokonale.

Nejen díky brzkému termínu, ale i svým charakterem. Domácí šampionát byl vypsán na trati v délce 68 km, s převýšením 2180 m.

Na pohled se mistrovská trať mohla zdát relativně krátkou, pravidla velí, že maraton by měl být minimálně 60 km a maximálně 160 km dlouhý, takže tentokrát se závod blížil té nejnižší hranici. Avšak co se náročnosti týče, opak byl pravdou.

Česko-polské pohraničí, tedy oblast Stolových hor a Broumovska je známá drsnými kopci i terénem, kde je volba převodníku velkým otazníkem. Druhým zásadním parametrem, který přidal na obtížnost trati, byl nespočet technicky náročných úseků. Brody potoků, skály, úzká koryta, přírodní traily, širší lesní a polní cesty i asfaltový výjezd, to vše vystihuje letošní mistrovskou trať, kde nechal svůj rukopis i známý trasér Véna Hornych.

Závod byl namotaný na relativně malém, zato velmi členitém území. Vzhledem k jarnímu termínu a předchozím dešťům byla trať mokrá, místy rozbahněná, zejména kvůli lesním a těžařským pracím. Pořadatelé udělali spoustu práce, aby trať byla po zimě průjezdná.

V rámci české ženské špičky se na startu sešly všechny favoritky: Karla Štěpánová (Česká Spořitelna-Accolade), Milena Kalašová (K3 PERFORMANCE), Barbora Průdková (Challenge one), Aneta Hovorková (Jaroslav Kulhavý Cycling team) a Nikol Flašarová (Endorphin Republic). Nejvyšší ambice a boj o titul se dal očekávat mezi loňskou mistryní Milenou Kalašovou a Karlou Štěpánovou, která se od letošního roku specializuje primárně na maratony.

Ženy se na strat postavily v 8:40h, což bylo 20 minut před startem mužů. Počasí bylo po ránu relativně chladné, s postupem času se ale oteplilo a vysvitlo slunce. Prvním depem, které bylo na 20 km projely favorizované závodnice sobě na dohled, Karla s menším náskokem. Tam už se startovní pole promíchalo i s nejlepšími muži.

Zhruba v polovině závodu projela Štěpánová dalším měřeným úsekem již s cca minutovým náskokem před obhájkyní titulu Milenou Kalašovou. I ve třetím depu, 45 km před cílem byla situace podobná. Po 4 hodinách a 3 minutách projela cílem s rukama nad hlavou bikerky týmu ČS Accolade Karla Štěpánová. Nakonec dělil obě bikerky minimální rozdíl, Milena Kalašová zaostala o pouhých 37 vteřin a musela se tentokrát spokojit se stříbrnou medailí.

Radost z bronzu neskrývala Barbora Průdková, která se specializuje na enduro, ale o den dříve si „na rozjezd“ střihla Český pohár v cross country, jež se jel na Plzeňsku v Městě Touškov. Klobouk dolů za tento super dvojboj. s časem 4:20:18. Na celkově čtvrtém místě dojela Aneta Hovorková (Jaroslav Kulhavý Cycling team), která zároveň získala titul v kategorii do 23 let.

Závod z pohledu vítězky Karly Štěpánové:

„Asi nejtěžší závod, který jsem kdy jela, díky vysokému tempu od startu až do cíle. Nejvíc mě drásaly kopce po asfaltu, kde jsem evidentně ztrácela a musela jsem to všude jinde dohánět (zejména v technice). Tím jsem si to udělala trochu těžší. Cílem bylo držet si Milenu od těla, což se mi nakonec podařilo. Co se týče průběhu závodu, tak v prvním kopci mi soupeřka poodjela, ale tam jsem to nechtěla přepálit, vzhledem k následnému náročnému sjezdu do Polska. Ve sjezdu se mi povedlo vybudovat si lehký náskok, který jsem plus mínus držela až do cíle. Rozhodujícím místem byl návětrný horizont 3 km do cíle, kam jsem chtěla dojet na první pozici a pohlídat si vítězství. Což se mi povedlo a po 7 letech mám vytoužený mistrovský dres,“ radovala se Karla, která tak rozšířila svou sbírku mistrovských dresů a přidala jeden z další cyklistické disciplíny. Ten poslední získala v roce 2015 v olympijském cross country.

Výsledky:

1. Karla Štěpánová (Česká spořitelna Accolade) 4:03:39
2. Milena Kalašová (K3 Performance) +0:37
3. Barbora Průdková (Challenge One) +16:39
4. Aneta Hovorková (Jaroslav Kulhavý Cycling Team) +24:37
5. Nikol Flašarová (Endorphin Republic) +29:30

Kompletní výsledky ZDE

Zuzka Skalická