Zlatý narozeninový dárek pro Puck Pieterse, ovládla elitní závod žen

Včera oslavila jedenadvacáté narozeniny, dnes si nadělila zlatý dárek, když pokořila i loňskou královnu terénu Pauline Ferrand Prevot. Nejlepší z českých bikerek opět Jitka Čábelická, která dojela na 32.místě

Nedělní program letošního SP v Novém Městě na Moravě vyvrcholil závody v cross country elitních kategorií, jako první měly půlhodiny před polednem závod ženy.  A bylo to opravdu grand finále, jak se na závěr čtyřdenního cyklistického svátku sluší. Napínavý souboj až do posledních metrů, souboj dvou generací, tituly ověnčeného fenoménu a dravého multitalentu. A taky to, co k horským kolům patří, mentální síla, když přijde defekt, když se nedaří. Ale vezmeme to popořádku.

Do závodu se pustila téměř stovka elitních bikerek s 28 zemí. Startovní listinu posílily úřadující mistryně a vicemistryně světa v cyklokrosu Nizozemky Fem van Empel a Puck Pieterse, která díky skvěle zajetému pátečnímu short tracku stála na startu v první řadě.

České barvy hájila čtveřice bikerek, vedle současné jedničky Jitky Čábelické (Gapp Systém Kolofix) nechyběla úřadující mistryně republiky Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria Racing team). Další dvě závodnice byly trochu překvapením, po velmi náročném sobotním maratonu (reportáž zde) se do závodu pustila i Karla Löffelmann Štěpánová (ČS Accolade) a také Barbora Průdková (Team Challenge One), která se v současnosti věnuje enduru. Jenže domácí atmosféra je prostě pro české závodníky něco, co chtějí zažít.

V zaváděcím okruhu nasadila nejostřejší tempo Američanka Halley Batten (Specialized Factory), v průjezdu do prvního plnohodnotného okruhu měla několikasekundový náskok. Jenže při chuti byla předloňská mistryně světa Evie Richards (Trek Factory), která se brzy ujala vedení a pro ni charakteristickým silovým pojetím ukázala všem soupeřkám záda.

Za ní se utvořila zhruba osmičlenná skupinka, ke byly hlavní favoritky: Prevot (Ineos Grenadiers) Lecomte (Canyon CLLCTV), Keller (Tomös Maxon), Terpstra (Ghost Factory Racing), Frei i Batten (obě Specialized Racing) i mladá cyklokrosová hvězda Puck Pieterse. A byla to právě ona, kdo společně s úřadující mistryní světa Prevot odskočil od skupiny a začal stíhat na čele jedoucí Britku.

Její projev byl velmi sebevědomý a bylo jasné, že má dnes velmi dobrý den. Jenže ve čtvrtém ze sedmi kol Evie musela zastavit v depu kvůli defektu zadního kola!  I když se týmový mechanik snaží, ze slibného 15sekundového náskoku je tu najednou ztráta na čelo přes půl minuty a propad k desátému místu.

Na čele jede duo Prevot a Pieterse, Francouzka je silnější ve sjezdech, Nizozemka ukazuje sílu v těžkých stoupáních. A právě sjezd v předposledním kole hraje do karet Prevot, která získává už podruhé náskok 7 vteřin. Jenže mladá Nizozemka oplácí atakem v táhlém výjezdu, v posledním kořenovém stoupání obrací hru na svou stranu, získává důležité sekundy, které dokáže udržet až do samotného cíle. Žena v duhovém dresu projíždí cílem s pětisekundovou ztrátou.

Boj o stupně se snažila zdramatizovat Loana Lecomte, která se vedoucí dvojici nebezpečně přibližovala, ale nakonec si s odstupem 11 sekund dojela pro třetí příčku.

Fantastickou stíhačku předvedla Evie Richrads, která dokonce zajela nejrychlejší poslední okruh, nakonec z toho bylo čtvrté místo. Švýcarskou bikovou velmoc hájila Alessandra Keller, která uzavřela top pětku. Daleko za očekáváním zůstala vítězka pátečního short tracku Laura Stigger, dojela 18, ale také třeba olympijská vítězka Jolanda Neff, jenž finišovala se ztrátou před 2,5 minuty na 15.místě.

Jitka Čábelická těsně za nejlepší 30, Barča Průdková poslední závod

Česká bikerka se dlouho pohybovala v první třicítce, tu nakonec o dvě místa neudržela. Je nutné ale zmínit o časový odstup od nejlepších, který byl jen lehce přes 5 minut.

„Byl to dnes strašně rychle závod, těžkej. Já jsem byla v posledním kole už úplně gumová, párkrát jsem měla namále, abych nešla ven z kola. Ten výsledek nevypadá nijak skvěle, ale startovní pole se pořád zkvalitňuje, je to tam nabušený a ani ta ztráta nijak moc nenarůstala. Všechny holky se zlepšujou, dřou a je čím dál těžší zajet nějakej supr výsledek.. Chce to závod zanalyzovat a makat dál. Když to shrnu, tak s průběhem tohoto víkendu můžu být spokojená,“ podělila se o dojmy Jitka.

Barča Průdková byla poslední závodnicí, která nebyla kvůli pravidlu 80% předčasně odvolaná z trati. Jak nám prozradila, její motivace závod zvládnout měla ještě jeden osobní důvod. 

„Byla jsem týden na soustředění se sjezdařema v Koutech, jezdila jsem ale nahoru i za svý, nejen lanovkou a pak jsem měla volno. Já si hlavně chtěla tenhle závod užít, protože to je poslední závod, který jedu pod jménem Průdková. Příští týden se totiž vdávám. Dál mě čekají závody světové Enduro série, kde jsem průběžně sedmá a na to se moc těším,“ prozradila nám Barča.  

 

 

V osmé desítce dojely další dvě české zástupkyně, Karla Löffelman Štěpánová 70., Jana Czeczinkarová na 73., obě se ztrátou jednoho kola. 

Výsledky ženy Elite

1. Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck) 1:23:01
2. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Ineos Grenadiers) +0:05
3. Loana Lecomte (FRA, Canyon Cllctv) +0:11
4. Evie Richards (GBR, Trek Factory) +0:16
5. Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon) +0:38

32. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +5:17
62. Barbora Průdková +11:14
70. Karla Štěpánová (Česká spořitelna Accolade) -1 kolo
73. Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria) -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Katka Polívková