S přicházejícím jarem máme často potřebu uklízet náš domov. A cítíte třeba i změnu chutí a potřebu jíst jinak? Pokud ano, pojďme si trochu uklidit i v našem těle a upravit si také jídlo na talíři. Není třeba podstupovat žádné speciální čistící terapie. Za přirozený jarní jídelníček považujeme nízkotučnou a nízkokalorickou stravu s menším množstvím bílkovin než v zimě.
Jak na jarní jídelníček?
Pro období, kdy zima pomalu odchází a blíží se jarní dny, je vhodné jídlo méně kalorické, méně tučné a méně bílkovinné. Dobré je jíst jednoduchá dietnější jídla, používat při vaření málo kombinací, což usnadňuje trávení. Velmi vhodné jsou také různé polévky s kořenovou zeleninou, s kořením a lehce stravitelnými druhy luštěnin, které jsou loupané a půlené, jako je například půlená čočka, půlený hrách nebo půlené mungo.
V předjaří doporučuje ájurvéda podpořit lymfatický systém ranním kartáčováním těla a popíjením horké vody a současný půst od kávy, čaje, čokolády a alkoholu. Mezi vhodné nápoje, které v předjaří posílí i očistí játra a žlučník, patří: teplá voda se lžičkou jablečného octa a lžičkou medu, čaj ze zázvoru samotný nebo s medem a citrónem či mateřídouškový čaj.
Také samotné masírování ručníkem či kartáčování nám pomáhá po zimě probudit metabolismus a rozproudit cirkulaci tekutin. Tím se tělo aktivuje, kůže vyhlazuje, prokrvuje a odvádí nečistoty. Je to stejné jako když se zkraje března vyhrabává na zahradě vše staré a uschlé, půda se probouzí k životu a nadechuje…
Náš tip: Slaná granola!
Granolu známe a jíme zpravidla sladkou, zalitou mlékem či jogurtem ke snídani či svačině. Z vloček však můžeme připravit i nevšední slanou posypku, která báječně doplní salát, polévku či pomazánku. Pokud máme s jarem chuť na čerstvý salát, tak stačí přidat tuto směs a máme vše, co tělo potřebuje na jednom talíři. Vitamíny ze zeleniny, sacharidy z vloček, bílkoviny ze semínek a spolu s olivovým olejem i vhodné tuky, které navíc pomáhají se vstřebáváním některých vitamínů. Jak si připravit domácí křupavou granolu na slano?
Suroviny:
100 g ovesných vloček
50 g dýňových semínek
50 g loupaných konopných semínek
0,5 čl mořské soli
špetka mletého pepře
3 pl olivového oleje
1 pl medu
lze přidat i oblíbené ořechy
Postup:
Vločky promícháme v míse se semínky, solí a pepřem. V hrníčku si prošleháme olej s medem, přilijeme do vločkové směsi a důkladně promícháme. Syrovou granolu rozprostřeme na připravený plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut až granola zezlátne. Občas promícháme, aby se granola nespálila.