Jarní tip: SLANÁ GRANOLA

Neuklízej po zimě jen svůj domov

S přicházejícím jarem máme často potřebu uklízet náš domov. A cítíte třeba i změnu chutí a potřebu jíst jinak? Pokud ano, pojďme si trochu uklidit i v našem těle a upravit si také jídlo na talíři. Není třeba podstupovat žádné speciální čistící terapie. Za přirozený jarní jídelníček považujeme nízkotučnou a nízkokalorickou stravu s menším množstvím bílkovin než v zimě.

 

Jak na jarní jídelníček?

Pro období, kdy zima pomalu odchází a blíží se jarní dny, je vhodné jídlo méně kalorické, méně tučné a méně bílkovinné. Dobré je jíst jednoduchá dietnější jídla, používat při vaření málo kombinací, což usnadňuje trávení. Velmi vhodné jsou také různé polévky s kořenovou zeleninou, s kořením a lehce stravitelnými druhy luštěnin, které jsou loupané a půlené, jako je například půlená čočka, půlený hrách nebo půlené mungo.

V předjaří doporučuje ájurvéda podpořit lymfatický systém ranním kartáčováním těla a popíjením horké vody a současný půst od kávy, čaje, čokolády a alkoholu. Mezi vhodné nápoje, které v předjaří posílí i očistí játra a žlučník, patří: teplá voda se lžičkou jablečného octa a lžičkou medu, čaj ze zázvoru samotný nebo s medem a citrónem či mateřídouškový čaj.

Také samotné masírování ručníkem či kartáčování nám pomáhá po zimě probudit metabolismus a rozproudit cirkulaci tekutin. Tím se tělo aktivuje, kůže vyhlazuje, prokrvuje a odvádí nečistoty. Je to stejné jako když se zkraje března vyhrabává na zahradě vše staré a uschlé, půda se probouzí k životu a nadechuje…

Náš tip: Slaná granola!

Granolu známe a jíme zpravidla sladkou, zalitou mlékem či jogurtem ke snídani či svačině. Z vloček však můžeme připravit i nevšední slanou posypku, která báječně doplní salát, polévku či pomazánku. Pokud máme s jarem chuť na čerstvý salát, tak stačí přidat tuto směs a máme vše, co tělo potřebuje na jednom talíři. Vitamíny ze zeleniny, sacharidy z vloček, bílkoviny ze semínek a spolu s olivovým olejem i vhodné tuky, které navíc pomáhají se vstřebáváním některých vitamínů. Jak si připravit domácí křupavou granolu na slano?

 

Suroviny:

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g loupaných konopných semínek
  • 0,5 čl mořské soli
  • špetka mletého pepře
  • 3 pl olivového oleje
  • 1 pl medu
  • lze přidat i oblíbené ořechy

Postup:

Vločky promícháme v míse se semínky, solí a pepřem. V hrníčku si prošleháme olej s medem, přilijeme do vločkové směsi a důkladně promícháme. Syrovou granolu rozprostřeme na připravený plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut až granola zezlátne. Občas promícháme, aby se granola nespálila.

 

Bára Bubílková