Kdy sauna pomáhá a kdy je lepší na ni zapomenout

Chystáte se do sauny v domnění, že posílíte své zdraví? A jste si jistí, že tomu tak skutečně bude? Zjišťovali jsme, kdy sauna pomáhá a kdy byste se raději měli saunování vzdát.

Zapomenout na mráz, zimu a dokonale se prohřát a zrelaxovat. Zima je tradičním obdobím, kdy zájem o saunování rapidně stoupá. Ostatně pravidelné saunování má obrovské množství výhod. Například finská studie z roku 2015 zjistila, že kromě toho, že si sauně posílíte imunitu, snížíte pravděpodobnost, že vás sklátí mrtvice, nebo infarkt a obecně prodloužíte délku svého života.

Jsou však také situace, kdy může intenzivní prohřátí spíše uškodit a odborníci ho nedoporučují. Víte, kdy se sauně raději vyhnout?

 

 

Když máte chřipku

V sauně je naše tělo vystaveno vysoké teplotě (ve finské sauně je to až 90 °C), rychleji pak produkuje bílé krvinky, které mají schopnost bojovat proti virům a bakteriím, s nimiž se potýkáme při nachlazení. Proto sauna funguje jako prevence a může předcházet onemocnění.

V momentě, kdy ale nemoc začíná vyhrávat, s ucpaným nosem a bolestmi v krku už do sauny nechoďte. Pocením a střídáním teplot se stav výrazně zhorší. Obecně platí, že tělo by mělo být v dobré fyzické kondici, aby se dokázalo vyrovnat s extrémně vysokou teplotou a s následným prudkým ochlazením. V době, kdy je tělo zaměstnané bojem s infekcí, je nežádoucí ho ještě víc zatěžovat. Sauna sice uvolňuje ucpané nosní dutiny (ideálně v kombinaci s inhalací eukalyptového oleje), ale bohužel pro zanícenou sliznici není vhodná.

Intenzivní teplo může také probudit další skrytý zánět v těle, který se pod jeho vlivem aktivuje. Tak se mohou připomenout třeba zubní váčky, nebo zhoršit zánět dutin. Samozřejmostí by potom měla být ohleduplnost vůči ostatním návštěvníkům, které byste mohli případně nakazit.

 

 

m
Když máte menstruaci

Řada lékařů se shoduje, že v prvních dnech menstruace není saunování pro ženy vhodné. V sauně totiž dochází k většímu prokrvování vnitřních orgánů a tedy i zvýšení krvácení z dělohy. Zároveň se nedoporučuje z hlediska hygieny ochlazování v ledovém bazénku, protože zde hrozí zavlečení infekce.

Přesto samozřejmě existuje značné množství žen, které během menstruace saunu navštěvují a problémy nepociťují. Gynekologové dokonce při bolestivé menstruaci lehčí prohřátí a následné osprchování vlažnou vodou doporučují. Nicméně zároveň zdůrazňují, že v tomto případě byste se měli omezit pouze na saunování v domácím prostředí nebo prověřené a dokonale čisté sauně.

 

Při menstruaci je k ochlazení lepší využít ledovou tříšť


Když máte kocovinu

Saunu si odpusťte i po prohýřené noci, kdy jste holdovali alkoholu. Nejspíš jste nestačili dostatečně hydratovat tělo a další pocení by nebylo ku prospěchu. Do sauny by se také nemělo chodit s plným žaludkem.

A konečně není sauna vhodná ani pro ty, co bojují s vysokým krevním tlakem, s nemocnými játry a ledvinami. Kontraindikací jsou i kožní choroby, vyjma akné.
m
Kdy saunování ihned skončit?

  • dostaví-li se pocity na omdlení
  • máte sklon k závratím
  • cítíte bušení srdce či nevolnost
  • bolí vás hlava

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková