Superior oslavil 30 let! K výročí naděluje řadu inovací, výstavu i novou vizuální identitu

Krásné třicetiny se sluší oslavit. Kopřivnická společnost Bike Fun International k tomu využila muzeum vozů Tatra, kde se s hosty, propojených se značkou Superior vzpomínalo, ale představily se i novinky a vize budoucnosti

Česká jízdní kola Superior slaví 30 let. Jejich výrobce a současně největší producent kol v České republice – kopřivnická společnost Bike Fun International – při té příležitosti uspořádal malou oslavu, spojenou se startem výstavy Na dvou kolech v Muzeu nákladních automobilů Tatra a zároveň představil vedle svých historických a nových modelů i vizuální identitu Superior a také tří inovační pilíře své produkce pro r. 2024.

Jsou to nové celoodpružené cross country karbonové kolo XF, nový karbonový hardail XP, dále X- Road v kategorii road & gravel. Jednou z největších novinek je kategorie ultralehkých elektrokol iLight s pohonem Bosch, kterou BFI představil necelé 2 týdny před světovou premiérou na veletrhu EUROBIKE v německém Frankfurtu.

Petr Lavička představuje největší novinku, ultralehké elektrokolo iLight s pohonem Bosch

Elektrokola zažívají dynamickou jízdu

Za posledních pět let zažil cyklistický trh v Česku i ve světě obrovský boom. Svým způsobem tomu pomohla i situace spojená s pandemií Covid-19. Zejména elektrokola nyní dobývají svět a trhají prodejní rekordy. „Prodeje kol BFI stouply mezi lety 2018 a 2022 z hlediska elektrokol až trojnásobně,“ uvádí manager marketingu Ondřej Cedidla a dodává: „I v letošním roce se trend rostoucí obliby elektrokol jasně potvrzuje.

Dosavadní výsledky hovoří o tom, že více než 40 % z letos prodaných kol tvoří elektrokola. Pro srovnání, v roce 2018 byl podíl prodeje elektrokol něco málo přes 12 %. Zaměřit se na tento segment je pro Bike Fun zcela určitě klíčové.“

„Pokud jde o značku Superior, zaměřujeme se nyní na tři produktové kategorie, ve kterých vidíme velký potenciál a do kterých investujeme energii ve vývoji,“ říká šéf vývoje Petr Lavička. „V kategorii MTB uvádíme nové XF & XP, v kategorii ROAD & GRAVEL kola X-ROAD a největší novinkou je uvedení zcela nového segmentu ultralehkých elektrokol iLight v kategorii E-BIKES.“

Nově odhalená kategorie iLight přinese na trh lehká elektrokola s motory Bosch, která budou díky odlehčenému karbonovému rámu extrémně lehká. Kola budou díky nižší váze ovladatelnější, manipulace s nimi bude snadnější a pocit z jízdy bude vyhovovat i opravdu sportovně zaměřeným jezdcům. V kategorii iLight se představí kola napříč všemi segmenty – od horských celoodpružených až po elektrokola do města. Představené novinky budou moci zákazníci zakoupit při uvedení nových modelů na trh na jaře 2024.

Martin Haman představil nového fulla XF

„Vnímáme jako důležité nabídnout našim zákazníkům lehká kola, která se v prvé řadě skvěle chovají při jízdě samotné. Díky nižší váze je pak snazší i manipulace s kolem například při nakládání na nosič na autě nebo ukládání kola v domácích podmínkách,“ vysvětluje šéf designu Martin Haman.

Nově představené elektrokolo iXF z kategorie iLight je revoluční celoodpružený elektrický model s motorem Bosch na karbonovém rámu a s těmi nejlepšími komponenty. Díky své nízké váze a pohonu je skvělou volbou i pro závodní jezdce. Kolo je skvěle ovladatelné v terénu a to jak ve sjezdech, tak i v náročných stoupáních. „Kategorie iLight je zcela nový segment elektrokol, která budou atraktivní i pro opravdu zapálené cyklisty,“ dodává Petr Lavička.

Ondřej Cedidla promluvil i o nových vizuálech značky Superior

Superior vstupuje s novým brandem do nové éry

Značka Superior představila veřejnosti 12. června 2023 vedle nových modelů jízdních kol a elektrokol také moderní vizuální identitu, se kterou odstartuje novou éru značky.

„V letošním roce se věnujeme představení našich hlavních inovačních pilířů a nového vizuálu našim obchodním partnerům, distributorům a obchodníkům v rámci B2B komunikace. S uvedenými novými modely kol i s novými vizuály Superior se zákazníci začnou v showroomech setkávat už s počátkem sezóny 2024,“ doplňuje Ondřej Cedidla.

Tereza Vlk Huříková a Simona Spěšná se rozpovídaly o svém propojení se značkou Superior

Vývoj, design, konstrukce i celá výroba kol probíhá v Kopřivnici, kde BFI zaměstnává v obnovených historických výrobních prostorách v areálu automobilky TATRA přes 500 lidí. Podhůří Beskyd je ideálním prostředím na testování horských i silničních kol. A pod rukama zkušených cyklistických vývojářů v čele s Petrem Lavičkou a Martinem Hamanem zde vznikají moderní a inovativní kola čistých tvarů. Jednoduchý design, důraz na funkčnost a nadčasovost modelů v designu Superior funguje.

Úspěchy Superior připomene výstava Na dvou kolech

O spanilé 30leté jízdě světoznámé značky Superior se mohou přesvědčit návštěvníci v Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici prostřednictvím výstavy Na dvou kolech, která prezentuje historické i nové modely jízdních kol. Výstava probíhá od 12. června 2023 a otevřena bude návštěvníkům do konce roku 2023.

30 let Superioru. Jízda z Beskyd do světa

Počátek jízdních kol Superior v Kopřivnici sahá až do roku 1993. V roce 2002 se Superior zakladatele Jaroslava Výborného zařadil do portfolia jízdních kol Bike Fun International (BFI). Společnost produkuje jízdní kola a elektrokola pro evropský i světový trh a je největším producentem jízdních kol a elektrokol v České republice. V roce 2020 do společnosti BFI vstupuje Tomáš Němec a prostřednictvím společnosti ConsilTech, člena českého rodinného holdingu Consillium, se stává jejím majitelem.

„Jsem rád, že naše vize o vstupu do segmentu cyklistických kol a elektrokol se úspěšně naplnila a můžeme tak našim klientům nabízet skutečně celkové portfolio sportovního vybavení – lyžařského i cyklistického. Zajišťujeme tak lidem aktivní život od jara do zimy.

 Navíc roste důležitost kola jako dopravního prostředku a proto je pro nás rozvoj segmentu elektrokol a inovace nejen v těch horských, ale i městských a cestovních elektrokolech tak důležitá. Investujeme proto nemalé prostředky nejen do jejich vývoje a designu, ale i do brandu a podpory našich značek,“ komentuje Tomáš Klápště, Managing Director Consillium a.s.

O značce Superior

Jízdní kola Superior vznikají v Kopřivnici již od roku 1993. Společnost Bike Fun International značku zakoupila v roce 2002. Jízdní kola a elektrokola Superior designuje, vyvíjí a produkuje Bike Fun International v Kopřivnici – ve městě, které dalo světu světově proslulé sportovce v čele s Emilem Zátopkem, ale také legendární a druhou nejstarší automobilku světa Tatra.

Superior vyrábí jízdní kola v kategoriích MTB, Road & Gravel, městská a dětská kola. Pod rukama nejlepších cyklistických vývojářů v čele s Petrem Lavičkou a Martinem Hamanem zde vznikají kola čistých tvarů a jednoduchých barev.

Superior je tahounem v inovacích. Jedná se o jednu z prvních značek, která uvedla na svých horských kolech 29’ kola a jako jedna z prvních cyklistických značek vstoupila do segmentu „Gravel“ se svým modelem X-ROAD. 

Do historie cyklistického sportu se kola Superior zapsala již mnohokrát. Na kolech Superior závodili a trénovali závodníci Česká spořitelna MTB Teamu v čele s Terezou Huříkovou a Milanem Spěšným. Na kolech Superior jezdí i mistryně světa Ramona Forchini. Nové závodní modely testuje Superior díky podpoře UCI Elite týmu jb Brunex Superior Factory Racing v závodech Světového poháru.

Zdroj, foto: Bike Fun International

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková