Mistrovský titul v časovce bere Nikola Nosková!

Devatenáctiletá závodnice týmu Bepink Cogeas vybojovala na republikovém šampionátu v silniční cyklistice titul v časovce a přebírá tak trůn po rychlobruslařce Sáblíkové….

Od čtvrtka do neděle hostí  slovenský Žiar nad Hronom společné mistrovství České republiky a Slovenska v silniční cyklistice. Dnes byly na programu časovky juniorek,žen a také juniorů. Za obrovského vedra se přesně v 15 hodin odpoledne vydaly do závodu  juniorky, po nich pak elitní ženy. Pro prvně jmenované byla nachystaná trať v délce 22 km, ženy měly úsek o 4 kilometry delší.

“Profil je na propozicích skoro rovný, ale při jízdě musíte zdolat tři kratší brdky, dost tu fouká, lehké to tedy není”, vzkázala z místa dějiště Pavla Havlíková z týmu KC Kooperativa, která se chystá až na sobotní závod a zatím radí svým mladším týmovým kolegyním.

A její rady padly na úrodnou půdu, právě v juniorské kategorii pro sebe získala zlato závodnice KC Kooperativa a svěřenkyně trenéra Hollósiho, osmnáctiletá Elisabet Ungermanová. Své největší soupeřce, Barboře Džerengové (Dukla Praha) nadělila 35 vteřin a oblékla si tak svůj první mistrovský dres.

Největší pozornost ale byla logicky soustředěná na závod žen. Při neúčasti Martiny Sáblíkové, která letos na silniční cyklistiku rezignovala, byly za favoritky pasovány dvě dámy: dráhařka a časovkářská specialistka Jarmila Machačová (Dukla Praha) a Nikola Nosková, která po odchodu do zahraničního angažmá ( tým Bepink Cogeas) zažívá jeden úspěch za druhým.

Obě závodnice sváděly rovnocenný boj až do posledních metrů, větší část časovky papírově vedla právě závodnice Dukly, Jarmila Machačová. Rozhodovalo poslední stoupání, kde se Nikole povedl získat menší náskok a ten si udržela až do cíle. Tam mohla slavit premiérový titul v elitní kategorii.  Mírně favorizovaná Jarmila Machačová za Noskovou zaostala nakonec o 9 vteřin. Na třetím místě se umístila další závodnice Dukly Praha Tereza Korvasová.

„Jsem moc překvapená, jelo se mi moc dobře na to, jak foukalo a trať převážně mírně to klesala. Když jsem se obrátila na druhé obrátce, podívala jsem se na hodinky a říkala jsem si, že už jsou za mnou holky daleko, ale pomýšlela jsem na umístění tak do třetího místa. Jsem tedy hodně ráda, že jsem vyhrála, na časovku jsem si tolik nevěřila,“ řekla po závodě Nikola.

Obě závodnice zvládly odjet časovku s rychlostním průměrem přes 40km/hod!

Slovenskou mistryní se stala bikerka Janka Keseg Stevková, která deklasovala o mnoho let mladší soupeřky, když dojela s víc jak minutovým náskokem.

V sobotu čeká na juniorky a ženy závod s hromadným startem.

Výsledky:

Ženy Elite

1.Nikola NOSKOVÁ Bepink Cogeas 39:02.24
2.Jarmila MACHAČOVÁ TEAM DUKLA PRAHA 39:11.40
3.Tereza KORVASOVÁ TEAM DUKLA PRAHA 40:24.92 0

Juniorky

1.Elizabeth UNGERMANOVÁ KC KOOPERATIVA 31:33.42
2.Barbora DŽERENGOVÁ TEAM DUKLA PRAHA 32:08.22
3.Markéta HÁJKOVÁ Sportovní klub policie 32:38.76

 

Foto: ČSC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková