Začíná ME v cyklokrosu. Program ohrožuje bouře Ciarán

První vrchol cyklokrosové sezóny hostí francouzské město Pontchâteau

Pontchâteau, městečko v Bretani,  už v minulosti hostilo několik významných akcí. Mimo závodů Světového poháru se zde konalo už dvakrát mistrovství světa (v roce 1989 a 2004), a v roce 2016 i mistrovství Evropy. A evropský vrchol je tu znovu, o sady medailí se bude bojovat už tento víkend.

V pátek odpoledne si dle programu mají odbýt svou premiéru při ME závody štafet. Jenže Francii a i oblast Bretaně zasáhla bouře Ciarán, doprovázená extrémním nárazovým větrem o rychlosti až 110km/hod. V zemi byly zrušeny stovky letů, výrazně omezená je trajektová doprava přes Lamanšský průliv. 

Pro cyklokrosaře, a platí to i pro českou reprezentaci, to znamená čekaní v nejistotě. Zatím se nedostali na trénink na trať, neví, zda se vůbec pojede páteční závod štafet.

To, že během šampionátu budou panovat specifické podmínky už je jasné. “Podle předpovědi počasí má foukat místy vítr až kolem 20 m/s, společně s vydatnými srážkami. Hlavně, aby se vůbec jelo,“ sdělil pro server cyklokros.cz reprezentační kouč Petr Klouček.

Kristýna Zemanová je největší medailovou nadějí

Závodní okruh měří 3150 metrů, nechybí troje schody a jedna dvojitá překážka ve výšce 35 centimetrů. „Trať je široká, rychlá a spravedlivá. Je pravda, že nějaké převýšení se během závodu nasčítá. Nejsou to sice žádné prudké kopce, ale relativně delší stoupání. Není to nic extrémně technicky náročného, spíš se jedná jednodušší okruh. Trať by měla vyhovovat prakticky všem našim reprezentantům. Ale lehký závod to nebude,“ popisuje Petr Klouček.

A jaké jsou šance českých reprezentantů a komu by měla trať vyhovovat? „Všichni očekávají cenný kov od Kristýny Zemanové, ale získat medaili nebude vůbec jednoduché. Samozřejmě je to naše největší želízko, ale i další můžou překvapit. Letos máme poměrně solidní obě juniorské kategorie, takže lze předpokládat více umístění do první desítky. V kategorii U23 se hodně zlepšili Fiala a Ježek. I tady je reálná top desítka,“ zvažuje reprezentační trenér umístění českých barev.

Závody kategorií mužů a žen Elite a U23 by měla vysílat stanice Eurosport Player.

Program ME – Pontchâteau  

Pátek 3. listopadu
15:15: Týmové štafety

Sobota 4. listopadu
11.00: juniorky
13.30: muži U23
15.00: ženy Elite

Neděle 5. listopadu
11.00: junioři
13.30: ženy U23
15.00: muži Elite

Podrobné info k evropskému šampionátu najdete ZDE

Zdroj: cyklokros.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková