Jitka Čábelická vybojovala v short tracku 19. místo, nejrychlejší byla Laura Stigger

Druhý den v rámci SP v Novém Městě na Moravě patřil elitním kategoriím….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Páteční podvečer patřil závodu v short tracku elitních kategorií a stejně jako u kategorií do 23 let i elitní ženy předvedly dramatickou podívanou.

Pozměněný a velmi rychlý kilometrový okruh sice zkropil těsně před startem silný déšť, ale to závod rozhodně nezpomalilo.

Na nejlepších 40 žen z UCI žebříčku čekalo celkem 9 kol, hned od startu se na čele střídaly favoritky na pódium: Alessandra Keller (Thomus Maxon), Loana Lecomte (Canyon CLL LTV), Evie Richards (Trek Factory), Haley Batten (Specialized), ale i Kate Courtney (Scott-Sram MTB Racing) i úřadující mistryně světa Pauline Ferrand Prevote (Ineos Grenadiers).

Během první poloviny závodu se na předních pozicích ale nic zásadního neodehrálo. Mírné šotolinové stoupání startovní pole trochu natáhlo, před příjezdem na stadion se ale peloton stal opět kompaktním.

Hodně aktivní byla Britka Evie Richards, která postupně zvyšovala rychlost a své soupeřky dokázala slušně potrápit. Do posledního okruhu se tak skupina výrazně natáhla, v mírné výjezdu přišel překvapivý atak mladé rakouské bikerky Laury Stigger (Specialized), na který ale okamžitě reagovala Alessandra Keller i Evie Richards, Jenže Stigger to zkusila znovu a naznačila, že její rezervoár sil není prázdný.

Před poslední levotočivou zatáčkou se odtrhla pětičlenná skupina: Richards, Stigger, Prevot, Keller a další jezdkyně týmu Specialized Sina Frei. Mohutný zhruba 100metrový finiš zvládla nejlépe rakouská mistryně, která za svými zády nechala duo Švýcarek Keller a Frei. Pro Francouzku Prevot, jedoucí v duhovém dresu zbyla nepopulární čtvrtá příčka.

Povedený závod zajela Jitka Čábelická, která se sice v první polovině závodu pohybovala na zadních pozicích čtyřicetihlavého balíku, ale v momentě, kdy bylo potřeba, dokázala se prodrat do středu pole. Nakonec cílem projela na 19.příčce a vyjela si tak pro nedělní cross country třetí startovní lajnu.

„Bylo to strašně rychlý, déšť to nezměnil, jediný co, jak zapršelo, tak mi úplně zmrzly ruce, špatně se mi řadilo. Vyjela jsem si třetí řadu na neděli, takže super. A to, jak zapršelo pomůže i nedělnímu závodu, že se nebude prášit. Cítím se hodně v pohodě, tak doufám, že konečně tu novoměstskou smůlu prolomím,“ řekla bezprostředně po projetí cílem Jitka.

Výsledky ženy Elite

1. Laura Stiger (AUT, Specialized Factory) 19:02 min.
2. Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon) +0:01
3. Sina Frei (SUI, Specialized Factory) +0:01
4. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Ineos Grenadiers) +0:01
5. Evie Richards (GBR, Trek Factory) +0:01

19. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +0:18

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková