Na kole s bříškem

Znamená těhotenství konec sportovních aktivit a zákaz sednout si na kolo? Milé budoucí maminky, máme pro vás skvělou odpověď. Nemusíte!

Těhotenství je krásný stav. Plný očekávání a radosti.  Pro mnoho aktivních budoucích nastávajících maminek je to ale velká neznámá a hlavně strach. Sice se někteří odborníci domnívají, že jízda na kole je během druhého a třetího trimestru nebezpečná, protože v tu dobu už nastávající maminky nedokáží dobře udržet rovnováhu a hrozí pád. Stačí ale dodržovat pár základních rad, nepodceňovat se a hlavně poslouchat své tělo a nemusíte mít strach vyrazit.

 1Promluvte si se svým ošetřujícím lékařem. Jakmile zjistíte, že jste těhotná a domluvíte si schůzku se svým gynekologem, konzultujte s ním, jak často jste před otěhotněním na kole jezdila a že byste ráda pokračovala. Pokud neexistuje žádný závažný zdravotní problém, není problém s cyklistikou pokračovat. Pokud vám jízdu na kole doktor nedoporučí, nezoufejte, je to jen 9 měsíců.

2. Poslouchejte své tělo. Sportovci mají jednu velkou výhodu. Dokáží lépe poznat změny ve svém těle a lépe mu naslouchat. V těhotenství je třeba tělu naslouchat ještě více. Pokud chce zpomalit v aktivitách, vyhovte mu.

3. První trimestr je pro plod nejnáročnější pro jeho vývoj. Což je náročné i pro vás. Cítíte se více unavená a tělo vyžaduje častěji odpočinek. S cyklistikou proto opatrně. Ve druhém a třetím trimestru bude více prostoru.

4. Ranní nevolnost je u některých budoucích maminek celodenní nevolnost, ale sport a pohyb pomáhají překonat tyto obtíže. Pokud se ale cítíte slabá, radši s cyklistikou počkejte a místo ní vydejte na krátkou procházku.

5. Velký pupek. S narůstajícím bříškem se stává natažený sportovní posed na kole nepříjemný. Miminko má omezený prostor k pohybu a není mu tato pozice příjemná.  Upravte si kolo po vzoru paní Radové. Snižte sedlo tak, abyste bezpečně dosáhla nohami na zem. Zvyšte pomocí podložek či změnou představce pozici řídítek tak, aby byly blíže k vám a ve vyšší pozici. Vzpřímený posed bude pohodlný nejenom pro vás, ale také pro miminko.

6. Rovnováha. S rostoucím bříškem může přijít situace, kdy si na kole nebudete připadat stabilní. Budete mít problém udržet rovnováhu a bude hrozit pád. Pokud tato situace nastane, raději jízdu na kole vyřaďte ze svého programu

7. Pohodlí především.  Změnou posedu na kole a nárůstem vaší váhy se zvyšují nároky na pohodlí co se týče sezení. Pokud nemáte cyklistické kalhoty s vložkou, je na čase si je pořídit. Můžete také zvolit polstrovanější sedlo. Své dresy klidně vyměňte za dres svého partnera 🙂

(Jak si vybrat správné cyklistické kalhoty https://www.damynakole.cz/2015/04/7-praktickych-rad-jak-vybrat-cyklisticke-kalhoty/)

8. Poslouchejte své srdce a hlídejte si srdeční činnost. Váš tep by se měl pohybovat ve spodní hladině aerobního pásma, na což existuje jednoduchá pomůcka. Během jízdy na kole byste měla být schopná plynule konverzovat. Pokud jste před těhotenstvím bez problému zvládala i 100km vyjížďky, s největší pravděpodobností to již nebude možné. Své ambice proto zmírněte a poslouchejte tělo, co mu je ještě příjemné a co ne.

9. Bolesti zad či kyčlí, které v těhotenství způsobuje změna váhy, mohou být při jízdě na kole ještě nepříjemnější. Rozhodně jízdou nepoleví. Pokud vás záda hodně bolí, je vhodnější věnovat se těhotenské józe či pillates.

10. Nepřemáhejte se.  Pokud se cítíte unavená, nemáte náladu a na kolo byste se nutila, protože jede partner či kamarádi.  Nepřemáhejte se. Těhotenství si máte užívat, ne se v něm zbytečně trápit.

11. Doplňování tekutin a energie je během fyzického výkonu základ. Nezapomínejte na něj i během těhotenství a vždy mějte po ruce dostatek tekutin a něco k zakousnutí.

12. Těhotenská průkazka by se měla stát nezbytnou součástí vaší výbavy. Hlavně v začátcích, kdy není rozpoznat bříško. (Co si vzít s sebou na kolo? https://www.damynakole.cz/2015/05/co-si-vzit-s-sebou-na-kolo/)

13. Ve dvou je sport zábavnější. A těhotenství není důvod, proč se vzdát partnerských vyjížděk. Stačí upravit délku a rychlost vyjížděk. Hlavně s doprovodem máte jistotu, že v případě problému je vedla vás někdo, kdo vám pomůže. (5 kroků, jak se nepohádat s partnerem a kole https://www.damynakole.cz/2015/03/5-kroku-jak-se-nepohadat-s-partnerem-na-kole/)

 

A nakonec pár důvodů, čím vám bude cyklistika v těhotenství prospěšná.

  • Napomůže udržení dobré fyzické kondice
  • Nezatěžuje kloubní aparát, což v těhotenství ocení zvláště kolena a kyčle
  • Má pozitivní vliv na krevní oběh, proto spolupůsobí preventivně proti zniku krevních sraženin (trombů)
  • Pohyb svědčí nejen vám, ale i vašemu zažívání, které lépe pracuje. Což pomáhá předejít vzniku zácpy a hemeroidů
  • Aktivní pohyb umocňuje pocit psychické pohody, vyplavované endorfiny udržují dobrou náladu a optimismus
  • Sportování během těhotenství pomáhá nepřibrat více kilogramů, než je nutné

Autor: Jitka M.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková