Tereza Neumanová mění tým, pro sezónu 2024 bude posilou UAE Team ADQ

Tereza Neumanová o změně, plánech i cílech v nových týmových barvách

Česká cyklistka Tereza Neumanová po dvou letech opouští nizozemský celek LIV Racing TeqFind, v kterém vstoupila do profesionální cyklistiky a vyzkoušela si WorldTour závody jako je Giro d’Italia, Vueltu, Paříž – Roubaix a další. Trojnásobná mistryně republiky v silničním cyklistice (2019-2021-2022), jenž si právě v letošní sezóně připsala pódiové umístění v etapě Tour de Suisse Women posiluje tým UAE Team ADQ, celek ze Spojených arabských emirátů.

Důvodem změny bylo mimo jiné i to, že od příštího roku se dva ženské týmy sponzorované výrobcem kol Liv sloučí a vznikne jeden silný.

Tereza Neumanová tak po krátkých jednáních podepsala dvouletou smlouvu s novým týmem, který ji oslovil už v průběhu sezóny. 

„Jsem si naprosto jistá, že vstup do týmu UAE Team ADQ představuje perfektní příležitost pro další důležitý krok v mé cyklistické kariéře. Tento tým mi nabízí možnost nejen vyniknout jako jezdec v silném týmu, ale také se rozvíjet jako jednotlivec.  Rozhovory s vedením, sportovními řediteli a trenéry mě nenechaly na pochybách, že sdílejí stejnou vizi budoucnosti jako já. S jejich podporou budu moci osobnostně růst a věřím, že společně dosáhneme i týmové úspěchy“. 

Cíl: OH v Paříži i Grand Tours

O plánech pro nadcházející sezónu Neumanová prozradila: „Mým cílem je být připravena na dojezdy závodů, a to jak jako cenný člen na špici pelotonu, který pomáhá sprinterům, tak i v případě, že budu vybraná, abych finišovala já sama. 

Osobně cílím na jarní klasiky jako je Strade Bianche a Roubaix, ráda bych se také dostala na soupisku Tour de France Femmes. Z individuální roviny je pro mě cílem získat místo a zúčastnit se olympijských her v Paříži.

Tým UAE Team ADQ má Tereze pomoci v dalších krocích její kariéry. „Když se teď blížím ke své třetí sezóně profesionální cyklistiky, jsem si dobře vědoma toho, že se mám ještě hodně co učit, abych mohla závodit na nejvyšší úrovni, s těmi nejlepšími. To je důvod, proč mě obzvlášť přitahuje tým UAE Team ADQ. 

Tým totiž má ve svých řadách zkušené profesionálky i nadějné talenty a vytváří prostředí příznivé pro učení a sdílení zkušeností. S novým týmem bych chtěla pracovat na zlepšení svých dovedností ve sprintu, jak takticky, tak fyzicky. Bude pro mě velmi důležité především rozvíjet schopnost rozhodovat se v kritických okamžicích sprintu a vědět, jak zaujmout správnou pozici,“ popisuje své očekávání Tereza a doplňuje ještě jeden důležitý aspekt, který rezonuje profesionální ženskou cyklistickou komunitou.

 „Svým rozmanitým složením se jedná o vlajkovou loď pro jednotu a rovnost v rámci ženské skupiny WorldTour. Jsem nadšená, že se mohu připojit k této fantastické skupině lidí, kteří sdílejí vášeň pro cyklistiku a odhodlání podporovat inkluzivní a podpůrné prostředí,“ dodala česká cyklistka 

Tereza na závěr také hovoří o projektu, který kolem nového týmu vznikl na propagaci cyklistiky mezi ženami v SAE: „Jako sportovkyně jsem ráda, že mohu pomoci přinést pozitivní změny ve společnosti. V místech, kde může být účast žen omezená, je důležité mít vzory. Tyto vzory mohou inspirovat ostatní a ukázat cestu. Věřím, že je naším úkolem využít naši slávu k tomu, abychom tyto změny provedly. ”

 

Zdroj: UAE Team ADQ.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková