Úvodní strana > Lifestyle > Krásná a zdravá > Tři NEJ recepty na vánoční cukroví
Zdraví, tradice, sladké zhřešení. Inspirace pro vás, pokud máte chuť oživit vánoční stůl nějakým novým cukrovím. Tři recepty našich čtenářek, které jsme odměnily v soutěži.
Dnes pro vás máme tři recepty ze soutěže o oblíbený recept na vánoční cukroví, který nikdy nesmí chybět na slavnostním stole.
Tak tu máme zástupce z těch zdravých, kde mezi potřebné ingredience patří vločky nebo mrkev. Druhý recept je tradiční, ale stal se rodinnou tradicí, která se předává již 4 generaci. Poslední recept byl s krásným komentářem od čtenářky, která se celoročně stravuje velmi zdravě. Na Vánoce je to trochu jinak, proto nám posílá svůj oblíbený-nejčokoládovější.
Nechte se inspirovat…
Co budete potřebovat:
200g drcených ovesných vloček
50g vlašských ořechů
50g strouhané mrkve
70g medu
50g strouhané 60% čokolády
1 bílek
2 lžíce mléka
Postup:
Vyšleháme tuhý sníh. Do něj opatrně přidáme sypké suroviny – ovesné vločky, vlašské ořechy, čokoládu, trochu promícháme a přidáme med, mrkev, 2 lžíce mléka, vše smícháme. Těsto musí být vláčné, nikoliv řídké. Vyhřejeme troubu na 180 °C, na plech s pečícím papírem lžičkou tvarujeme menší kopečky. Pečeme v troubě dozlatova.
Co budete potřebovat:
¼ l mléka
1 lžička másla
8 dkg cukru
8 dkg kandované pomerančové kůry
8 dkg lískových oříšků nakrájených na plátky
1 dkg hladké mouky
hořkou čokoládu
Postup:
Mléko, máslo, cukr a mouku dáme vařit. Jakmile dojde směs do varu, přidáme na nudličky nakrájenou kandovanou pomerančovou kůru (možno nahradit např. sušenými brusinkami, jinými citrusy…) a oříšky. Necháme 1 minutu povařit a odstavíme.
Na plech vyložený pečícím papírem klademe čajovou lžičkou malé hromádky dál od sebe, protože se potvůrky roztečou. Pečeme ve středně teplé troubě do zlatova a vlažné sejmeme z plechu. Rozpustíme čokoládu, kterou potíráme vychladlé placičky po spodní straně a ozdobně ji orýhujeme vidličkou.
Co budete potřebovat:
(množství na 16 kousků)
110 g změklého másla
130 g tmavého cukru
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
150 g hladké mouky prosáté
30 g kakaa holandského typu
1 lžička jedlé sody
125 g tmavé čokolády rozpuštěné
280 g tmavé čokolády nasekané
Postup:
Máslo a cukr do robotu, šlehat 8 – 10 min. Přidat vejce, vanilkový extrakt a šlehat další 3 min. Přisypat mouku, kakao a sodu, vlít rozpuštěnou čokoládu. Přidat nasekanou čokoládu a zlehka promíchat.
Lžící nabírat a tvarovat koláčky na plech, který máme vyložený pečicím papírem, péct 10 – 12 min v troubě vyhřáté na 160°C. Cookies ztuhnou po vychladnutí.
Sdílejte na:
copyright © 2016 - 2023 Dámy na kolech