ME zahájil závod štafet, Češi šest vteřin od medaile!

Program mistrovství Evropy začal v pátek odpoledne závodem smíšených štafet. Z titulu se radují domácí Francouzi, druhá dojela šestice Velké Británie a třetí místo obsadili Belgičané. Češi skončili po bojovném výkonu pouhých 6 vteřin od medaile

Složení české smíšené štafety se na poslední chvíli změnilo. Místo původně nominovaného juniora Kryštofa Bažanta naskočil Patrik Lienert. „Kryštof se necítil stoprocentně fit, proto jsme se rozhodli ho pošetřit a zbytečně neriskovat,“ uvedl důvody jeho absence asistent reprezentačního trenéra Michal Bednář.

Český výběr nastoupil ve složení – Matyáš Fiala, Kateřina Hladíková, Patrik Lienert, Kateřina Douděrová, Kristýna Zemanová a Václav Ježek.

Češi nasadili do úvodního úseku nejsilnějšího člena štafety. Matyáš Fiala potvrdil předpoklady a předal Kateřině Hladíkové průběžné vedení závodu. Ta měla těžký úkol, protože ostatní štafety nasadily na druhý úsek muže nebo juniory. Do čela závodu se posunuli Italové a naši ztráceli na čtvré pozici 58 vteřin.

Junior Patrik Lienert vrátil české barvy na medailové umístění, když po třetí předávce vedli stále Italové o 4 vteřiny před druhou Francií. Naši ztráceli 54 sekund. Na čtvrtý úsek nastoupila nejmladší reprezentantka Kateřina Douděrová a dovezla náš tým na předávku se ztrátou 1:16 minuty jako čtvrtý. Stále vedli Italové před Francouzi, třetí už byla Velká Británie.

Kristýna Zemanová sice svoje pořadí nezměnila, ale udržela svůj tým před posledním úsekem na dohled medailovému umístění. Suverénní Francie vedla před druhou Británií o 51 vteřin, třetí Itálie 1:04 a naši 1:07 minut. Finišman naší štafety Václav Ježek sice předstihl třetího Itala, ale belgický eliťák Witse Meeussen poskočil z posledního místa až na třetí místo. Na prvních dvou místech se pořadí už nezměnilo, vyhrála domácí Francie, před druhou Británií.

Reprezentační trenér Petr Klouček: „Všichni naši objeli jeden okruh poměrně dobře, akorát Káťa Douděrová spadla. Na druhou stranu se to ale mohlo stát každému, trať se totiž v závěru dost uklouzala. Výborně jel Matyáš, i když měl dvakrát namále a naštěstí to ustál. Závod byl dramatický a vyrovnaný, žádný tým nebyl špatný. Škoda, ke třetímu místu nám chybělo šest vteřin.“                   

 

Výsledky: 1. Francie 42:47 2. Velká Británie +33, 3. Belgie +1:07, 4. Česko +1:13, 5. Itálie +1:15.

Zdroj: Cyklokros.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková