Třetí vítězství v domácím poháru cyklokrosařů pro Kristýnu Zemanovou, na stupně se probojovala i matadorka Havlíková

Kristýna Zemanová z týmu Brilon Racing Team MB proměnila svůj třetí start v letošním seriálu ve třetí prvenství, na stupně se probojovala i matadorka Pavla Havlíková (Lawi junior team), když v těsném finiši podlehla Hladíkové

Již čtvrtou zastávku měl letošní ročník seriálu TOI TOI Cupu, tentokrát byl místem klání Jičín. Dva tisíce osm set metrů dlouhý okruh, natočený v parku u rybníka Šibeňák sice neměl zásadní převýšení, ale záludnosti nabídl, třeba v podobě uklouzaných zatáček. Na start se postavilo 24 závodnic, včetně juniorek. Hned od prvních metrů diktovala ostré tempo Kristýna Zemanová z týmu Brilon Racing Team MB, za jejím zadním kolem se udržela pouze její týmová kolegyně Kateřina Hladíková.

Další pořadí hned v úvodním okruhu nadělila právě jedna ze záludných zatáček, která způsobila hromadný pád, daleko za čelem pak zůstala trojice Jeřábková (Brilon Racing), Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) a Bajgerová (Mat Atom Deweloper Wrocław), ty pak čekala zbývajících šest kol stíhací jízda.

Tři nejlepší: zleva Kačka Hladíková, Kristýna Zemanová a Pavla Havlíková

Mezitím se od všech odpoutala Kristýna Zemanová a jela si zcela vlastní závod. Náskok systematicky navyšovala, jela bezchybně a bylo zřetelné, že je jak technicky, tak fyzicky výborně připravená. V cíli měla k dobrou téměř minutu a půl!

“Jelo se mi skvěle, pocity ze závodu mám asi stejné jako v Mladé Boleslavi. Od začátku jsem si jela svoje tempo a soustředila se jen sama na sebe a tomu odpovídá asi i náskok v cíli. Snažila jsem se jet na sto procent, nastupovala za každou zatáčkou, ale když na mě nikdo netlačí, tak je to trochu složité. Již se těším na závody Světového poháru a snad i tam budu mít takové pocity a snad budu více konkurovat nejlepším světovým závodnicím jak v minulé sezoně,” řekla Kristýna Zemanová. 

Pavla Havlíková se svou svěřenkyní EliškouDrbohlavovou. Tentokrát si role vyměnily, Eliška v součsné době nezávodí, zotavuje se po operaci kolene, Pavla po výborném výkonu čeká na vyhlášení

Zajímavý souboj se odehrával o další medailové příčky. Za Zemanovou jela zprvu s náskokem Hladíková, ale tu docvakla skvěle jedoucí Slovenka Chladoňová. Ta se postupně odpoutala a s 20sekundovým náskokem jela na druhém místě. Jenže přišel pád a ještě další zaváhání a slovenská talentovaná cyklistka se propadla až na čtvrté místo. V tu chvíli si totiž technicky vyzrálou jízdou na virtuální „bednu“ propracovala veteránka Pavla Havlíková (Lawi junior tým). kolegyni Kateřinu Hladíkovou, která ve spurtu bezpečně za sebe odsunula Pavlu Havlíkovou z LAWI junior team.

Nájezd do posledního kola sliboval velké drama, protože Slovenka se dotáhla na duo Hladíková-Havlíková. Krátce před cílem došlo i na loktovačku, z druhého místa se nakonec radovala Kateřina Hladíková, která najížděla do cílového prostoru jako první a v spurtu nedala nikomu šanci. Za velkého potlesku si dojela pro třetí místo o jedenadvacet let starší Pavla Havlíková, která dokázala v závodě dokonale zužitkovat své zkušenosti.

„Cyklokrosem se bavím, to je to hlavní. Před závodem jsem doufala, že začne pršet, aby nebyla trať tolik sprinterská. Jak je to jen o výkonnosti, už nemám nárok. Dneska jsem měla hlavně štěstí, většina holek skončila na zemi, mě se podařilo udržet celý závod na kole. Bedna byla nečekaný bonus nakonec,“ zhodnotila spokojeně Pavla v cíli.

 

Nejlepší juniorkou se stala na pátém místě finišující Viktoria Chladoňová, výborným závěrem se před ni dostala Tereza Vaníčková. Z českých mladých slečen pak dojela na šestém místě Kateřina Douděrová (Jaroslav kulhavý Racing team).

Výsledky ženy + juniorky

1.Kristýna Zemanová(Brilon Racing Team MB) 43:34
2. Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team MB) +1:24
3. Pavla Havlíková (LAWI junior team) +1:25
4. Tereza Vaníčková (Brilon Racing Team MB) +1:36
5. Viktória Chladoňová (SR) +1:37
6. Kateřina Douděrová (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +1:43

Kompletní výsledky zde

 



Foto: Martin Korhel, Fb Brilon Racing

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková