Kristýna Zemanová veze bronz! V top ten Kačka Hladíková

Dvojnásobná česká šampionka Kristýna Zemanová splnila očekávání a vybojovala na evropském šampionátu v kategorii žen U23 bronzovou medaili. Do top ten se vešla i Kačka Hladíková

Po šesti letech ukončila Kristýna Zemanová ukončila čekání Čechů na medaili z ME. Ty poslední přivezli z evropského šampionátu, který se jel v roce 2017 v Táboře Nikola Nosková, také bronz a k tomu tehdy přidal stříbro junior Tomáš Kopecký.

„Jsem ráda, je to pro mě další medaile a další úspěch,“ radovala se Kristýna, která už má světový bronz. Tentokrát Kristýna nestačila jen na vítěznou Britkou Backstedt a Lucemburčanku Schreiber.

Hned od startu opanovala čelo závodu čtveřice největších favoritek. Ta se na konci druhého kola rozdělila na dvě skupinky, Britku Backstedt a Lucemburčanku Schreiber, ztrátu dvaceti vteřin mělo duo Nizozemka Bentveld a naše Zemanová. Ve třetím kole Backstedt značně zrychlila a vypracovala si dvacetivteřinový náskok na druhou Schreiber, 1:09 minuty už ztrácely Bentveld a Zemanová. Na čele závodu se pořadí neměnilo, jen náskok Britky se navyšoval.

V předposledním pátém kole Kristýna zrychlila a Nizozemka Bentveld už jejímu tempu nestačila. Ve stejném pořadí pak dojely ženy do cíle a Kristýna se může radovat z dalšího cenného kovu.

 

Zase jsem trošku zaspala na startu. Vznikla tam menší mezera, takže jsem nemohla jet v kontaktu s nejlepšími. Prakticky celý závod jsem pak jela s Nizozemkou Bentveld, která mi nechtěla střídat, a spíš jsme po sobě koukaly. Měla jsem obavy, aby nás nedojela pátá Molengraaf. Tak jsem za to v pátém kole vzala a vyzkoušela, jak na tom je. Pak už jsem si jela svoje tempo a soustředila se, abych zbytečně nechybovala. Dneska to bylo hodně větrné a do tahu, takže jakákoliv ztráta se nedala lehce sjet. Takže jsem ráda, že to takhle dopadlo, “zhodnotila závodnice týmu Brilon Racing team.

 

Skvělého výsledku dosáhla i oddílová kolegyně Kateřina Hladíková, která si dojela pro deváté místo, ale již se ztrátou téměř čtyř a půl minuty. Třetí naše reprezentantka v kategorii U23 Barbora Jeřábková obsadila osmnácté místo.   

 

Juniorky

Suverénní vítězkou kategorie juniorek se stala domácí Francouzska Gery, která vyhrála stylem start – cíl. O zbylé dvě medaile si to rozdaly Britka Ferguson a Slovenka Chladoňová. Naše nejmladší reprezentantky se předvedly ve výborném světle, hned tři skončily v první desítce. 

Nejlepšího výsledku dosáhla sedmá Amálie Gottwaldová, která měla sice špatný start a propadla se na 39. místo. Díky vynikající stíhací jízdě se postupně prokousávala dopředu. V jednu chvíli byla dokonce pátá, ale v závěru už jí chyběly síly a dojela sedmá.

„Startovala jsem až ze čtvrté lajny a hned po startu jsem se přimotala do hromadného pádu. Celý závod jsem už jen doháněla ztrátu, ale přesto mě bavilo předjíždět každou soupeřku a tím jsem byla ještě víc motivovaná. V posledním kole to bylo už hodně náročné, chyběly mi síly,“ sdílela své dojmy mladičká cyklistka.

Výsledky ženy U23

1. Zoe Backstedt (GBR) 48:46
2. Marie Schreiber (LUX) +0:34
3. Kristýna Zemanová +1:11
4. Leonie Bentveld (NED) +1:39
5. Lauren Molengraaf (NED) +2:36

9. Kateřina Hladíková +4:22
18. Barbora Jeřábková +5:38

Kompletní výsledky ZDE

 

Výsedky juniorky

1. Célia Gery (FRA) 41:06
2. Cat Ferguson +0:26
3. Viktória Chladonová (SVK) +0:31
4. Amandine Muller (FRA) +2:12
5. Imogen Wolff (GBR) +2:23

7. Amálie Gottwaldová +2:33
8. Kateřina Douděrová +2:37
9. Daniela Hezinová +2:47
29. Hanka Viková + 5:26
45. Anna Panušová +8:24

Kompletní výsledky ZDE

 

Zdroj:cyklokros.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková