GHOST Lector SF – novinka 2020 odtajněna

4 modely, 4 barvy….k původním modelům Lector, které se těší velké oblibě, přibyly zcela nové modely Lector SF

Jeden z nejúspěšnějších a zároveň nejprodávanějších modelů Ghost LECTOR se dočkal pro rok 2020 velkého upgradu. V naší pozdně letní prezentaci jsme mohly jen naznačovat, protože na německého fešáka bylo embargo. Teď jsme se konečně dočkaly, a tak vám můžeme detailněji popsat o jaké změny se jedná, a především jak bohatá modelová nabídka u tohoto karbonového hardtaila bude. 

Už první pohled napovídá, že z původního Lectora moc nezůstalo. Mnozí už minimálně rámové změny vnímali při světových závodech, kdy se na nových Lectorech proháněl dámský elitní tým Ghost Factory, byť jejich kola dostala hodně maskovací design. Jenže ten poutal naopak hodně pozornosti, což byl možná i cíl německých tvůrců….Nicméně teď je po embargu, máme i oficiální informace k technologii, funkčnosti i modelové nabídce.

Mezi nejzajímavější prvky, které zaujmou na první pohled patří bezpochyby přepracovaná zadní část rámu. Její tvar není kreace omámeného designéra. Úkolem výrazného prohnutí zadních vzpěr a specifické profilace horní a zadní rámové trubky v místě spojení, je dosáhnout co nejlepšího pohlcení vibrací. Získat tak pevný, ale pro jízdu pohodlnější rám.  Další možné řešení snahy některých značek o vylepšení komfortu jízdy u hardtailů bez pružícího elementu.

Pozměnila se i samotná geometrie rámu, došlo k položení hlavy, z 69,5° na 68°, ​prodloužil se rozvor, což podporuje stabilitu kola.

Mohutná je i samotná sedlová trubka. Tři ze čtyřech modelů totiž dostaly do výbavy plně integrovanou teleskopickou sedlovku Eightpins. Její předností je nejen minimalistický vzhled, ale také možnost nastavění délky zdvihu podle výšky jezdce. Sedlovka totiž může v celé délce zajíždět do rámu, až pod zámek sedla. Ghost tím reaguje na obtížnost tratí světového poháru a stoupající zájem o používání teleskopek i v segmentu xc kol.

Na dolní rámové trubce a její spodní straně je viditelný kryt. Tady jde o originální řešení vedení kabeláže, což uvítá každý, kdo se stará o servis kola. Lanka a bovdeny jsou dokonale skryté pod ochrannými kryty, zároveň snadno dostupné.

A ještě jednu zajímavost je nutné zmínit. Všechny modely vezou sedla Selle Itallia SLR, s nastavitelnou šířkou, což umožňuje rozevírací mechanismus umístěný v zadní části sedla.

Nový Ghost LECTOR SF LC 4x jinak

Ghost Lector SF LC bude nabízen ve 4 specifikacích, pod zajímavými označeními. Lector Eccential, Advanced, Universal a Pro. Zajímavostí je, že rámy vel XS, S a M disponují zdvihem vidlice 100mm, velikosti L a XL pak mají 120mm.

Cenově nejdostupnější je model Ghost Lector SF LC Essential, v decentním provedení šedivého lesku. Všechny modely, včetně tohoto základního jsou osazeny jednopřevodníkem 1×12, v tomto případě na kole najdete komponenty Sram NX a GX. Cena je velmi sympatických 65 990 Kč.

Model Ghost Lector SF LC Universal má krásnou petrolejovou barvu, o trochu lepší výbavu (vidlice RockShox SID Select RL), a jak už bylo zmíněno, najdete tu už teleskopickou sedlovku. Cena je 78 990 Kč.

Ghost Lector SF LC Advanced je kompletně na Shimanu a pružení tady zajišťuje vidlice Fox 34 Float Performance. Také ti je teleskopka a cena lehce překročila 90 tisíc.

Na pomyslném vrcholu je Ghost Lector SF LC Pro, top model řady. Osazení přebral opět Sram (mix GX a XO1), vidlice RockShox SID Select+ RL. Cena za dravce v race červené barvě je 104 990 Kč.

Kompletní nabídku, včetně komponentové specifikace  najdete na stránkách českého zastoupení www.ghost-bikes.cz.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková