6 tipů pro hospodyňky + bonusový recept na netradiční tortillu

Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí. A jak to je v kuchyni dnes? Otestujte se….

Víkend za námi, zbytky jídla po celé lednici, které v tom horším případě skončí za několik dní v koši, protože nikdo prostě nerad to staré dojídá. Poznáváte i sebe? Pokud je dopověď, že jen výjimečně, je to skvělá zpráva a nepatříte mezi ty, kdo se podílí na jednom nepříliš lichotivém faktu. Nedávný průzkum zjistil, že evropský průměr vyhozených potravin je cca 100 kg jídla na osobu/za rok! Abychom to upřesnily, na vrub domácností jde přes 50% tohoto objemu, 30 % se vyhodí při výrobě a zpracování, 12 % ve stravování a 5 % vyplýtvají velkoobchody a maloobchody.

Jestli potřebujete trochu zapracovat na šetření jídlem, máme pro vás 6 tipů, jak minimalizovat zbytky. A jako bonus přidáváme „vzorový recept“, díky kterému si budete vědět rady, co s tím, co zbylo.

6 tipů, jak se snadno vyvarovat plýtvání jídla

  • Udržujte si chladničku v dobrém stavu, a to se netýká jen potravin, ale i správné teploty. Ujistěte se, že máte potraviny umístěné na vhodném místě při teplotě od 1 do 5° C.

  • Věnujte i trochu času navíc uskladnění potravin, které jste právě nakoupili. Nejnovější potraviny umístěte dozadu a ty starší přesuňte dopředu.

  • Nevařte bezmyšlenkovitě, ale přemýšlejte, pro kolik lidí jídlo vaříte. Tak předejdete zbytečnému vyhazování zbytků, pokud nikdo nechce dojídat jídlo na druhý den.

  • Nakládejte na talíř menší porce jídla. Jídlo, které zůstane v hrnci, se vždy může použít ještě jednou. Uvařené jídlo pak nenechávejte jej dlouho na sporáku a rychle jej zchlaďte.

  • Dokud máte v lednici zbytky jídla, nic nevařte. To pak mají všichni tendenci dát si to nové a „starší“ pokrm zůstane nesnědený.

  • Nebo zapojte představivost a další den využijte zbytky jídla na přípravu nového jídla. Zkuste třeba naše skvělé domácí tortilly, kam se schová vše, co je třeba dojíst!

Domácí tortilla

Náš recept můžete využít hned v pondělí, je rychlý, zdravý, Vám udělá dvojitou radost: zpracujete přebytky a díky chutnosti jistě nadchne všechny členy rodiny. Servírovat budete domácí tortilly a náplň si připravíte ze všeho, co vám zbylo z třeba z víkendu. Pokrájejte sýry, maso a zeleninu. Udělejte čerstvý česnekový dip z bílého jogurtu a vše připravte na stůl, ať si každý doma zabalí tortillu podle své chuti. Uvidíte, že vám na stole nic nezbude a lednice je připravená na nákup čerstvých surovin!

b
Suroviny na 6 kusů:

  • 550 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml vody
  • 25 ml olivového oleje
  • 15 g mořské soli

Postup: v míse smícháme mouku se solí, vodou a olivovým olejem. Těsto hněteme vařečkou a v závěru rukou. Rozdělíme jej na 6 stejných dílů a každý rozválíme na velmi tenkou placku (dle velikosti pánve). Zároveň si rozehřejeme pánev na středně silnou teplotu.

Tortilly pečeme nasucho a z obou stran do zlata. Když se začne těsto na pánvi nafukovat, je čas placku otočit. Máme hotovo. Jak ale naplníme tortillu, aby nám při prvním kousnutí všechno nevyskočilo ven? Jednoduše stačí, když ve spodní části přehneme kousek těsta od zdola nahoru a pak rolujeme z leva doprava. 

Na náplň lze použít cokoli, co nám zbylo v lednici. Lze zvolit náplň jak pro masaře, tak pro vegetariány. V ilustrační tortille je: rýže, cizrna, cheddar, olivy, česnekový dip z jogurtu, cherry rajčátka s okurkou a listový salát.

Bára Bubílková