Rostoucí kolo Former. Najde si místo na trhu?

Zajímavost od našich slovenských sousedů

Jen správná velikost kola zajistí, aby se na něm dítě cítilo komfortně a bezpečně. To ale znamená, že ve věku od dvou do šesti let tak potřebujeme ideálně čtyři kola, abychom zohlednili růst malé cyklistky či malého cyklisty. Jenže kupovat každý rok nové kolo protože dítě vyrostlo? To si může dovolit málokdo.

A přesně na tento problém reaguje dvojice chlapíku ze Slovenska: Michal Štalmach a Vladimír Hučko. Na trh přináší „rostoucí“ kolo. Snahu prodloužit užívání dětských věcí už se objevuje mezi oblečením, kde se využívají triky v podobě prodloužené délky, zvýšené a ohrnovatelné manžety. Ale rostoucí kolo?

Starší z dvojice Vladimír Hučko se věnuje stavbě rámů už téměř 20 let, Michal Štalmach studuje průmyslový design a vytvořil návrh v rámci bakalářské práce. Spojení těchto dvou vedlo k realizaci prototypu rostoucího kola Devonic Former.

Tak to jsem já, Devonic Former

 

Kolo Devonic Former je určeno dětem od 89 do 130 cm, což je rozpětí věku cca od 2  do 6 let. Je vyrobeno tak, abyste v každé variantě, což je odrážedlo 12″, odrážedlo 16″ a 16″ kolo, mohli nastavovat velikost podle ergonomie dítěte. Tím v sobě kolo spojuje až 9 různých kombinací.

Velká pozornost byla věnovaná ergonomterii, aby bylo kolo pro děti dobře ovladatelné, bylo stabilní i v náročnějším terénu, jako je pro malé děti pumptrack nebo na lesní cesty s nerovným povrchem.

Důležitými vlastnostmi dětského kola je váha a odolnost při nárazu a pádu. Proto výrobce zvolil slitinu chrom-molybdenu, díky tomuto materiálu je zajištěna odolnost a váha rámu je 2550g. 

 

Najde si Former pevné místo na trhu?

 

V roce 2020 spatřil světlo světa první prototyp. A hned vyhrál řadu ocenění – Národní cenu za studentský design, cenu veřejnosti, Best in design, V4 Graduation projects. Následovala výroba testovací série, která byla dodána zákazníkům. Ohlasy jsou jen a jen pozitivní, jak od rodičů, tak i od dětí.

Aktuálně chce firma Devonic rozšířit výrobu na Evropský a Americký trh a spouští crowdfundingovou kampaň. Také hledá investory, kteří by chtěli investovat do tohoto unikátního produktu. Výroba se plánuje na Slovensku.

Pokud vás zajímá cena a dostupnost, tak na stránkách výrobce je v tuto chvíli akční nabídka, kdy se cenovka pohybuje od 600 eur. Dostupnost kola je na podzim příštího roku.

 

Crowdfundingová kampaň Devonic: zde.

Zdroj, foto: devonic.sk

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková