BLESKovky z dámského bikového světa

Kdo, kde, s kým a na čem? Kupa zajímavostí těsně před otvírákem letošní sezóny…

První velké měření sil a prověrka toho, jak se komu povedla příprava, čeká řadu závodníku již tento víkend. Startuje tradiční otvírák sezóny – kyperský Sunshine Cup. V mnoha týmech došlo k změnám jak personálním, tak i ve výbavě.

Zákulisní  informace postupně vyplouvají na povrch, přichází oficielní tiskové zprávy, pojďme se na ty nejzajímavjější podívat společně….

Šaktulata, hejbejte se

Změny se samozřejmě jako každým rokem nevyhnuly ani ve složení jednotlivých týmů, tady je přehled přesunů předních světových  bikerek, včetně tří českých jmen

Jitka Škarnitzlová – Česká spořitelna Accolade –> GAPP System – Cabtech 

Barbora Průdková – Superior MTB –> Head Pro Cycling

Milena Cesnaková – Weber Cycling –> Maloja Rocky Mountain

Annie Last (GBR) – OMX Racing –> KMC-Ekoi Sr Suntour

Sina Frei (SUI) – jb Brunex Felt –> Ghost Factory

Barbara Benko (HUN) – Focus XC –> Ghost Factory

Rebecca Henderson (AUS) – vlastní tým –> Primaflor Mondraker Rotor

Evie Richards (GBR) –> Trek Factory Racing

Lisi Osl (AUT) – Ghost Factory –> jb Brunex Felt

Adelheid Morath (GER) – BikeSportWorld –> jb Brunex Felt

Julie Bresset (FRA) –> Scott France

Ida Jansson (SWE) –> Specialized Racing XC

Anne Tauber (NED) –> CST Sandd American Eagle

Střípky z přípravy

Bez přípravy v teple už si ve světě vrcholové cyklistiky ani neškrtnete. Nikoho tedy nepřekvapí, že se všechny cyklistiky připravují v teplých krajích, ať už v domovině nebo jako naše holky v tradičních destinacích-sluníčkem prohřátých Kanárech nebo přívětivé Mallorce… 

Dvě otužilé…

Někdo jezdí na kole i na sněhu. Asi nikoho nepřekvapí, že to je například mladá Švédka Ida Jansson nebo Kanaďanka Catharine Pendrel.

I techniku je třeba pilovat

Nenajíždí se jen kilometry, ale i technika se trénuje. V podání Kate Courtney, Anniky Langvad a Siny Frei je na co se dívat.

Jenny Rissverds v nové roli

Ne, nebojte se, pohledná olympijská vítězka se na závodní sezónu určitě pilně chystá.  Jenny se ale také stala ambassadorkou ” A Non Smoking Generation” Jak už název napovídá, kampaň bojuje proti kouření obzvláště mezi mladými lidmi. DNK dává palec nahoru!

Jolanda opět na Shimanu

Před pár lety byla Švýcarka tváří japonského giganta v produkci komponentů, ale blonďatá hvězdička jim přelétla k americkému Sramu, kterým byly osazeny kola v týmu Kross. Pro letošní sezónu je vše zase jinak.

Karbonové rámy Kross Level TE, na kterých Jolanda i Maja budou závodit,  týmoví mechanici nově vybavili sadou Shimano XTR Di2 v provedení 1×11. Společně se Shimanem do týmu přichází švýcarský DT Swiss, který dodal vidlici a zapletená kola. Českého fanouška určitě potěší partnerství firmy Mitas, která dodává pro jezdce pláště z naší domácí produkce.

Favoritky na Cape Epic?

Tohle bude silné duo! Kolegyně ze Specialized Racing teamu vytvoří dvojici na slavném závode Cape Epic. Zkušenou bude Annika Langvad, která absolvuje první SP, který  poprvé v historii hostí jihoafrický Stelenbosch,  o pár dní později se postaví na start etapového závodu Cape Epic. Premieru si odbude mladá, talentovaná Kate Courtney, která, jak je vidět, už se nemůže dočkat. Holkám budeme držet palce, protože v jejich podání to bude opravdu jízda.

Zpátky v sedle…

Návraty po zranění jsou vždy bolestivé, své by o tom mohla povyprávět minulý rok Jana Czeczinkarová. A tak jsme moc rádi, že vidíme v sedle už i Karlu Štěpánovou, která podstoupila operace ramena nebo Jolandu Neff, která si v závěru cyklokrosové sezóny zlomila obě ruce.

Kdo na startu Sunshine Cupu?

Populární etapový závod na Kypru Sunshine Cup zařazený do kategorie HC UCI se již blíží a my víme, kdo se na něm 100% představí.
 
V kategorii žen se tradičně účastní Jitka Škarnitzlová (GAPP System – Cabtech). Tu bude doprovázet několik talentovaných závodnic kategorie U23 a to Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek), Lucie Krupová (Expres Scott Kolín)

Kromě naší Janči se už na Kypru připravují další hvězdy jako Gunn Rita Dale, Lisa Pasteiner nebo Yana Belomonia. Už teď je jasné, že tradiční otvírák sezóny Sunshine Cup bude plný velkých jmen.

Katka Polívková