Reklama

Odvážně a zdravě! Petrželový sladký chléb

Tenhle recept vás zaručeně překvapí a už zůstane natrvalo na vašem kulinářském seznamu!

Reklama

„Nemáme tu něco dobrýho?“ oblíbená hláška mého taťky, i mého přítele. Chlapi rádi mlsají, a pokud je ten chlap cyklista, platí to dvojnásob. Ale ruku na srdce, nepeču jen kvůli němu 😉 sama ráda snídám, nebo v práci svačím sladkou „dobrotu“. Oba dva pracujeme, sportujeme, a proto vyhledáváme jednoduché rychlé recepty na dobroty, které si můžeme dopřát bez výčitek. Často se inspiruji na blogu kitchenette.cz a pak recept upravuji dle našich chutí. Tak tady máte jeden z nich.

Co budete potřebovat na těsto:

  • 150g celozrnné polohrubé mouky
  • 150ml rostlinného oleje (já nejraději používám na pečení rýžový, protože po něm pečené dobroty nemají žádnou nepatřičnou příchuť)
  • 150g medu
  • 1 vejce
  • 1 banán
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 2 lžičky sody na pečení
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 100g ořechů
  • 1 hrst chia semínek
  • 2ks kořenové petržele (cca 125g)

Co budete potřebovat na krém:

  • 50g měkkého másla
  • 75g medu
  • 100g lučiny (ve stříbře)

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. Formu na chleba vyložíme pečícím papírem. Nejdříve smícháme olej s medem a vajíčkem. Přimícháme rozmačkaný banán. Postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, soda na pečení, a koření. A nakonec vmícháme petržel nastrouhanou nadrobno a nasekané ořechy.

Všech dobře promícháme, nalijeme do formy a pečeme cca 55min. Než se chléb upeče, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s medem, nakonec přidejte Lučinu a krém nechte v lednici ztuhnout.

Na vychladlý chléb rovnoměrně rozetřete krém a můžete dozdobit nasekanými ořechy, sušeným ovocem, nebo kakaem.

Chléb se dá konzumovat nezdobený krémem a je také výborný. Vhodné v případě že ho chcete někam přepravit.

 

Autor: Katka Mertenová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková
Reklama