Městem na kole – zkuste to také

Elegantní, stylová, jedinečná, nezávislá. Taková je městská cyklistika. Jejímu kouzlu propadá stále více lidí a přizpůsobuje se i cyklistický trh. Kdo chce kvalitu i osobitý design, nakupuje v specializovaných obchodech, zaměřených právě na městskou cyklistiku.

Kouzlu městské cyklistiky propadá stále více lidí. Slučuje dohromady styl, zdraví, ekologii a hlavně rychlost a úsporu při dopravě po městě či mezi městy po cyklostezkách. V  řadě evropských měst je běžnou alternativou dopravy- a rozšiřuje se i u nás.
Co tedy hraje do karet městským kolům?

Městské kolo Columbus Safari Lady

Styl
Městské kolo
je ideální prostředek pro prezentaci Vašeho stylu, ukázat Vaši osobnost. Není to jen dopravní prostředek, ale je to skvělý módní doplněk. A můžete si jej velmi jednoduše přizpůsobit vašim požadavkům a potřebám. Třeba namalovat jako zebru.

Zdraví
I jízdou na kole do práce či na schůzku toho uděláte daleko více pro své zdraví, než jízdou MHD. Je to sportovní aktivita a ta v těle produkuje hormon endorfin, který má skvělý vliv na naši náladu.

Ekologie
Jízda na kole je pro naše prostředí ekologičtější než jízda autem. Proč tedy zatěžovat naše ovzduší, když jsou jiné možnosti.

Časová úspora
Co si budeme povídat, ve větších městech bývá ranní dopravní špička. Jízdou do práce na kole se dopravním zácpám jednoduše vyhnete a čas, který takto ušetříte, můžete věnovat jiným aktivitám. Třeba déle spát.

Finanční úspora
Městská kola se vyrábí tak, aby byla co nejvíce bezúdržbová. Můžete tedy očekávat pouze prvotní větší investici do pořízení kola a pak jen čas od času za malý servis.

Jaké jsou přednosti městského kola?

 

1.       Řada ochranných prvků pro čistou jízdu

Blatníky – nedílnou součástí městského kola jsou blatníky, díky kterým můžete bez problémů projíždět všechny louže po cestě. Vaše oblečení zůstane bez poskvrny.

Kryt řetězu – již nemusíte stahovat nohavice kolíčkem čí reflexním páskem ze strachu, že si kalhoty ušpiníte od šmíru. Kryt řetězu se o to sám postará.

Kryt zadního výpletu – jezdíte v sukni, volných kalhotách či kabátu. Kryt zadního kola zabrání, aby se volná látka dostala do výpletu.

Městské kolo Columbus Safari /Citybikes – má jemně odpružené sedlo

 2.       Osvětlení

Městská kola poskytují velkou řadu možností osvětlení. To je velmi důležití, abychom při jízdě ve městě a v provozu byli dostatečně vidět. Můžete mít na kole napevno připevněné klasické dynamo v náboji, indukční světlo či bateriové osvětlení. Záleží jen na každém, co mu vyhovuje a je pro něj pohodlnější. Napevno připevněné světlo vám jen tak někdo z kola nesundá a díky pohonu na dynamo nebo indukci nemusíte řešit pravidelnou výměnu baterií.

3.       Řazení v náboji

Neboli nábojová převodovka. Skvělá věc, kterou nikdy nemusíte opravovat či seřizovat. Je to skryté řazení v zadním kole. To přináší dvě významné výhody. Můžete bez točení klikami změnit rychlost. Například při zastavení na červenou na semaforech. A dále díky skutečnosti, že řetěz využívá neustále stejnou dráhou, může být celý schovaný pod krytem řetězu.

 

Z čeho můžeme vybírat ? 

 

Klasické městské kolo

Klasické městské kolo  patří ke klasice pro jízdu po městě. A není jen jedno městské kolo. Je řada modelů na výběr. Můžete si zvolit mezi klasickým rámem, či moderním městským a nebo retro stylem. Záleží jen na vás a vašich plánech.

Skládací kolo

Skládací kolo, alias skládačka, je skvělý společník pro kombinovanou jízdu na kole a autobusem či vlakem. Stačí dojet na kole na zastávku, kolo složit jako příruční zavazadlo a můžete směle pokračovat dále.

Skládací kolo není uzpůsobeno pro jízdu na dlouhé vzdálenosti. Pro správný výběr skládačky je třeba si uvědomit, pro jaké účely jej budete převážně používat. Zda jej budete často skládat či nikoli a důležitý argument je také povrch a terén, po kterém budete jezdit.

 

Elektrokolo

Elektrokolo je novodobý fenomén pro všechny, kteří chtějí jezdit na kole, ale nemají dostatečnou fyzickou kondici třeba ze zdravotních důvodů, či žijí v kopcovitém terénu, kde uvítají pomoc elektromotoru.

Nevýhodou elektrokol je vyšší cena a hlavně váha. Je také komplikovanější na údržbu a plánování – baterie se musí pravidelně dobíjet.

Elektrokolo KOLOS /Citybikes můžete mít v několika pastelových barvách

Ještě s koupí městského “speciálu” váháte ? Tedy malé resumé, pro do toho jít…

Výhody městského kola:
– pohodlný vzpřímený posed
– dostatečný rozhled z kola
– není namáhané zápěstí jako u nataženějšího posedu
– nejsou namáhány záda
– kolo je pohodlné
– kolo je vhodné i pro méně zdatné cyklisty

Podívejte se na podrobné info o našich zobrazených modelech, prohlédněte i další, možná tam najdete přesně to “Vaše” ….

Autor: Jitka M.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková