Reklama

DNK recept: Květáková rýže s kuřecím masem

Zajímavá a nutričně vyvážená dobrota, kdo nezná, měl by vyzkoušet…

Reklama

Květáková rýže skvělá alternativa k normální rýži. Je velice jednoduchá na přípravu. V žádném případě nečekejte, že tato rýže bude chuťově připomínat rýži, podobnost je pouze ve vzhledu. Nicméně je to příjemná příloha a nemusíte se bát ji občas zařadit do svého jídelníčku. Lidé ji buď milují, anebo nemůžou vystát. Uvidíte, do které skupiny budete patřit vy. Vzhledem k nákladům i rychlé přípravě to za pokus určitě stojí. Zdraví je přeci na prvním místě a kdo si hlídá kalorie, bude právě z této přílohy nadšen. Dnešní recept je navíc “doplněn” kuřecím masem, takže to je zárukou povedeného oběda.

Víte, že…květák je spolu se zelím, růžičkovou kapustou, brokolicí a řepou košťálová zelenina a je bohatý na přírodní antioxidanty, esenciální vitamíny a minerály, fenolické sloučeniny, karotenoidy, vlákninu, rozpustné cukry. A právě díky antioxidantům (kyselina nerulová, kaempferol, kyselina kávová a kyselina skořicová), které obsahuje bude vaše tělo chráněno před poškozením volnými radikály a oxidačním stresem.

Budete potřebovat:

kuřecí prsa
sůl, pepř
brokolice
houby (je jedno jaké) 
zelený salát
ghí nebo olej na smažení

Omáčka:

3 stroužky česneku
zázvor
sójová omáčka
med
kuřecí vývar ( klidně z kostky)

Postup:

Na pařáčku připravíme brokolici.

Ve velké pánvi orestujeme nudličky z kuřecích prsou. Ochutíme solí a pepřem. Když je orestované sundáme z pánve a na stejné pánvi pokračujeme  v osmahnutí hub.

Když se houby změknou sundáme z pánve a na stejné stále nemyté pánvi uděláme omáčku. Do pánve přidáme ghí, nebo jiný olej a rozpálíme. Přidáme nastrouhaný zázvor, česnek a lehce osmahneme. Přilijeme vývar med a sojovou omáčku. Necháme trochu zredukovat. Pak už jen stačí maso brokolici i houby vrátit do pánve a pořádně promíchat.

Květák si omyjte a kartáčem na zeleninu očistěte. Odkrájejte růžičky a pečlivě je osušíme. Vložíme do mixéru a krátce mixujte, dokud nám nevznikne “rýže. Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce ghí, nebo nějaká jiný tuk a přisypte “rýži”, osolíme opepříme a restujte. Za občasného míchání zhruba 10 minut restujte dokud “rýže” nezíská zlatavou barvu.

Servírujeme na zeleném salátu.

Autor: Dagmar Janďourková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková