Ženský silniční závod Gracia v ohrožení, chybí finance.

Proč se prestižnímu závodu Gracia nedostalo podpory z kraje? Byl loňský jubilejní 30. ročník i poslední?

Mezinárodní cyklistický závod žen, Gracia Orlová patří spolu s etapovým závodem Tour de Feminin mezi prestižních akce, pořádané  na území České republiky.  V letošním roce je ale uspořádání tradičního jarního závodu, zařazeného do UCI kalendáře, v ohrožení.  Ředitel závodu, Petr Koláček sdělil pro moravskoslezský Deník smutnou informaci: „V  rozpočtovém balíku aktuálně citelně schází každoroční příspěvek kraje, jsme opravdu zaskočeni. Osm let přispíval MS kraj na Gracii částkou čtyři sta tisíc korun, letos byla naše žádost sportovní komisí kraje zamítnuta a nedostali jsme nic,” přiznal překvapený Koláček.

Rozpočet Gracie se pohybuje každým rokem v rozmezí 1,2 až 1,4 milionu korun. „Když vám vypadne téměř třetina rozpočtu, je to fatální. Budeme teď hledat další možnosti, ale času už moc nezbývá. Jestli se nám nějakým zázrakem nepodaří zacelit tuhle vzniklou díru v rozpočtu, budeme muset závod zrušit,” dodal smutně Koláček.

Závodu se tradičně účastní evropské UCI týmy, nechybí ani národní výběr České republiky, řada národních svazů postaví tým s mladých nadějných silničářek věku do 23 let.

Jak se celá záležitost dořeší, se ukáže v příštích týdnech.  Možná poslední šancí pro organizátory je, že by se závod uskutečnil pod záštitou hejtmana MS kraje, a tím pádem i s jeho finanční pomocí. Času ale moc není, Grácii patří tradičně termín na přelomu dubna a května, letos se první ze čtyř etap jede 27. 4.

 

 

Zdroj: MS deník

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková