Blog DNK. V zajetí Tour de France – díl 1.

Někdy stačí málo a najednou si žijete svůj sen….

Dostat se na tento cyklistický svátek je snem každého cyklisty. Pokud jste ještě k tomu silničáři, tak touha, být u toho, se několika násobí.

Když TV Prima ve svém pořadu Cyklosalon vyhlásila soutěž s touto možností, říkala jsem si, proč se o to nepokusit. Zadání znělo jednoduše. Natoč video, proč chceš na TDF. Pojetí, necháme na tobě. Meze fantazie se nekladou. Hned jsem měla v hlavě plno nápadů. Natočila 3 krátká videjka, vybrala pár fotek ….. a nastal první problém. Jak to spojit dohromady. Dobře, zkusím nějakou aplikaci. Stáhnu jednu, druhou, třetí a pokaždé na to hledím jak husa do flašky. Dobře, tak jinak. Poprosím kamarádku o odkaz na něco jednoduššího. Další pokus. Jeee, ono se to povedlo.

Sestříhám, pustím a místo mého hlasu je to podložené hudbou. Hmm. Tak znovu, sestříhám, pustím zase nic. Píšu SOS. Než přijde odpověď, omylem na něco kliknu a hudba mizí. Jupí. Najdu odkaz kam to poslat, písnu pár vět, přikládám soubor a nastává problém číslo tři. Soubor je velký. Tvl. Mám sto chutí vše zahodit. Ale když už jsem nad tím strávila 3 dlouhé noci, tak to dotáhnu až do konce. 

Jasně, mohla jsem si to nechat sestříhat a vytvořil u známé, která to fakt umí. Ale soutěžím já a buď to zvládnu, nebo si bojovat o jediné místo na TDF nezasloužím. Nakonec to posílám přes sociální sítě a jsem ráda, že celou anabázi mám za sebou. Šance na výhru je sice mizivá, ale aspoň jsem se naučila nové věci.

Když mi před oficiálním zveřejněním píše paní z agentury (potřebuje údaje na letenku, ubytování atd), nemůžu tomu uvěřit. Já pojedu na 9.etapu TDF. Tak to je pecka! Týden před odletem dostávám e-mail s instrukcemi ohledně letu, ubytování, programu, dress codu …těším se ještě víc.

Je sobota 8.7 a já před půl 7 ranní stojím na ruzyňském letišti. Seznamují se s Lenkou od Škodovky, která celou akci zaštiťuje, s Honzou a Ondrou z  Cyklosalonu, jehož budu lehce součástí, Jánem Svoradou, několika násobným etapový vítězem TDF, Gira a dalších velkých závodů a Ivanem, který se Škodovku úzce spolupracuje. 

Nasedáme do letadla a přestupem v Mnichově, vystupujeme ve francouzském Toulouse. Na letišti už na nás čekají řidiči dvou aut a asi za 2,5 hodinky vystupujeme u hotelu. První noc spíme na zámečku kousek od městečka Varetz. Nádherný stylový pokoj a v něm další překvapení, oficiální dres TDF a další cyklistické vybavení na zítřejší společnou vyjížďku.

Cesta byla dlouhá, ale na nějaký odpočinek není skoro čas. Rychle se zajdeme osvěžit do bazénu a v 19:30 mám sraz s klukama na recepci. Jdeme natáčet první medailonek (kdo jsem, kde pracuji, úspěchy, oblíbená místa …) Tak na tuhle část jsem se fakt netěšila. Nikdy jsem před kamerou nestála, to bude trapas.

 Při cestě na hotel kluci nastínili témata, na které se budou ptát. Já si sice text trochu promyslela, ale jak se rozsvítí kamera, je to úplně celé jinak. Občas se přeřeknu, zapomenu myšlenku, ale naštěstí to není live a kluci to pak sestříhají. Po rozhovoru ještě pár momentek před auty, u zámečku a první natáčení mám za sebou. Upřímně, čekala jsem to horší.

Ve 20:00 se scházíme na welcome drink s ostatními účastníky (jsou zde zástupci z Belgie, Polska, Dánska …. ). Většinou se jedna o novinářem nebo hodně úzké partnery Škodovky.  Následuje večeře se shrnutím 8. etapy a s představením té naší 9. Dále seznámení s řidiči jednotlivých vozů, kteří nás zítra povezou. Jedná se o bývalé cyklistické závodníky, kteří se umí výborně pohybovat v pelotonu. Součástí večera je pak kvíz o ceny.

Den utekl jak voda. Je lehce po 23. hodině a já plná zážitku usinám. Připadám si jak v krásném snu a to nás teprve den D čeká  – TDF v pozici VIP diváka.

Autor: Hana Vejrostová
Foto: archiv Cyklosalon, H. Vejrostová, SKODA

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková