Tenhle recept vás zaručeně překvapí a už zůstane natrvalo na vašem kulinářském seznamu!
„Nemáme tu něco dobrýho?“ oblíbená hláška mého taťky, i mého přítele. Chlapi rádi mlsají, a pokud je ten chlap cyklista, platí to dvojnásob. Ale ruku na srdce, nepeču jen kvůli němu 😉 sama ráda snídám, nebo v práci svačím sladkou „dobrotu“. Oba dva pracujeme, sportujeme, a proto vyhledáváme jednoduché rychlé recepty na dobroty, které si můžeme dopřát bez výčitek. Často se inspiruji na blogu kitchenette.cz a pak recept upravuji dle našich chutí. Tak tady máte jeden z nich.
Co budete potřebovat na těsto:
150g celozrnné polohrubé mouky
150ml rostlinného oleje (já nejraději používám na pečení rýžový, protože po něm pečené dobroty nemají žádnou nepatřičnou příchuť)
150g medu
1 vejce
1 banán
1 lžička prášku do pečení
2 lžičky sody na pečení
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
100g ořechů
1 hrst chia semínek
2ks kořenové petržele (cca 125g)
Co budete potřebovat na krém:
50g měkkého másla
75g medu
100g lučiny (ve stříbře)
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. Formu na chleba vyložíme pečícím papírem. Nejdříve smícháme olej s medem a vajíčkem. Přimícháme rozmačkaný banán. Postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, soda na pečení, a koření. A nakonec vmícháme petržel nastrouhanou nadrobno a nasekané ořechy.
Všech dobře promícháme, nalijeme do formy a pečeme cca 55min. Než se chléb upeče, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s medem, nakonec přidejte Lučinu a krém nechte v lednici ztuhnout.
Na vychladlý chléb rovnoměrně rozetřete krém a můžete dozdobit nasekanými ořechy, sušeným ovocem, nebo kakaem.
Chléb se dá konzumovat nezdobený krémem a je také výborný. Vhodné v případě že ho chcete někam přepravit.