Janka a Martina, bojovnice z Cape Epicu. #1

Sledujeme a fandíme slovenské ženské dvojici Jance Keseg Števkové a Martině Krahulcové na nejtěžším etapovém závodě horských kol

Nejprestižnější etapový závod na horských kolech Absa Cape Epic 2024 zahájil svůj 20.ročník. Trasa s 16 500 metry stoupání, vměstnaná do 617 závodních kilometrů je plná výzev. Od prologu v Lourensfordu až po velké finále ve Stellenboschi je každá etapa navržena tak, aby startující týmy prověřila na maximum.

O ryze české stopě a týmu Superior Lions jsme už před časem psaly, na startu jsou vedle Jaroslava Kulhavého a Filipa Adela i další čeští zástupci, ty vám postupně představili kolegové z partnerského webu mtbs.cz.

České zastoupení v ženské kategorii jsme měly naposledy v roce 2019 a to díky triatlonistce Lucii Zelenkové, která trvale žije právě v Jihoafrické republice. A nesmíme zapomenout na Janu Martínkovou, která se start Cape Epicu postavila už v roce 2012. Obě dámy ale závodily v kategorii mix team.

A tak už podruhé sledujeme a fandíme slovenské ženské dvojici – zkušené Jance Keseg Števkové, cyklistce ověnčené mnoha domácími tituly z biků i silnice, trojnásobné účastnici letních OH a její parťačce Martině Krahulcové, teprve vycházející hvězdě slovenské cyklistiky.

Janka nám napsala přímo z dějiště krátce před startem a tak i letos budeme mít aktuální reporty o tom, jak se tahle sympatická dvojice statečně pere s nástrahami tratě i soupeřkami, jejichž profesionální zázemí je výrazně jiné, než mají holky, startující za tým 8 capital.

Tak jsme tu…

A jsme opět tady v Jižní Africe. Rok utekl rychle a my opět stojíme na startu nejprestižnějšího bikového etapáku na světě.

Martina absolvuje svůj třetí a já svůj šestý Epic. Dnes jsem jako člen klubu amabubesi zúčastnila i jejich tradiční snídaně. Člen klubu je ten, který dokončí 3 a více Epiců.  Já svůj první absolvovala v mixu s Tomášem Legnavským v roce 2008 na hliníkové 26tkové Kobe. Čas letí.

Byla to do té doby moje nejnáročnější akce. Ročník 2008 se celkově považuje za nejnáročnější, jelikož byl i 966 km dlouhý a nastoupalo se přes 18000 m.

S Martinou nás dělí sice generační rozdíl, který však vnímáme také jako svou výhodu. Dobře se známe a skloubily jsme mé zkušenosti s její mladou dravostí. 

Mezi profi cyklistkami působíme poněkud exoticky, bez podpory velkého týmu. Náš mini team doplňuje Tomáš Legnavský, který se stará o logistiku, kola a ostatní věci kolem. My dvě máme na starosti tu hlavní roli, dorazit do cíle ve Stelleboschi, s co nejlepším výsledkem. Loňské výborné 5.místo bude pro nás velkou výzvou. Jsme však realistické a pokusíme se v letošní konkurenci o top 10. Do Kapského města jsme přiletěli ve středu, absolvovali pár tréninků.

Děkujeme…

Finančního partnera jsme i přes naši velkou snahu nenašli, a tak jsme vděční zejména našim materiálovým sponzorům jako je Force a Rubena. Dresy nám ušila firma Nyna. Já děkuji mému manželovi Martinovi za jeho podporu a finance.

Osobně spolupracuji s velkoskladem Sloger, značkou Northwave, Magura a Cranbrothers. Vitamíny na cestu nám dodala firma Webbernaturals a pitný režim pan Ivan Dvořák, sportlab.sk. Patří jim všem moje velké díky.

Martina si na akci vzala dovolenou, takže chceme poděkovat touto cestou i Okresnímu ředitelství policejního sboru v Rimavské Sobotě za to, že jí vyšly termínově vstříc.

Věřím, že i malajská firma 8 capital ještě podpoří naše snažení na Cape Epic 2024, jak tomu bylo v roce 2023.

V logu opice

Logo opice na našem dresu sice evokuje africký motiv, ale představuje odhodlání a odvahu při obchodování na trhu s kryptoměnami, kterými se společnost 8 capital, kromě řízení investičních fondů zabývá.

Opice je tak trochu synonymum i nás dvou. Máme podobnou odvahu a odhodlanost se postavit i přes amatérské podmínky, limitující čas na trénink vůči profesionálkám v závodě a ukázat světu co v nás je.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že je to jen sport. “Slunce vyjde i zapadne”, ať vyhrajete nebo ne.

Chceme potěšit zejména lidi a přátele, kteří nám v našem snažení pomáhají a prezentovat náš sport, horskou cyklistiku ve společnosti.

 

V neděli holky absolvovaly prolog letošního Cape Epicu v délce 26km a převýšením 700m. Dojely na pěkném 8. místě. Dnes je čeká první regulérní etapa s parametry 85km a převýšení 2450m.

Díl druhý zde:
https://www.damynakole.cz/2024/03/janka-a-martina-bojovnice-z-cape-epicu-2/

Text: Janka Keseg Števková, Kája Polívková
Foto: archiv Janka Keseg Števková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková