LOOK výzbroj do terénu a na silnici

Redakční posily…

Sezóna redakčního testování kol už nabírá na obrátkách a tak jsme pro letošní rok získaly dobrou posilu. Jde o nášlapné pedály francouzské značky LOOK.  Jedna z nejstarších francouzských cyklistických značek  vyrábí pedály po několik generací, takže o kvalitě jejích produktů není pochyb. 

My podrobíme dlouhodobému testu modely X-TRACK Race a KÉO2 MAX.  Tady je krátké představení…

Look X-Track Race

Nášlapné pedály se v posledních letech staly samozřejmostí i pro širší cyklistickou veřejnost a nejen pro závodníky. Na tento fakt reagují i výrobci, na trhu je řada výrobků, různých značek a provedení. Je proto na každém z nás, aby si vybral takový mechanizmus, který mu bude vyhovovat přesně, dle jeho individuálních potřeb. Nášlapné pedály Look X-Track Race, které budeme používat při našich jízdních testech,  je novinka pro letošní sezónu.

Cílem francouzského výrobce je řešení poměru síly a hmotnosti. Obecně lze říci, že čím větší kontaktní plocha, tím je efektivnější přenos energie. Výzvou pro inženýry v Look byla váha a rozšíření pedálů v kompatibilním poměru. Povedlo se jim optimalizovat váhu a rozšířit styčnou plochu pedálu.

Kompozitové tělo pedálů se otáčí na Cr – Mo ose, uložené v zapouzdřených ložiscích. Tvrdost lze nastavit v rozsahu 6 -14N/m. Hmotnost celého páru pedálů je 360g. Pedály X – Track  Race jsou kompatibilní se všemi SPD tretrami a nevyžadují speciální provedení podrážky (většina výrobců MTB obuvi i pedálů již používá jeden standard „kufrů“ do podrážky, s tím odpadá řešení problému kompatibility).

Tělo pedálu má širší styčnou plochu 515 mm² .Plocha na X-Track Race není tak široká, jako na platformách, ale rozhodně jde o větší plochu pro oporu noh,y než u nejrozšířenějších pedálů Shimano XT. Výrobce udává, že mechanizmus „zacvaknutí“ funguje nezávisle na vnějších podmínkách (např. bahno), právě i díky větší ploše pedálu.

Look X-Track Race patří do kategorie sportovních pedálů, takže se neztratí se ani na závodním kole. Velkým plusem je především širší plocha pro oporu nohy a také slušná váha.

Cena: 2790 Kč, info o dalších barevných variantách a modelech najdete na stránkách dovozce vokolek.cz

KÉO2 MAX

Již před mnoha lety zaznamenaly pedály řady Kéo velkou revoluci a stanovily nové standardy ve své kategorii. Jejich platforma přinesla tolik žádanou redukci v gramáži a současně zmenšení vzdálenosti mezi osou a chodidlem. Jejich minimalistický design je i nadále ideálním „kompromisem“, který nabízí rozměrnou kontaktní plochu a nízkou hmotnost. Model Look Kéo 2 Max, je toho hmotností 130 g jasným důkazem.

Tělo pedálu je vyrobeno z kompozitu a na první pohled zaujme velmi minimalistickým dojmem (typický znak řady Kéo). Oproti starším verzím vsadil francouzský výrobce Look na maximální navýšení kontaktní plochy. Z tohoto důvodu nalezneme uprostřed platformy nenápadný boční výstupek. 

Celková styčná plocha je rovných 500 mm². Dalším zajímavým konstrukčním řešením je již zmiňovaná redukce vzdálenosti mezi podešví tretry a osou a též nepřehlédnutelná plocha z nerezové oceli. Ta byla použita ze dvou důvodů – aby nedocházelo k vyšlapávání středové části a současně pro snížení ovládací síly nutné pro vystoupení z pedálů, a to i při jejím maximálním nastavení.

Pedály mají osu z Cr – Mo oceli a pružina nastavující vypínací sílu zarážky je z nerezu. Odkrytý mechanizmus není možná designově dokonalý, ovšem k redukci váhy je třeba něco obětovat. Naproti tomu perfektní je provedení bronzového pouzdra umístěného zevnitř výklopné zarážky, kde se účinně předchází zarůstání šroubu regulujícího přednapětí pružiny.

Pedály Kéo 2max ocení jak hobby jezdci, tak závodníci.  Kvalitou přenosu síly jde o jedny z nejlepších silničních pedálů na trhu a nic na tom nemění ani fakt, že se nejedná o topmodel tohoto francouzského výrobce. Silná zbraň těchto pedálů je životnost, což u Looků platí již řadu let.

Cena: 2490 Kč, info o dalších barevných variantách a modelech najdete na stránkách dovozce vokolek.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková