Pokud jste ostřílené cyklistky a hledáte lehkou, slušivou a samozřejmě dobře odvětranou helmu, zpozorněte – POC má pro vás model Omne Lite. Tahle helma je v nabídce v sedmi barevných provedeních, včetně trendy fialové, elegantní bílé a pak – k naší velké radosti i v barvách DNK. Ne, není to na zakázku, ale tahle barevná kombinace oslovila i švédské designéry. A tak vám ji rády představíme.

Omne Lite vychází z oblíbeného modelu Omne Air. Je ale lehčí a díky vylepšené ventilaci nabídne i zvýšený komfort pro vaši hlavu.

Přilba s certifikací EN splňuje bezpečnostní normy, i když nemá MIPS nebo SPIN.  Váží parádních 240 g, což je o 80 g méně, než má Omne Air ve stejné velikosti. 

Tohoto váhového úbytku POC dosáhl tím, že model Omne Lite má zmenšenou polykarbonátovou skořepinu a zároveň upravené ventilační otvory v zadní části helmy.

Čelní pohled příliš rozdílnosti u obou helem nenabízí, ale z boku a i zezadu je viditelné, proč je ventilace lepší. Tady se ubíralo na materiálu. Ventilačních otvorů tu napočítáme celkem deset. Důležitý je nejen počet, ale i jejich tvar, který ovlivňuje tok vzduchu. Plynulé proudění po celé hlavě zajistí, že budete v pohodě a pohodlí i v teplejších podmínkách.

Helma je vybavena lehkým 360° nastavovacím systémem, který usnadňuje každému uživateli vyladit na míru pohodlné, a přitom pevné usazení helmy na hlavě. To se děje pomocí stahovacího kolečka, které má vroubkovaný okraj a velmi lehký a jemný chod. Lze tak jen jednou rukou, snadno nastavení i za jízdy upravovat.

Váhová úspora je vidět i tady, plastové pásky jsou tenčí, než bývá standard. Předpokládáme, že určitě to není na úkor pevnosti. 

Tvar skořepiny je hlubší, kulatý. To, jak helma padne je individuální záležitost, ale v případě tohoto modelu u nás obou panovala shoda – pocit výborný, stažení podle potřeby, aniž bychom vnímaly otlak na spáncích nebo na čele.

Výběr je ze tří velikostí, small 50-56cm, medium 54-59cm a large 56-61cm, my jsme sáhly po nejmenší velikosti. První dojmy jsou jen a jen pozitivní: velmi komfortní usazení, pohodlí a důležitý aspekt-jde o opravdu lehkou helmu, což ocení každý, kdo v sedle kola stráví souvisle delší čas. 

Helmu Omne Lite ale nemusí vozit jen silniční cyklistky, naopak, právě vylepšenou ventilaci  oceníme i na gravelu nebo při cross country a maratonském dobrodružství.

 

Náš verdikt: lehká, skvěle padnoucí a vzdušná helma, pro někoho dražší, když bude porovnávat s těmi, co nemají Mips. Cena se pohybuje kolem 5 tisíc Kč.

Přehled všech barevných variant a mnoho dalších modelů najdete na stránkách POC sports nebo webu českého zastoupení značky POC – Levelsport Koncept.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková