Děti, kolo, výlety. Co pořídit malému cyklistovi.

Prázdniny, výlety a celý den v pohybu. To znamená i požadavek na dobré oblečení pro vaší ratolest. Jak jsou na tom vaše děti s cyklistickou výbavou?

Prázdniny jsou doslova za dveřmi a děti čekají dva měsíce zábavy, her a dovádění. A bezpochyby nebudou chybět ani společné rodinné výlety na kole. Váš volnější pracovní režim, v některých případech možná nastoupí do role aktivní prarodiče, a příjemné letní počasí nahrávají celodenním výletům, se zastávkami na hry, koupání, výpravou na hrad nebo vyhlídku.

Celý den v pohybu znamená i požadavek na dobré oblečení pro vaší ratolest. Přimlouváme se za jedno – nešetřete na dětech a pořiďte jim funkční cyklooblečení. Zpocené bavlněné tričko nebo škrtící pásek u kraťasů je pro ně stejně nepříjemný, jako pro nás, dospělé. A funkční cyklo komplet lze pořídit za příznivou cenu, která nezruinuje vaší peněženku, i kdyby to byla investice jen na jednu sezónu.

Výbava mini cyklisty

Vhodnou velikost kola máte vyřešenou určitě již v předstihu. Rozhodně nenechte dítě trpět na kole po starším bráškovi, na které ještě nedorostl, ale zbylo na něj. Možná vás to překvapí, ale v raném věku i jeden nepovedený (bolavý) zážitek může nechat stopu, která negativně ovlivní vztah ke kolu na dalších několik let. A stejně to funguje i naopak. Při povedené akci můžete zasadit semínko zájmu.

 

Cyklodres

Dres udělá velkou službu. Nejen jeho funkční vlastnosti, ale když vyberete ten správně motivující design, uvidíte, jak se váš klučík nebo malá slečna rozzáří a žádný stanovený úkol, plán a délka trasy (věříme, že rozumná!) mu nebude dělat problém.

ua7065015_f         DSC07318

Dres AUTHOR JUNIOR je z funkčního materiálu, na zadním díle má dvě otevřené kapsy. Cena je 650,- Kč
Dětský dres LAWI Lilien, z funkčního materiálu, můžete mít pro malé slečny již od velikosti 112 cm. Cena 649,- Kč

 

Cyklokalhoty

Proto se vyplatí děti vybavit speciálním oblečením, které třeba může fungovat i motivačně. Jako základ určitě cyklokalhoty s vložkou. Aby dobře posloužily, pravidlo výběru velikosti platí stejné, jako u dospělých. V nabídce najdete různé délky, na léto určitě postačí klasické kraťásky nad kolena.


Spodní funkční tričko

Vrstvení oblečení je zásada obecná a platí pro jakékoliv roční období. Samozřejmě, že v horký letní den si vystačíte jen se samotným dresem, při chladnějším nebo větrném počasí se hodí obléci spodní funkční tričko, které dokonale odvede vlhko od pokožky. Navíc je to kousek univerzální, který může vaše ratolest použít i na jiné sportovní aktivity.

Rukavice

Opomíjená věc, kterou mnoho rodičů považuje za zbytečnost, přitom každý sebemenší karambol odnesou nejen odřená kolena, ale právě dlaně. Investice se určitě vyplatí.

   

Dětské bezprsťáčky, AUTHOR Fish mají na dlani protiskluzný materiál-kůže Almara, svrchní vrstva s prodyšné tkaniny. Cena 250,- Kč

Dětská helma

Bezpodmínečně nutná součást výbavy. A věříme, že nejen kvůli zákonem stanovené povinnosti. Rodiče by v tomto případě měli být příkladem a vozit přilbu také. Jak chcete vysvětlit dítku všetečný dotaz, proč vy hlavu chránit nemusíte..? Koupi helmy nenechávejte jako překvapení, je potřeba, aby na dětské hlavičce dobře seděla. Určitě zvolte takový model, který má stavitelé řemínky i stahování obvodu. Pro nejmenší jsou s vnitřním objemem kolem 45 cm. Další parametry, které stojí za zvážení je váha (dobré mají od 220g) a systém větracích otvorů. I v tomto případě platí, že příliš velké šetření není na místě. Nezapomeňte, že helma musí mít evropský certifikát bezpečnosti CE EN 1078.

Hlema pro nejmenší slečny KELLYS BUGGIE Pink flower, má deste větracích otvorů a síťka proti hmyzu.
Helma pro nejmenší slečny, KELLYS BUGGIE Pink flower, má deset větracích otvorů a síťku proti hmyzu.
Něco por kluky, AUTHOR Flesh, s integrovaným světlem, jedenácti ventilačními otvory. Vája pouhých 220g, cena 799,- Kč
Něco por kluky, AUTHOR Flesh, s integrovaným světlem, jedenácti ventilačními otvory. Vája pouhých 220g, cena 799,- Kč

 

Tip redakce: větší děti bude bavit sledování údajů o jízdě, pořiďte jim cyklokomputer, k tomu vytvořte Prázdninový deník malého cyklisty. O další rozměr zážitku máte postaráno.

cb67694e09abb988085e6fd820a29190 (1)        ua13111045_a_f
Cyklocomputer AUTHOR A – Cat S5 má pět funkcí, včetně celkové vzdálenosti i maximální dosažené rychlosti. Cena je víc než příznivá, stojí 399,- Kč

 

Než vyrazíte na výlet…

Než se vydáte na samotný výlet, je dobré se zamyslet nad několika otázkami:jak dlouhý výlet nás čeká, jaký program plánujeme a samozřejmě, jaká je předpověď počasí? S tím souvisí i náročnost trasy, zda pojedete v horách, kde jsou kopce a dítko se tedy řádně zapotí.

Nezapomeňte přibalit do batůžku větrovku, pití a řádnou svačinu na doplnění energie.

Krásné prázdninové zážitky nezapomeňte zdokumentovat a pošlete nám do redakce. Rády zveřejníme i jako typ pro ostatní…

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková