7 přírodních tipů, jak ulevit od senné rýmy

Milujeme rozkvetlé louky, teplejší počasí, delší dny a možnost najet více kilometrů. Přesto řada z nás na jaře a v létě trpí. Na vině je senná rýma. Jak na ní? Pilulky a nebo přírodní pomocníci?

Pro mnoho cyklistů je tento druh alergie otravný nepřítel, protože nateklé oči, časté kýchání či tekoucí nos dokážou jízdu pěkně otrávit. Každý z nás se vypořádává se sennou rýmou jinak, ale není neobvyklé potkat cyklistu s antihistaminiky v dresu. Pilulky sice potlačují prvotní příznaky alergie, ale také utlumí naše vnímání.
Alergie se popisuje jako nepřiměřená reakce imunitního systému na vnější podněty. Doporučení vyhýbat se alergenu by pro mnohé znamenalo od dubna do srpna nevystrčit paty ven. Je tedy potřeba tělu, respektive imunitnímu systému trochu pomoci.

Zde je několik pomocníků, kteří nám pomohou „bojovat“ se sennou rýmou a zmírnit tak příznaky přírodní cestou.

Med

014317

Tento všelék  vám může pomoci  i v boji se sennou rýmou. Nemluvíme o medu koupeném ve vašem supermarketu, ale máme na mysli opravdový přírodní med od místního včelaře. Včely z vašeho kraje dělají med za pomocí pylu z místních kytek. Konzumací takového medu budeme mít tělo následně mírnější reakci na pyl, na který imunita reaguje a vám se pak spustí  senná rýma. Med do vašeho jídelníčku jistě patří, není tedy nic těžkého ho konzumovat po troškách každodenně.

Červená paprika

cervena-paprika

Tato chutná zelenina je plná živiny zvané kapsaicín. Co kapsaicín umí velmi dobře, uvolnit Vaše nosní dutiny a funguje také jako odhleňovač.  Kapsaicín také způsobuje lehké brnění jazyka, které možná znáte pokud jste fanoušek chilli papriček, to se ale bavím o úplně jiných dávkách.

Zázvor

sliced ginger root

Přestože zázvor konzumujeme mnohem více v zimním období, stále platí, že jde o doplněk pro zlepšení Vaší imunity. Obsahuje totiž gingerol , což je živina podobná kapsicinu. Zázvor, díky svým protizánětlivým účinkům, pomůže zbavit se hlenu a zmíní ucpaný nos.

Náš typ: Zázvorový čaj vyměňte v létě za domácí zázvorovou limonádu. Čerstvý zázvor vám udělá dobrou službu.

Heřmánek

hermanek pravy

Nejenže má šálek heřmánkového čaje blahodárný účinek na kvalitní spánek, ale je to také výborný antioxidant a antihistaminikum. Heřmánkový čaj tak pomůže zmínit příznaky senné rýmy a obklad na oči uleví protivnému otékání.

Česnek a cibule

Česnek je další super potravinou s řadou benefitů zejména schopností posílit lidskou imunitu. Ne nadarmo je stále často používán sportovci k potlačení nastydnutí. Česnek je výborný pro vaše dutiny, protože obsahuje látku zvanou qurcetin, která je přírodní antihistaminikum a také silný antioxidant. Nejúčinnější je česnek syrový, ale pokud je to na Vás moc silná káva, můžete užívat tinkturu (Allivictus) nebo formou kapslí, které koupíte v lékárně.

Cibule podobně jako česnek obsahuje qurcetin,  její výhodou je, že jí lze v průběhu dne, přidat syrovou do řady jídel.

Lněné semínko

4589840-lnene-seminko

Len a stejně tak i sezam obsahují látky, jejichž zvýšená konzumace velmi pozitivně působí na správné nastavení i imunitní soustavy. Použít lze sezamový i lněný olej.
Na jemno rozemleté lněné semínko (pozor – v případě konzumace celých zrníček nedochází k uvolňování důležitých látek!) , stačí jedna polévková lžíce denně,  zalitá například pomerančovým freshem  udělá dobře vašemu zažívacímu traktu, zároveň  má velmi významný protizánětlivý účinek.

 Vazelína

mast

Tento poměrně neznámý trik, dokáže mít překvapivý výsledek.. Natřete si tenkou vrstvu vazelíny na vnitřní stranu nosních dírek. Vazelína pochytá pyl, než se dostane do dýchacích cest a tím dokáže výrazně zmínit případné příznaky senné rýmy. Proto rada pro ty, co často trpí -malou krabičku vazelíny s sebou do kapsy dresu a celodenní výlet je váš.

V exponovaném období se zkuste vyhnout jídlům s vyšším obsahem histaminu – ryby, kakao, kysané zelí, uzeniny, dlouho zrající a plísňové sýry, pivo, víno.
A ještě zajímavost, jedna z teorií  alternativní medicíny doporučuje pro boj s alergiemi  líbání, francouzské polibky.  Tím se údajně velmi pozitivně ovlivní imunitní systém na hormonální úrovni.

Máte pro nás nějaké prověřené tipy Vy?

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková