Rock Machine 2019. Slaví se čtvrt století a to stylově: výročními koly

Nové dámské, nový gravel, nové e-biky. Ale nejen o novinkách české značky Rock Machine .je dnešní článek….

Příští rok to bude už čtvrt století, co spolu dva kluci dělali v servisu a napadlo je, že by mohly kola nejen spravovat, ale i prodávat. A tak do jejich obchůdku putovala kola z Číny. Jenže tihle dva nadšení bikeři vnímali spoustu nedostatků na zboží z asijského trhu. Proto se rozhodli pro odvážný krok, stavět kola svoje. Milovali ježdění v kamenech, po skalkách, milovali ty svoje dvoukolé mašiny…A tak spatřily v r. 1994 světlo světa biky nesoucí jméno Rock Machine.

Krásný příběh a dlouhá cesta plná práce, vývoje, sledování zájmu zákazníka, budování si své pozice. Tu tahle česká značka má, jak na domácím trhu, tak i v zahraničí a my jsme rády, že věnuje pozornost i dámským kolům. Pravda, v našich představeních ani testech jste zatím žádné neviděly, ale můžeme říct, že se tentokrát čekání vyplatilo. 

Měly jsme totiž možnost nakouknout mezi novinky společnosti Cyklomax, která je výhradním distributorem značky Rock Machine (a dovozcem několika dalších). 

rock machine

Ať chceme nebo ne, doba e-biků získává stále víc na síle a není velké značky, která by se tomuto segmentu kol náležitě nevěnovala. To platí i pro Rock Machine, kde je právě mezi elektrokoly novinek pro příští sezónu nejvíc. V nabídce bude totiž 40 modelů a to už je rekordní číslo.

Vedle elektrifikace řady stávajících úspěšných modelů, ať už s plně integrovanou nebo semiintegrovanou baterií, přichází i nová řada e-krossových kol. Jako malou ochutnávku jsme vybraly dva zástupce. Blizzard Edition e 90-27 a Crossride Lady 500.

PBD_4443
PBD_4470

Blizzard Edition E 90-27

Celoodpružený e-bike se semiintegrovanou baterkou je postavený na úspěšné rámové platformě klasického Blizzardu. Zdvihy 140/130 mm a motor Shimano ESteep 8000 vám chce nabídnout velkou porci zábavy. Decentní design v kombinacích s černým lakem je zvolen záměrně, za účelem oslavy čtvrtstoletí značky.

PBD_4442
P1039284

Crossride Lady E500

Dámský rám s nízkým nástupem, výběr ze tří barev, od matné černé, tmavě stříbrné až po mentolovou, která je velmi povedená a kolu hodně sluší. Crossride má ve výbavě nový motor Shimano Steps E6100, který má v režimu Eco dojezd až 145 kilometrů. Crossride chce získat nové příznivce pro cyklodopravu po městě.

PBD_4278

Blizzard TRL

K letošnímu úspěšnému modelu Blizzard XCM, který disponoval zdvihy 120/120,pro příští sezónu přichází novinky s označením Blizzard TRL. Bike postavený na obdobném rámu, s trailovější geometrií a vyššími zdvihy (140/140mm)a také devětadvacetipalcovými koly. Tento sportovně střižený model je na hliníkovém rámu, devětadacetipalcových kolech, cenovka  lehce nad 65 tisíc.

PBD_4368
P1039249

Cathrine CRB 30-29

Rock Machine má pro dámy vlastní řadu Cathrine už od r. 2011, kde ale dosud byly v nabídce levnější hliníkové modely a primárně na 27,5“ kolech. Pro příští rok vyslyšeli inženýři v Rock Machine poptávku po dražších modelech a tak světlo světa spatřila krásná karbonová Catherine 30-29, se zdvihem 120 mm. Jak číslo v názvu napovídá, do výbavy totiž dostala 29“ kola. Tato velikost bude pouze pro karbonový model, u nižších verzí pak bude možnost volby mezi 27,5! Nebo 29“. A co udělá dvojnásobnou radost? Cenovka karbonové Catherine je těsně pod hranicí 40 tisíc.

PBD_4326
P1039237

RM Blizz CRB 50-29

Tenhle karbonový hardtail najdeme sice v pánské kolekci, ale řada odborníků se na prezentaci shodla, že si tento design, inspirovaný barvami západu slunce, získá určitě obdiv žen. Osazení sadou Sram NX Eagel, zdvih 130 mm, trailové pláště od WTB, to vše za moc pěknou cenu 45 tisíc.

PBD_4374

Gravelride 500

Gravel biky nás baví a tak nemohl naší pozornosti uniknout nový stroj, který se vklínil mezi stávající dvojici z nabídky Rock Machine. Má nasazené slušné balóny, v rozměrech 700x37c, ve výbavě dvoupřevodník, hydraulické brzdy Shimano, osazení Tiagra. Široké spektrum velikostí (XS! – XL) je jasným důkazem, že cílem je oslovit pro gravel bláznovství co nejširší skupinu cyklistů a cyklistek.

P1039309
P1039318

Společnost Cyklomax má ve svém portfoliu i řadu doplňků, kromě cyklolahví a helem nesoucí logo RM, jsou to třeba tretry LAKE, jejichž rodný list pochází z amerického státu Illinois. Na výstavce poutal pozornost silniční sportovní model Lake CX176 s upínacím systémem BOA, ve výrazných barvách. Pro dámy se závodními ambicemi je vyšší třída, tretry LAKE CX237, které mají dvě Boa kolečka a 100% carbonovou podrážkou Lake Race. A co je důležité, tretry jsou k dispozici od nejmenších velikostí, tedy č. 36, resp. 37.

Tolik jen malý průřez novinkami této značky a nezbývá než se tešit na pořádné provětrání některým dámských nebo uni sex modelů. Samozřejmě se s vámi o naše poznatky v rubrice věnované testům kol podělíme.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková