TREK SILQUE SLR 6. Je čas se nechat hýčkat.

Ženy chtějí být rozmazlovány. Proto jsou tu silniční kola SILQUE, proto se jedno z nich stalo narozeninovým dárkem.

V cyklistickém průmyslu je několik dominantních značek, které investují nemalé prostředky do neustálého vývoje, se snahou posunout veškeré technologie. Je to neustálý pohyb, s cílem vyrobit nejlehčí, nejsilnější a nejrychlejší kolo, využívající inovativní nápady, špičkové materiály a samozřejmě ideálem je vše podpořit otestováním nejlepšími sportovci dané disciplíny.

V ženském segmentu je tu pak nové, široce diskutované téma specifických ženských jízdních kol. Zda je skutečně potřeba, aby ženy měly své vlastní rámy (Proč dámská kola? LIV dává odpověď), zda jsou jejich fyzické parametry natolik odlišné, aby se tento rozdíl nedal pokrýt pouze dámskými kontaktními komponenty. Zatímco řada značek na kolech se rozhodne postavit unisex rámy a vyladit kontaktní místa, ostatní značky odvážně jdou navíc k vybudování kola pro ženy od základů, přičemž se mohou pochlubit výjimečnou schopností váhy a výkonu.

Mezi takové značky patří i americký Trek, jeden z největších výrobců kol na světě, který během posledních několika let přišel s intenzivní podporou ženského segmentu a na trh postavil samostatnou řadu silničních kol, označených něžným názvem SILQUE.  První kolekce řady Silque spatřila světlo světa již v r. 2015 a od té doby každoročně nabízí vylepšené modely, které si nacházejí řadu příznivkyň silniční cyklistiky. A že zdaleka nejde jen o dámy se závodními ambicemi, dokladuje i dnes představovaná Silque SL 6. Přestože jde o třetí nejvyšší model ze sedmi nabízených a jeho cena se přehoupla přes šestimístnou cenovku, stala se tato elegantní silnička narozeninovým dárkem pro běžně jezdící cyklistku, která toužila po kvalitě, jistotě a pohodlí.

silque

SILQUE SLR 6

Sedm krásek z řady Silque spojuje nejen karbonový rám (jeho kvalita odvisí od daného modelu, v případě SL) jde o 600 OCLV, ale především systém pružení IsoSpeed, který pomáhá omezit vibrace z jízdy po hrubém a nerovném asfaltu. U zadního systému je princip fungování takový, že sedlová trubka není spojená napevno s horní rámovou trubkou, takže může pružit v celé délce od středu až k sedlu, ne jakou běžného kola, kde pruží pouze ta část sedlovky, která je mezi rámem a sedlem. Míra pružení je navíc nastavitelná malým jezdcem. Silque disponuje také předním tlumícím elementem IsoSpeed, umístěným v horní části hlavového složení. Technologie, která poskytuje velkou pružnost v sedle, nabízí pružnost v přední části.

silque

Kola SILQUE mají kratší horní rámovou trubku, delší rozvor kol, což dělá pocitově kolo stabilnějším. Pocit ze skvělé jízdy podtrhne i přesně fungující řazení. O tom, že Shimano Ultegra, druhá nejvyšší řada toto nabídne, není pochyb. Stopu japonského giganta najdete na řadícím i pohonném systému, kliky compact drive jsou výbornou volbou pro sportovní jezdkyně, převodník 50/34 s 11 ti pastorkovou kazetou v rozsahu 11 je to, co při jízdách nejrůznějším profilem ocení.

silque

Propojení Treku se značkou Bontrager je všeobecně známo, Silque SLR má ve výbavě například jedno z nejoblíbenějších dámských sedel Bontrager Anja Elite, které se pyšní titanovými ližinami a nízkou váhou.

silque

Silque SLR bude hladce uhánět i díky použitým karbonovým kolům Bontrager Paradigm Comp, které umožňují použití bezdušových plášťů. Mají asymetrický výplet, který jednak snižuje pnutí a zajišťuje potřebnou tuhost, což se prověří v extrémnějším zatížení. Za zmínku stojí také použité pláště Bontrager R3 Hard-Case Lite, nejen pro jejich aramidovou ochranu proti proražení, ale i pro jejich šíři 28c. To je jeden z nenápadných parametrů, díky kterému se budete cítit na kole jistější a stabilnější a dokážete si tak užít rychlost samotné jízdy.

 

majitelka silque

Sečteno, podtrženo, spousta radosti a možná i netušených zážitků nabídne tato matně šedivá kráska, jejíž váha u vel. 50 má 7,4 kg.  Pokud nebude majitelka rozmarná a neomrzí ji nadčasový design, který může lehce upgradovat svými detaily, kolo může sloužit dlouhá léta.

A cena? Ta se přeci u dárků neprozrazuje!

Informace o dalších modelch najdete na stránkách dovozce trekbikes.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková