WaveCel -Trek a Bontrager představují helmy s unikátní technologií

Novinka značek Trek a Bontrager-přilby WaveCel se před krátkým časem objevily na sociálních sítích a na živo je mohli vidět i návštěvníci veletrhu For Bikes. Čím poutaly pozornost a pro koho budou?

Bezpečnost a ochrana hlavy, toto téma dalo před 7 lety zelenou inovacím a to nejen tvaru cyklistických helem, ale příchodu nové technologie Mips. Tou byly vybaveny postupně u většiny renomovaných značek nejprve nejdražší modely, postupně se Mips dostal i na střední řadu. A přišly i další technologie, gelové polštářky (Briko), další upgrade mipsových vložek.

A nyní je tu WaveCel.  

Společnosti Trek a Bontrager promují tuto průkopnickou technologii přileb nazvanou WaveCel, která je prokazatelně až 48krát účinnější při ochraně proti otřesu mozku v důsledku běžných cyklistických nehod oproti standardní pěně EPS.

Co se skrývá za touto technologií?

WaveCel je skládací buněčná vrstva, kterou je vystlán vnitřek přileb Bontrager. WaveCel absorbuje energii několika způsoby. Při nárazu se jednotlivé vrstvy materiálu WaveCel pohybují nezávisle na sobě a ohýbají se, dokud se stěny buněk nerozpadnou, což způsobí jejich posun, přičemž dochází k absorbování rotační energie, která je přesměrována mimo hlavu.

Na rozdíl od standardních pěnových přileb, které chrání hlavu před přímými nárazy, poskytuje materiál WaveCel ochranu při skutečných cyklistických nehodách, které jsou komplikované a zpravidla během nich dochází k úderům hlavy z různých úhlů. Tato třífázová změna struktury materiálu – ohýbání, rozpad a posun – velmi účinně rozptýlí energii nárazu. Téměř v 99 případech ze 100 zabrání WaveCel otřesu mozku v důsledku běžných cyklistických nehod.

Přilby Bontrager s technologií WaveCel byly vyvinuty v rámci čtyřleté intenzivní spolupráce doktorů Madeyho a Bottlanga s týmy konstruktérů a vývojářů společností Trek a Bontrager.

„Jsme velcí příznivci cyklistiky a chtěli jsme, aby si výhody jízdy na kole vychutnalo co nejvíce lidí, proto jsme se jim rozhodli nabídnout nejlepší možnou ochranu. WaveCel představuje významný skok vpřed, a to pro všechny typy jezdců. Jsme pyšní, že tato technologie je k dostání výhradně na přilbách značky Bontrager“, vysvětluje Tony White, hlavní konstruktér projektu.

Silniční přilba Specter WaveCel

V počáteční fázi nabízí Trek, resp. Bontrager čtyři modely přileb s WaveCel technologií: dvě silniční, jednu na bikovou a jednu městskou.

Silniční přilba Specter WaveCel je dostupná v pěti barevných variantách: černá, bílá, růžová, červená a neonově žlutá. Cena je 3999 Kč.

Pro závodníky je k dispozici také aero model XXX WaveCel za 6999 Kč, také v pěti barvách.

Bikový model Blaze WaveCel

Pro horská kola je model Blaze WaveCel v trailovém provedení a ve čtyřech barvách: vedle černé a šedivé také oranžová a tyrkysová. Cena je 6999 Kč.

Městský model Charge WaveCel má zároveň certifikaci na používání při jízdě na elektrokole.

Další podrobné informace o velikostech a dostupnosti najdete na stránkách výrobce nebo na sociálních sítích. http://trek.bike/Wavecel_Insta_CZ  
http://trek.bike/Wavecel_FB_CZ 

A my už se pouštíme do testování, těšte se na další článek.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková