Janka a Martina, bojovnice z Cape Epicu. #2

Sledujeme a fandíme slovenské ženské dvojici Jance Keseg Števkové a Martině Krahulcové na nejtěžším etapovém závodě horských kol

Slovenské bikerky Janka Keseg Števková, která v únoru oslavila 48 narozeniny a její o 22 let mladší parťačka Martina Krahulcová mají za sebou na Cape Epicu dvě etapy. Úvodní prolog na 26 kilometrů a první maratonskou etapu v délce 85 km a převýšením 2450m. 

Předpověď slibovala kruté vedro až k 36 stupňům a všudypřítomný prach. Jak se s tím holky popraly? 

Krátký report z dějiště poslala Janka.

Prolog byl pro nás takový zahřívací. Tempo jsme měly vyrovnané, dokonce jsme předjely i zvučnou dvojici Mistryni Evropy 2022 Natalii Fischer a Irinu Lutzelschwab, která je mistryní Švýcarska.

Škoda posledního sjezdu, kde jsme narazily na pomalejší závodnice a nedalo se tam předjíždět, bylo by to o nějakou minutku až dvě rychlejší. Máme však před sebou 7 dlouhých etap a dní. Dnes jsme se přesunuly blíže k Tullbaghu, kde startuje zítřejší etapa na 90 km a musíme zdolat 2450 m převýšením.

 

První etapa, 85 km a 2450 m. TOULBACH-Toulbach.

Martina se potřebovala dostat do tempa a rozjet se více v terénu, což se jí podařilo v závěru etapy. Dnes bylo od rána příjemné počasí, pod mrakem. Avizované vedra se nám dopoledne naštěstí vyhnula.

Prvních 20 km bylo relativně rovinatých, pak jsme se dostaly do trailů. Nejtěžší byl kopec po poslední občerstvovačce, strmě dlouho, ale opravdu dlouho vzhůru. V této etapě bylo mnoho singletrail úseků, kde se vždy těžší předjíždí.

Bylo taky dost pádů, ani my se nevyhnuly. Všechno bylo v hlubokém prachu, já 2krát a Martina navíc nešťastně při jednom pádu zlomila rám svých brýlí.

Posledních 18 km bylo více méně z kopce, s menšími strmými úseky v kamenech. V cíli bereme znovu 8.místo. S výkonem jsme zatím spokojené. Zítra do dalších bojů – čeká nás 97 km a převýšení 2200 m.

Autor: Janka Keseg Števková
Foto: archiv Janka Keseg Števková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková