Specialized DIVERGE WMN Sport. Dobrodružství na dosah

Kolo Diverge Sport vás proveze hladkým asfaltem, šotolinou, i polňačkou. A s výbavou brašen Burra, jak ho dnes představujeme, budete připraveny vyrazit za zážitky…

Na horách už spadl první poprašek sněhu, přichází čas na zimní sporty, což ale neznamená, že si nemůžeme střádat plány na příští rok. Co podniknout, jakou novou výzvu si najít…Něco pro vás máme. Co vyzkoušet menší expedici „na těžko“?  Pokud se nechcete vrhat do neprůstupných terénů, ani být omezená pouze silnicemi, ideální volba je gravel bike.  Nástup těchto „speciálů“, které dávají volnost pohybu, zároveň to na nich pěkně odjíždí, není módním výstřelkem. Kdo zkusil, chce znovu.

Dnes vám představíme dámský gravel Specialized Diverge Sport, kolo, které je do detailu vymazlené právě pro taková dobrodružství.

P1042338

Základem úspěchu Diverge Sport je kvalitní rám, odolné komponenty a použití technologií, které posunou vlastnosti kola o level výš. Karbonový rám (Fact 9r) nekopíruje cyklokrosové speciály, ale vychází z geometrie silničních kol, s přizpůsobením pro terénnější jízdu.  Geometrie nabízí střed o půl centimetru níž, než u předchozího Diverge, otevřenější úhel hlavové trubky (70.8°-72°), kratší řetězovou vzpěru (419-421mm) a krátký rozvor.

P1042347

Co odlišuje Specialized Diverge Sport od jiných gravel biků? Dostal do výbavy novou verzi  Future Shock, specielní technologie tlumení, implementovanou nad hlavovou trubku, která se používá u silničních kol Roubaix a Ruby. Pro Diverge prošla inovací, dostala progresivní pružinu, která je vhodnější do terénu. Neznamená to, že byste při jízdě vnímala pohlcení každého výmolu, ale pružina absorbuje otřesy a ve výsledku udělá jízdu plynulejší a ušetří vám síly.

P1042321

Osazení je od Shimana, modelová řada 105 je zastoupená na jedenáctistupňové kazetě, přehazovačce, a také přesmykači.

P1042323

Kliky byly zvolené od kalifornské značky Praxis works, která se specializuje na cyklokomponenty. Ramena jsou z kované slitiny, celkový vzhled vypadá velmi luxusně, dle katalogu je i jejich váha (750g) velmi příznivá. Zajímavá je kombinace převodů, k jedenáctikolečku v rozsahu 11-34 jsou převodníky 48-32, tedy v případě navolení malé placky a největšího pastorku to je hodně „do lehka“.

P1042326

Hydraulické brzdy byly také zvoleny od Shimana, s uchycením flat-mount na přední a zadní vidlici. Stejně jako další komponenty jsou ze stopětkou řady, s kotouči 140mmepředu a 160mm vzadu.

P1042348

Lehká hliníková řidítka mají zcela příznačný název Specialized Adventure . Jejich tvar je uzpůsoben tak, aby nabídly pohodlí a zároveň i jistotu při řízení kola. Proto se o 12 stupňů v dolním oblouku rozšiřují a dostávají tak pro gravel biky klasickou podobu- zahnutých rohů.  Jejich pohodlí podtrhne jistě i gelová omotávka Roubaix.

P1042358

Příjemný počin je i použití karbonové sedlovky, která díky zvolenému materiálu opět o dílek zvýší pohodlí při jízdě. A když dámský bike, tak i dámské sedlo, v tomto případě padla volba na osvědčený model Myth v šíři 155mm.   

P1042356

Výrobce anoncuje prostupnost rámu pro kola v rozměrech 700 x 42 mm, nebo menšího obvodu s větší šíří 650b x 47 mm. Prodejní osazení je v prvně jmenovaném rozměru, konkrétně jde o model Sawtooth Sport v šíři 38mm. Má ostrý vzorek a zpevněné bočnice, hmotnost je kolem 500gramů.

P1042320

Tentokrát nám kolo prošlo pod rukama jen na prohlídku a putovalo za svou majitelkou. Místo jízdního testu jsme si ale stačily prohlédnout cestovní tašky a vyzkoušely, co vše dokáže tato kombinace pojmout. To abyste byla na vaši soukromou expedici dokonale připravena.

Brašny řady Burra jsou vyrobeny z impregnovaného nylonu, takže velmi odolné proti dešti. Model Burra Burra Framepack se kotví na horní rámovou trubku, má pětibodový úchytný systém, kromě hlavní kapsy má ještě dvě malé vnější na boku. Ty jsou snadno přístupné a hodí se na drobné, ploché věci. Tento model je nabízen ve třech velikostech: 3, 5 a 8.

P1042394

Na sedlovce trůní Burra Stabilizer Seatpack, která je ze shodného voděodolného materiálu, s praktickým systémem zapínání, díky kterému se velikost tašky může přizpůsobit podle objemu přepravovaných věcí. Opět jsou k dispozici dvě velikosti: 10 a 20.

Spacák, větrovka, návleky, traťovky, náhradní prádlo, kosmetická taštička, čelovka….co ještě s sebou na letní třídenní výlet s nocováním po cestě? Tyhle naše nezbytnosti pobraly pouze dvě tašky. Třetí Burra Stuffpack, která se upíná na nohu vidlice, jsme ještě vyšetřily na další věci.

Ještě nám zbývá zmínit cenu. Celokarbonový gravel Specialized Diverge Sport si pořídíte za 71 999 Kč, za tašky si připlatíte od 2,5 do 4,3 tisíc podle typu.

Informace k dalším modelům i brašnám najdete na stránkách dovozce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková