Kolekce silničních cyklistických slunečních brýlí švédské značky POC čítá 12 modelů, kdy u některých z nich můžete vybírat až z 14 barevných variant. 

To platí i pro model Aspire, který reprezentuje z pohledu ceny střední kategorii z nabídky POC.

A jde o velmi oblíbený model, který nejen že upoutá moderním designem, ale nabídne funkčnost a vynikající optické vlastnosti, což jsme mohly posoudit i při našem testování.

Už samotné rozbalování vás nenechá na pochybách, že máte v ruce doplněk vysoké kvality. POC své brýle chrání nejen pevnou a dostatečně velkou papírovou krabičkou, ale součástí je i pevné plastové pouzdro, v kterém si brýle můžete vozit na cestách. První dojem? Detail, co tvoří luxus.

Na jejich rámeček je použitý gliramid, což je velmi lehký, pružný a odolný polyamid, pro který je charakteristická nízká hmotnost a zároveň i vysoká pružnost a pevnost, což vylepšuje komfort při jejich nošení. A opravdu, brýle se pohodlně usadí na obličej, netlačí na nose, ani za ušima – což občas u jiných značek po nějaké době na kole začnete vnímat.

Tady na první dojem vnímáte pocit, že stranice nejsou natěsno a že tedy hrozí sklouzávání při jízdě v terénu. Jenže tomu pěkně zabrání speciální materiál, použitý právě na koncích postranic brýlí. Jde o hydrofilní materiál, který dal výrobce i na nosník, a ten zajistí, že brýle budou držet na svém místě, bez ohledu na déšť nebo pocení.

Tvar rámu drží charakteristickou linii POC brýlí, zorník je z čelního pohledu zasazen v rámečku jen na bocích, z vnitřní strany je sklo chráněné po celém obvodu. A nejde jen o ochranu zorníku, ale i v případě pádu, i o ochranu tváře před pořezáním – s pokožkou není v kontaktu žádná z ostrých hran.

Zorníky využívají technologii POC Clarity. Ta byla vyvinuta ve spolupráci s lídrem v optickém průmyslu, firmou Carl Zeiss. A opírá se o vědecké poznatky z anatomie a principu fungování lidského oka. Technologie Clarity tak řídí barevné spektrum pro lepší kontrast, ostřejší a jasnější vidění. Samozřejmostí je kompletní ochrana před škodlivými UVA a UVB paprsky (UV400).

A praxe? Nelze než souhlasit. Při porovnání s jinou značkou v jeden okamžik, tedy za stejné viditelnosti nabídly brýle POC větší kontrast jak na asfaltu při silniční vyjížďce, tak i v terénu. A zejména tady to jezdec ocení, protože je příjemné se spolehnout na dobré čtení povrchu, po kterém uháníte. A pokud máte horší zrak, nosíte brýle na čtení, tak oceníte dvojnásob. Tahle investice se rozhodně vyplatí, vždyť brýle se dají pořídit už za cenu necelých 3 tisíc. 

Brýle jsme dostaly na dlouhodobý test od českého zastoupení, společnosti Levelsportkoncept.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková