Český pohár horských kol s mezinárodní účastí. Karla Štěpánová nejlepší Češkou.

Praha biková – tak by se dal nazvat tento víkend, který byl zajímavý hned dvěma velkými událostmi. Bike Festival a Český pohár horských kol – a tam redakce DNK nemohla chybět…

První akce, o které jsme vás již informovaly, byl testovací  Bike Festival, na pražské cyklostezce u Vltavy. Půjčování kol na test, doprovodný program, společné vyjížďky přilákaly po oba dny spoustu návštěvníků.

Za redakci DNK jsme se vydaly do oblasti pražských  Řep, které hostily po dva dny téměř osm stovek bikerů v rámci  Českém poháru MTB. Boje o pohárové vítězství vyvrcholily dnes odpoledne závodem mužů a žen.
A právě dámská kategorie nás hodně zajímala. Sešla se tu kompletní česká špička a závod byl ozdoben zahraničními závodnicemi  ze 7 států.  A byl také poslední prověrkou před Světovým pohárem, který startuje příští týden v Novém Městě na Moravě.

Rebecca byla i před startem ve velké pohodě

Mezi favoritky závodu  patřila australská mistryně Rebecca Henderson , Rakušanka Elisabet Osl a také slovenská zkušená bikerka (a  maminka), Janka Keseg-Štefková.  Tomuto silnému triu se měly postavit tři české hvězdičky- Karla Štěpánová, KONA cyclig team, Jitka Škarnitzlová, LIV cycling team a Tereza Huříková, SUPERIOR MTB Team. (rozhovory s nimi jsme před časem zveřejnily, můžete číst zde– Tereza , zde– Jitka  a fotogalerie– Karla). A samozřejmě další téměř tři desítky závodnic.

Krátce po startu ukázala všem záda drobná Australanka a jela si suverénním způsobem vstříc vítězství. Rozhodně ale nemohla jet „na půl plynu“- trať byla technická, na mnoha místech hodně prašná, bylo potřeba po celu dobu držet koncentraci. Na dalších místech probíhal boj o pozice – co okruh, to nějaká změna.
O pódiová umístění se praly další dvě cizinky: již zmiňovaná Osl a další Australanka Peta Mullens. Dlouhou dobu se ale na medailové pozici držela Karla Štěpánová, bohužel několik pádů, které naštěstí skončily jen odřeninami, jí odsunuly na čtvrté místo.

Karla v plném soustředění na jízdu, v tuto chvíli ještě na třetí pozici

 

Janka Keseg Štefková měla kolizi na startu s další závodnicí a téměř celý závod  musela úvodní ztrátu dotahovat. Nakonec to stačilo „jen“ na 7. pozici.  O místo před Slovenkou skončila Jitka Škarnitzlová, která předvedla skvělou jízdu a především v závěru dokázala zrychlit a uhájit o 4 s šesté místo, druhé mezi českými ženami.

Jíťa soustředěná před startem

 

Naše dlouholetá reprezentantka a loňská mistryně Evropy v maratonu, Tereza Huříková měla „studený“ úvod závodu, figurovala na konci první desítky, ale pak, jak politá živou vodou, začala předvádět to, co v ní je a co okruh, to přiblížení se čelu závodu. V cíli z toho bylo celkově osmé místo, ale od čtvrtého jí dělilo 49 s.

Tereza v druhé půli závodu předvedla výbornou jízdu

 

Nejlepší v kategorii U23, žen do třiadvaceti let byla Barbora Průdková, juniorky suverénně ovládla Jana Czeczinkarová.

Postřehy od naší nejlepší:
Karla Š. : „Jela jsem na krev, a to doslova. Fyzicky jsem se vydala a podívejte na moje koleno“, komentovala své odřeniny, ale spokojenost byla znát i v její unavené tváři.

Postřehy redakční : Vítězka, z týmu TREK Factory Racing, jela na novém prototypu pro r. 2016. Okukovaly jsme, jak jen to šlo,i něco postřehly,  ale na podrobnější informace si zatím musíme počkat. Možná jen týden….

IMG_7159IMG_7165IMG_7178IMG_7241IMG_7328IMG_7354IMG_7357IMG_7370IMG_7372IMG_7385 IMG_7280

Výsledky:
1. HENDRESON Rebecca, AUS  1:29:53
2. OSL Elisabet AUT 1:30:38
3. MULLNS Peta AUS 1:32:02
4. ŠTĚPÁNOVÁ Karla CZE 1:32:59
…….
6: Škarnitzlová, 7. KESEG Štefková, 8. Huříková, 9. Průdková

Autor: KajaP

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková